- hirdetés -

Nagy nap volt a tegnapi az orosházi SMUDGE City számára, a zenekar Szegeden járt a II. CityRocks Könnyűzenei Tehetségkutatón. Tizenkét nívós banda állt szakmai zsűri elé, mindenki próbálta kihozni magából a legjobbat a produkcióra kapott röpke tizenöt percben. A mieink nem aprózták el a dolgot, elhozták a fődíjat és a megosztott első helyet, így kvalifikálták magukat az országos döntőre, amely október elején lesz Gyálon.

Már másfél éve próbál az orosházi zenekar, de eddig még egyszer sem adtak életjelet magukról az OrosCafé számára. Kivárták a megfelelő alkalmat, hogy egy ilyen bombahírrel tudassák az olvasókkal, léteznek és alkotnak. A zenekar tagjai Rakonczai Bíborka – ének, rap – aki civilben a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola tanulója, Debreczeni Viktória – trombita –, aki a hétköznapokon az Orosházi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára, Gregus Ádám – rock/metál gitáros, a zenekar basszusgitárosa – aki főállásban kettlebell edző, Csernus Erik – dob –, aki egyébként egy sales munkatárs, és végül, de nem utolsósorban Tóth Sándor – gitár, rap – aki hivatását tekintve tanító a Székács József Evangélikus Iskolában. A verseny, amit szeptember 16-án megnyertek, az Öröm a zene Tehetségkutató és Gondozó program regionális fordulója volt. Tóth Sándor elárulta, sikerült meglepniük a zsűrit. Ez talán annak is köszönhető, hogy olyan különleges zenei stílusban játszanak, melyet maguk is nehezen definiálnak.

– Amikor 2022 tavaszán elindultunk, az alapkoncepciónk az volt, hogy egy élő hangszerekkel kísért R&B formációt hozzunk létre. Így fogtunk neki, de már az első próbák alakalmával érzékelhető volt, hogy kevésbé lesz tisztán behatárolható a banda stílusa – mesélte a gitáros. – Ennek oka, hogy a zenekar minden tagja más zenei közegből érkezett, a népi énekestől a fúvós zenekari trombitáson át a metál basszusgitárosig bezárólag mindenféle irányzat képviselője megtalálható a SMUDGE City-ben, így a zenénk, illetve a megírt dalok nagy része kísérletező hangvételű. Ha jellemezni kellene, a stílusunk alternatív és R&B elemekkel színezett modern zene helyenként bluesos, soulos futamokkal.

Tóth Sándor hozzáfűzte, az első év az anyagaik megírásával, felvételével és egymás megismerésével telt. 2023-ban viszont már szerették volna minél több tehetségkutatón megmutatni magunkat, és a pályázati lehetőséget is folyamatosan figyelték. Ennek kapcsán az Öröm a zene zenei, szerzői és hangszeres tehetségkutató sorozat több állomására is meghívást kaptak. Ezek közül az egyik a 26. Légrádi Antal Tehetségkutató Rockfesztivál volt Balatonbogláron, a másik pedig a sorozat szarvasi fordulója, ahol az orosházi zenekar a harmadik helyen végezett. Három nagyértékű nyereménnyel tértek haza, ezek közt több fellépési lehetőség is szerepelt, egy Budapesten a Gödör Klubban, egy Szarvason a Zebrában, valamint egy közös projekt Mihály Gergellyel, az Angertea frontemberével a Teaplant Stúdióban.

A SMUDGE City tagjai még most sem tértek magukhoz a boldogságtól. Amellett, hogy tegnap a Törpe Tetőn kvalifikálták magukat az országos döntőbe, elhozták Újfalusi Gábor különdíját is, egészen pontosan Rakonczai Bíborka kapta ezt meg, akit a legjobb énekes címmel tüntettek ki.


– Boldogok vagyunk, és persze nagyon izgatottak, hisz a kétnapos döntőn teljes nagyfesztivál-színpadi közegben, profi fény-, hang- és ledtechnika mellett kell bizonyítanunk – folytatta Tóth Sándor. – Huszonhat zenekar versenyez majd, a tét nem kisebb, mint az Öröm a zene fődíja, egy 4 millió forintos induló zenekari támogatás a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programjának felajánlásával. Az összeget a győztes lemezfelvételre, videóklip-készítésre és koncertszervezésre költheti. Hát, nem lesz könnyű a dolgunk, de bízunk a legjobbakban. Ha most sikerült meggyőzni a szakmai zsűrit, talán a döntőben is lesz esélyünk.

Fotók: Tóth Sándor gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.