- hirdetés -

Mozgalmas időszak elé néznek azok a nyolcadikos, hatodikos vagy negyedikes diákok, akik a következő évben középiskolában folytatják tanulmányukat. Rövidesen indul a középiskolai felvételi.

Az intézmények hamarosan elkezdik meghirdetni a nyílt napok dátumait (Orosházán például a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium október 19-én tartja meg első nyílt napját az érdeklődőknek), legkésőbb október 20-ig pedig a tanulmányi területeikről és pontszámítási szabályaikról szóló felvételi tájékoztatóikat is közé kell tenniük a középiskoláknak, beleértve azt is, hogy a felvételihez kérik-e központi felvételi megírását, valamint hogy szerveznek-e szóbeli vizsgát.

Az Oktatási Hivatal november 15-ig teszi közzé azoknak a nyolc és hat osztályos gimnáziumoknak a listáját, ahol januárban megírhatják a diákok a központi felvételi vizsgákat. A központi felvételire november 30-ig lehet leadni a jelentkezéseket közvetlenül annál az intézménynél, ahol szeretnék megírni a vizsgát.

A központi felvételi vizsgát január 20-án, szombaton délelőtt 10 órakor írja meg mindenki, ez azt jelenti, hogy ezen a napon vizsgáznak a nyolc és hat osztályos gimnáziumba jelentkező és kilencedik osztályba készülő diákok is. Orosházán a központi felvételi helyszíne hagyományosan a Táncsics Mihály Gimnázium. Amennyiben valaki erről a vizsgáról valamilyen komoly, igazolható indokkal – például betegség miatt – lemaradt, január 30-án 14 órakor pótolhatja, viszont ezen kívül több lehetőség már nem lesz. Az elért pontszámokról az Oktatási Hivatal által meghatározott módon február 9-én értesíti az érintetteket a vizsgát szervező iskola.

Az Oktatási Hivatal információi szerint a jelentkezési lapokat február 21-ig továbbítják az általános iskolák, eddig kell kitölteni és kiválasztani azokat a középiskolákat, ahol szívesen folytatnák tanulmányaikat. A szóbeli felvételiket március 4 és 20 között tartják. A következő dátum május 2-a, ekkor kapják meg a felvételiről vagy elutasításról szóló határozatot, a beiratkozás a középfokú iskolákba pedig június26-28, között lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.