- hirdetés -

Az egyik 50 kilométeresnél is hosszabb Spartan Ultra versenyre utazott el még a hónap elején az orosházi STG csapatának három tagja. Birkás Tamás, Szikszai Márk és Viczián Szabolcs végül sikerrel, bőven az előírt időkereten belül teljesítették a távot.

Az idei évben Európában három helyszínen rendezték meg a Spartan Ultra 50+ kilométeres versenyét: Andorrában, Morzine-ban (Franciaország) és Kouty nad Desnou városában (Csehország). Az utóbbi helyszínen a Spartan Training Group Orosháza csapata is megmérettette magát még szeptember elején. Mint mondták, Kouty legendás az izzasztó emelkedőiről és sokak számára méltán emlékezetes hideg vízű patakjairól.

Az Ultra kihívásról tudni kell, hogy a Spartan leghosszabb távú és legnagyobb nehézségű versenye, így a teljesítéshez a komoly felkészülés és a megfelelő elszántság szinte elkerülhetetlen. A több, mint félszáz kilométeres versenyen 3269 méter szintkülönbséget és 66 akadályt kellett leküzdeniük az indulóknak. Ami még megnehezítette a dolgukat, az a szigorú időkorlát volt. Az első 19,5 kilométeres szakaszra 5 óra, a második körös 23 kilométeres részre további 6 óra és a teljes 53,66 kilométeres távra 14 óra állt rendelkezésükre. Az első futamban indulók reggel 7 órakor lépték át a startvonalat, így este 9 óráig volt lehetőségük beérni a célba. A 860 indulóból így mindössze 715 ember akaszthatta a nyakába a Finisher érmet, köztük az orosházi indulókkal.

A csapatból hárman utaztak el Csehországba: Birkás Tamás, Szikszai Márk és Viczián Szabolcs (ő a hétvégén szerezte meg első bajnoki gólját is idén a CSIKO SE kézilabdázójaként).
– Elsősorban a teljesítés volt a célunk, hiszen ilyen hosszú és embert próbáló versenyen még nem vettünk részt ezelőtt. Hosszabb teljesítménytúrákat már teljesítettünk, de ez egészen más volt. Nagyon sokat edzettünk, de nem volt elég fizikálisan a topon lenni, rendesen ott kellett lennünk fejben is, volt egy-két holtpont, melyet muszáj volt valamilyen módon átlépnünk. Az elme csodákra képes vagy éppen nagy rombolásra. Tehát hatalmas jelentőséggel bír, hogy uralni tudd az elmédet és ki tudd zárni a negatív gondolatokat. Ezt a hosszú edzések alkalmával lehet a legjobban fejleszteni. Hinnünk kell magunkban, hogy meg tudjuk csinálni. Szerencsére bőven időkorláton belül sikerült befejeznünk a versenyt minhármunknak, így elégedetten zártuk a napot – mesélte Szikszai Márk.

Mint mondta, számára az elsődleges szempont az volt, hogy minél több akadályt tudjon abszolválni. Annak ellenére, hogy egy visszafogottabb, tapasztalatszerző versenynek indult, sikerült 9 óra 52 perces idővel egy korosztályos negyedik helyet bezsebelnie.
– Bár közben azt mondogattam magamban, hogy „legközelebb be nem vállalom”, idővel megszépültek az emlékek, szóval jövőre újra nekifutunk a csapattársaimmal közösen, mégpedig az Ultra világbajnokságon Franciaországban – összegzett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.