- hirdetés -

Ugyan még most a meleg miatt nem érezzük a tél közeledtét, az Egységes Szociális Központ hajléktalan szállóján már bőven elkezdték a felkészülést a téli időszakra. Szeptember 15-én egy nyílt napot is tartottak, ahol bemutatták az érdeklődőknek, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre itt Orosházán a bajba jutott embereknek.

Az ellátottak csoportja éppen az udvaron együtt ütötték el az időt. Valaki csak beszélgetett, néhányan pedig lengőtekéztek. Már délelőtt is több érdeklődőt vezettek körbe a hajléktalan szálló munkatársai. Megmutatták, a melegedőt, a közösségi helyiséget, ahol pihenhetnek, olvashatnak vagy akár filmezhetnek is az emberek, mint kiderült, sokan élnek is ezekkel a lehetőségekkel. A nyílt nap egyik célja az is, hogy csökkentsék az előítéleteket és sztereotípiákat.

– Ezek az alkalmak jó lehetőségek arra is, hogy tájékoztassuk a lakosokat arról, mi a teendő, ha egy hajléktalannal, bajba jutott emberrel találkoznak. Ilyenkor forduljanak hozzánk, jelezzék felénk, mi pedig igyekszünk segíteni – fogalmazott Orovecz Sándor szakmai koordinátor.

Az orosházi hajléktalanszállón három ellátási forma működik. A nappali melegedő 36 férőhellyel működik, az éjjeli menedékhely, amely 26 ember befogadására alkalmas, de átmeneti szállás is igénybe vehető. Ez egy fizetős ellátási forma, amelyet 11 ellátott vehet igénybe és 24 órás felügyeletet biztosít az ellátottak számára. Előfordulnak olyan fedél nélküliek is, akik a szálló helyett az utcát választják. Az intézmény munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak rájuk, főleg a téli krízisidőszakban.

– Az Egységes Szociális Központ az ilyen embereknek utcai szolgálatot biztosít. Kollégáimmal hétfőn, szerdán és pénteken járjuk az utcákat. Folyamatosan próbáljuk feltérképezni azokat a helyeket, ahová elhúzódnak és képet kapni arról, hogy vannak – mondta a koordinátor.

Ezen túl tanácsokkal is ellátják az utcán élőket, illetve próbálják meggyőzni őket, hogy vegyék igénybe a szálló nyújtotta lehetőségek valamelyikét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.