- hirdetés -

Ennél szebb időt nem is kívánhattak volna az úszni tanuló gyerekek, a héten igazi nyári kánikulában zajlott az iskolások úszásoktatása Gyopárosfürdőn. Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola idén is élt az önkormányzat által biztosított lehetősséggel, így a testnevelők közel százötven diák úszástudását alapozták meg, illetve fejlesztették tovább.

A diákok és a kísérőpedagógusok jegyeit a város önkormányzata állta, az iskolának csupán az utazás költségét kellett finanszíroznia. Az intézmény vezetősége tett azért, hogy ne csak a csobbanás, hanem a kijutás is élmény legyen, így reggelente Dottó-Ottó várta a suli előtt az úszni tanulókat.

– Minden évben élünk a lehetőséggel, ősszel, az iskolakezdést követő héten a 2. és az 5., a tanévzárás előtt pedig az 1. és a 3. évfolyamosok tanulhatnak úszni – mesélte Móricz Bence testnevelőtanár. – Délelőtt a nagyobbak, délután a kicsik foglalják el a medencét, három-három csoportra osztjuk őket, hogy mindenki a képességeinek, a már korábban megszerzett tudásának megfelelően fejlődhessen tovább. Szerencsére vannak családok, akik anyagilag is megengedhetik maguknak, illetve a szabadidejüket sem sajnálják gyermekeik úszásoktatására, ez nekünk, oktatóknak hatalmas segítséget jelent. Ezek a diákok már megfelelő vízbiztonsággal rendelkeznek, és örömmel lubickolnak a vízben és a víz alatt is.

Öt napot töltenek itt a gyerekek, a legtöbben – már csak egymás kedvéért is – könnyen és gyorsan felveszik a ritmust. A kezdő és középhaladó csoport a tanmedencében kezdi meg az alapozást, de vannak, akik olyan szépen haladnak a „tananyaggal”, hogy három nap után már a haladók közt tempóznak a kétméteresben. Bár nem tűnik soknak ez az idő, mégis nagyon szép eredmények elérésére ad lehetőséget.

Ekéné Nagy Edit pedagógus oktatja az abszolút kezdőket, de már ebben a csoportban is cél, hogy a gyerekek megismerkedjenek a gyors- és mellúszás technikájával. A haladókkal a kétméteresben Fehérné Kiss Katalin foglalkozik a hét során, itt már természetesen nagyobbak az elvárások, de a tanulók ezt egyáltalán nem bánják. Élvezik, hogy míg a többi évfolyam az iskolában írja az órai vázlatot, ők addig Gyopároson, a medence kellemesen hideg vizében töltik az év utolsó igazán meleg napjait. Móricz Bence hozzátette, a feladatok mellett természetesen egy kis játék is belefér az időbe. Tapasztalatai viszont azt mutatják, a gyerekek nagyon szívesen teljesítik a kapott instrukciókat, hisz közben sikerélményt szereznek, ez pedig további munkára ösztönzi őket.

A héten nemcsak a református iskola diákjai vettek részt úszásoktatáson, ugyanezeken a napokon az Eötvös József Katolikus Általános Iskola tanulóinak egy része is Gyopároson töltötte idejét, hasonlóan hasznosan.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.