- hirdetés -

Folytatjuk a KRESZ ŐREI című sorozatunkat, ahol ismét egy problémás kereszteződés kerül a fókuszba. Szakértőink ez alkalommal is segítenek abban, hogy szabályosan közlekedhessünk Orosháza utcáin.

Szemenyei Béla és Szemenyei Zoltán gépjárművezető szakoktatók célként tűzték ki maguk elé, hogy biztonságosabbá teszik a közlekedést Orosházán. Az OrosCafé munkatársaival közösen végigjárják a város azon pontjait, amelyek a hétköznapok során forgalmi szempontból problémásnak bizonyulnak, és konkrét helyszíneken, konkrét szituációkra vonatkozóan adnak tanácsokat az autósoknak. Valójában nem is tanácsok ezek, hanem szabályok, amelyeket néhányan tudatlanságból, mások figyelmetlenségből, megint mások nemtörődömségből szegnek meg. A két oktató azon van, hogy felnyissa az autóvezetők szemét a helyes magatartás fontosságára.

Óránként több autós szegi meg itt a KRESZ-t

A Táncsics és a Könd utca kereszteződése lesz ma a fő téma, de mielőtt belevágnánk, az oktatók kitérnek egy, a Táncsics utca kétszer kétsávos útján érvényesülő fontos szabályra, amelyet napi szinten több tucat autós szeg meg.

– Az autósok a Táncsics utcán a gimnázium felől haladva nem fordulhatnak vissza az osztott pályás úton ebben a kereszteződésben! – fogalmaz Szemenyei Zoltán oktató. – A belső sávból ugyanis csak balra szabad kanyarodniuk, ezt mutatja az útburkolati jel, illetve a besorolás rendjét jelző tábla is. Ez utóbbin csak egy balra mutató nyíl szerepel, azaz csak egyszeres kanyarodás engedélyezett, a megfordulás viszont már kétszeres balra kanyarodás. Vagyis a megfordulás csak akkor lenne szabályos, ha ezen a táblán egy visszaforduló nyíl is állna.

Legközelebb a református templomot megkerülve, az ott található útkereszteződésben lehet szabályosan megfordulni. A templom után egyszerűen kanyarodjunk balra, majd a kis közben történő elsőbbségadás után térjünk vissza a Táncsics utcára. Ezen kívül van még egy megoldás, ugyanis az osztott pályás út végén az Eszperantó utcáról sarok tolatással szabályos a megfordulás. Ezt azonban az út forgalmassága miatt kevésbé javasolják az oktatók.

A templom mögött szabályosan visszafordulhatunk (Fotó: OrosCafé)

Itt nem szabad, ott viszont már igen!

Az oktatók felhívják a figyelmet arra, hogy ha a Táncsics utca kétszer kétsávos útján a gimnázium irányába haladva érkezünk az osztott pályás út végére, és itt szeretnénk visszafordulni, megtehetjük. Itt ugyanis nincs semmiféle tábla, amely meghatározná a besorolás rendjét vagy a kötelező haladási irányt.

Itt viszont szabad a visszafordulás (Fotó: OrosCafé)

A Könd felől a Táncsics irányába

A Könd utca felől a Táncsics utcára érkezve jobbra, kis ívben kanyarodva többszöri elsőbbségadásra vagyunk kötelesek.

– Kanyarodás után a szélső forgalmi sávba kell érkeznünk, majd innen egy sávváltással térhetünk át a belső sávba. Azért található itt egy megállni, várakozni tilos tábla, hogy még véletlenül se akadályozza egy parkoló autó a kanyarodó jármű szabályos érkezését. Néhány méter után már engedélyezett a megállás. Kérjük az autósokat, ne ezen a kis távon spóroljanak időt és energiát, hiszen a belső sávba csakis bal tükörbe tekintés, balra jelzés, majd holttérellenőrzést követően lehet átsorolni. Nem beszélve arról, hogy találunk még itt egy kijelölt gyalogátkelőhelyet és egy kerékpárút-átvezetést is. Igaz, a kerékpáros előtt elsőbbségadás tábla van, de ettől függetlenül figyelnünk kell az esetlegesen szabálytalanul közlekedő biciklisekre. A gyalogosnak viszont, mint tudjuk, elsőbbsége van, úgyhogy ha látjuk rajta az átkelés szándékát, el kell őt engednünk – tette hozzá Szemenyei Zoltán.

Szemenyei Béla kéri, a kétsávos úton közlekedő sofőrök fokozottan figyeljenek a mellettük haladó jármű vezetőjének reakcióira! Ha azt látják, hogy a másik sávon haladó már áll a gyalogátkelő előtt, akkor ők is álljanak meg. Lehet, hogy műszaki hiba miatt nem halad tovább az álló jármű, de az is előfordulhat, hogy egy takarásban lévő gyalogost enged el éppen. Figyeljünk egymásra, vigyázzunk egymásra!

Kiemelt kép: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.