- hirdetés -

A montenegrói Sutomoreba szervezett nyaralást idén szeptember 8. és 17-e között az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete. A gazdag program, a kiváló konyha és az elfogadható árak igazolták a nyaralók elvárásait.

− A tíznapos nyaralásból valójában két nap utazással telt, hiszen egy irányban közel 770 kilométerről van szó. Oda- és visszafelé is több helyen megálltunk, ettől függetlenül másnap szükség volt az egésznapos pihenőre. Szálláshelyünk Orosháza szerbiai testvérvárosa, Szenttamás a múlt század nyolcvanas évek elején épített (Plava obala) nyaralójában volt, a háromemeletes épületet közvetenül a strand mellett található, és szezonban turisták tízezrei rohamozzák meg. Nem is csoda, hiszen köztudottan a legolcsóbb szálláslehetőségekkel bír az egész montenegrói tengerparton. Az 1,25 kilométeres strandon főidényben 30-40 ezer vendég is megfordul naponta, ezért ha fürödni és strandolni szeretnénk, erősen ajánlott a délelőtti órákban elfoglalni helyet, mert délután a törölközőt egyszerűen nincs hova leteríteni. Homokos partnak csúfolják, de nem az, hanem apró kavicsos – sorolta a részleteket Tóth Zoltánné Gyöngyi, az egyesület tagja.

Fotó: Paraczky László

A programokat összegezve elmondta, az első kirándulásra szeptember 11-én került sor, amikor Cetinjébe látogatottak, ahol Nikola király 1863 és 1867 között épült palotáját tekintették meg és 1950 óta múzeumként működik. A legértékesebb tárgyai a fegyverek, a kitüntetések, zászlók, a király korabeli bútorok, népviseletek, és figyelemre méltó a könyvtára. Délután a festői szépségű kotori öbölbe utaztak, ahol az UNESCO Világörökség listáján szereplő óvárosban tettek körsétát. A másnapi szabad program után szerdán a csoport egynapos hajókiránduláson vett részt Sutomore és Budva között. A közel 40 kilométeres úton megtekintették az apróbb strandokat, kikötöttek a Budva szélénél található Petrovacon, ahol a sziklaszirtre épített Kastel erődöt nézték meg. Útközben látták Sveti Stefan szigetét is. A budvai sétány hatalmas, így sétára, fürdőzésre és az óváros megtekintésére egyaránt lehetőség volt. Visszafelé a Királynő strandján ismét megmártóztak az Adria vizében. Egy újabb pihenőnap után Montenegró forgalmas kikötővárosa, Bar volt az úticél. Az óvárosban nagyon sok érdekes látnivaló van, mint a 2240 éves olajfa, a hadikikötő, vagy az egykori Stari Bar romjai, de jártak a Topolica Palotában (I. Nikola király kastélya) is. A csoport számára lenyűgöző volt Jovan Vladimir katedrálisa, Montenegró legnagyobb és legmodernebb ortodox épülete, fényes kupolája szinte a város szinte minden pontjáról látható.

− A programokban gazdag és élményekkel teli nyaralásról vasárnap a késő éjszakai órákban értük Orosházára – mondta végezetül a nyugdíjasok egyesületének tagja. Hálásan Köszönjük Huszárik Istvánnak a Platán nyugdíjas klub vezetőjének és Paraczky Lászlónak a Szenttamási Média munkatársának hogy megszervezték az utazást , és kellemessé tették az ott tartózkodásunkat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.