- hirdetés -

Aki csütörtök délután a főtér felé sétált, nagy pezsgéssel találkozhatott, ekkor tartotta ugyanis jótékonysági futónapját a Vadvirág Esély Klub. A rendezvény már hatodik alkalommal szólította meg a város iskoláit, sportegyesületeit. A szervezők célja ezúttal is az volt, hogy közelebb hozzák egymáshoz a városi lakosságát és a fogyatékkal élő fiatalokat.

A tavalyinál jóval többen, közel háromszázötvenen regisztráltak a Vadvirág Esély Klub szeptember 7-ei jótékonysági felhívására, amely a Fuss velünk, számunkra nincs akadály nevet viselte.

– Ez a közös futás felhívja a társadalom figyelmét arra, hogy azok az emberek is képesek teljes értékű életet élni, akik valamilyen problémával küzdenek – fogalmazott megnyitóbeszédében Dávid Zoltán polgármester. – Ez az együtt mozgás erőt ad mindannyiunknak. Azt kívánom, hogy ma mindenki azért fusson, hogy egyenlőek legyünk, hogy ne legyen köztünk különbség. Szeretném ezt az elfogadás napjának hívni. Az, hogy ma ilyen sokan itt vagyunk, az elfogadás erős bizonyítéka.

Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ igazgatója hangsúlyozta, ezen a programon nem az a fontos, hogy a nevezők végigfutják vagy esetleg végiggyalogolják a távot. Ennél sokkal lényegesebb a közösen töltött minőségi idő.

– Hisszük, hogy az elfogadás alapja az, hogy megismerjük a fogyatékkal élő személyeket, és valljuk, hogy ők is képesek kitűnően teljesíteni, ha segítjük őket ebben. Orosháza lakossága elfogadó, és nyitott az ilyen eseményekre. Kívánom, hogy mindenki találja meg a mai napon a számára leginkább tetsző programelemet, és olyan maradandó tapasztalatot vigyen magával, amely táptalaja lehet az empátiának és a segítő jelenlétnek – fogalmazott az ESZK igazgatója.

A futásra jelentkezők a rajt előtt Németh-Csiki Rebeka aerobikoktatóval melegíthettek be. A táv öt kör volt a főtér külső sávján. A hat év alatt ennyien még nem mozdultak együtt a vadvirágosokkal.

– Rendezvényünk legfontosabb célja az érzékenyítés, az, hogy a lakosság közelebbről is megismerje a fogyatékkal élő ellátottainkat – fogalmazott Hangyásiné Nagy Edit, a Vadvirág Esély Klub szakmai koordinátora. – A fiataljaink minden évben rettenetesen készülnek erre a napra, ma délelőtt is nagyon várták már, hogy elinduljunk a főtérre. A futónapunkon kívül más programokkal is igyekszünk nyitni a város intézményei felé, évről évre egyre többet és többet teszünk az elfogadás érdekében, de még mindig van min dolgoznunk. Az érzékenyítés akkor a leghatékonyabb, ha fiatal korban el tudjuk kezdeni, ezért is számít eredményesnek a jótékonysági futónapunk, amelyen rendszerint rengeteg kisiskolás vesz részt.

A közös futás után bemutatót tartott az Orosházi Spartacus Birkózó Klub, az Orosházi Mazsorett és Táncsport Egyesület, valamint Sóki Dóri zumbaoktató, mellettük nagy sikert aratott Pillár Napsugár kutyás bemutatója is. A rendezvény ideje alatt a Helyi Esélyegyenlőségi Program tanácsadói felvilágosítást nyújtottak az érdeklődőknek, valamint az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai lehetőséget biztosítottak vérnyomás-, vércukor- és testtömegindex mérésre. A közös futásra nevezési díj nem volt, de a támogatást szívesen fogadta a Segítő Gondoskodás Alapítvány, amely szabadidős tevékenységeket tervez és szervez a vadvirágos ellátottak számára.

Fotók: Nagy Kristóf/OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.