- hirdetés -

A vadászati évad márciustól a rá következő március elejéig tart. A szezon felénél kérdeztük, milyen volt az eltelt félév vadászati és vadgazdálkodási szempontból. Orosháza-Kardoskút Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság elnökével, Vígh Antallal beszélgettünk.

Mint megtudhattuk, már most látszik, hogy bizonyos szempontból rendkívüli ez a szezon. Az enyhe tél és a megfelelő csapadékmennyiséggel érkező tavasz miatt a vad fácánok szaporulata olyan képet mutat, amit tíz éve nem láttak ezen a területen.

– Nagyon sok fácántyúkot látunk 6-8-10 csibét vezetni, ami eddig nem volt jellemző. A mezei nyúl állománya is komolynak látszik, bár az igazi mennyiség mindkét vadfaj esetében majd ősszel mutatkozik meg, a fácán vadászatokon, illetve az élőnyúl befogáskor – kezdi a beszámolót Vígh Antal.

Az idén talán az előzőeknél több nyulat sikerül befogni (Fotó: Széchenyi VT.)

Bár az idei évben nem volt extrém aszály, hosszan tartó kánikula, a társaság nagy gondot fordított a gondozásukra bízott vadak itatására. Több új kutat fúrtak a területen, földbe ásott, illetve betonozott itatókat létesítettek, hogy a vadak könnyen hozzá tudjanak jutni az éltető vízhez.

– A zavartalan vadgazdálkodás három alapvető szempontja, hogy a vadnak meg legyen a víz, a nyugalom és az élelem. Minden évben ezt próbáljuk az előzőekhez képest javítani. Nem csak a nyulak és a fácánok, de a rágcsálók is rettenetesen elszaporodtak. Ez egyfelől jó, mert a szárnyas és szőrmés ragadozók könnyű zsákmányhoz jutnak (és nem a kisnyulat szedik össze), ugyanakkor problémát is okoz, mert előbb utóbb a nagy állománysűrűség miatt jön a tularémia nevű betegség, ami ugyan jelentősen megritkítja a mezei pockok, egerek létszámát, de veszélyes a nyulakra is – magyarázza az elnök.

A társaság őzbak szezonja kissé furán alakult ebben az évben. Az április közepi szezonkezdet után mindössze két hetük volt vadászni, aztán olyan mértékben fejlődött a növényzet – ahogy a vadászok mondják: takarás – hogy szinte lehetetlenné vált az őzbakok elejtése.

Egy az éjszakai bakok közül (Fotó: Széchenyi VT.)

– Ebben az első két hétben tudtunk vadászni. Az augusztusi üzekedési időszakban jött be a nagy meleg és az üzekedés is inkább éjjel zajlott. Alig néhány bakot tudtunk terítékre hozni. Most egy pauza időszak van. Most már lassan elkezdik vágni a napraforgót és szeptember végétől még lesz néhány hetünk a vadászati hatóság által meghatározott kvóta levadásztatásához. Őz szempontjából – akár a darabszámot, akár a trófea súlyt tekintjük – egy közepes szezon várható – teszi hozzá Vígh Antal.

A társaság idén 2100 fácánt nevel a tavaly felépített volierben. Hatalmas áremelkedések voltak a számukra szükséges táp és maga a fácáncsibe esetében is, ez okozott némi nehézséget. A Széchenyi vadásztársaság – hasonlóan a többi társasághoz – a vadállomány etetésére szolgáló takarmány jó részét saját földjein termeszti meg. Az elmúlt esztendei extrém aszály teljesen tönkretette a termést, gyakorlatilag semmit nem tudtak a kukoricából betakarítani, idén ebből a szempontból is lényegesen jobb a helyzet.

Készül az egyik betonozott itatóvályú a területen (Fotó: Széchenyi VT.)

Minden évben fontos kérdés a dúvadak száma. Ebben a tekintetben nincs nagy változás.

– Van most is bőven dúvadunk. Itt az elejtések számából tudunk az állományra következtetni. A területünkön minden évben 200-250 róka esik, ez idén is várható. Aranysakál jelenlétét annyira nem tapasztaljuk. Az óriási problémát – nemcsak nekünk, de a gazdáknak is – a nagyon erősen elszaporodott varjak okozzák. Összességében, így félév táján elmondhatjuk, a körülményekhez képest nem annyira rossz a helyzet – zárja a beszélgetést az elnök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.