- hirdetés -

A szokatlanul hideg tél nemcsak az embereket, hanem az erdőben élő állatokat is megviseli. Ezért is elengedhetetlen ebben az időszakban a vadállomány takarmányozása.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint (NAK) ajánlott a vadat már októbertől az etetőkhöz szoktatni. A rőtvadak takarmányadagját, a szénát például az állatok napi szükségletének megfelelő mennyiségben kell kihelyezni az etetőbe. A madarakat az ellátás során olyan területekhez lehet kötni, ami a legjobb védelmet nyújtja számukra az időjárással és az ellenségekkel szemben.

Orosháza környékén is rendkívül fontos szerepe van a téli vadetetésnek. A Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság 12 ezer hektáron végzi feladatait. Ezen a területen a legelterjedtebb nagyvad az őz, jelentős állomány él a város külterületén. Apróvadként a mezei nyúl, fácán, vadkacsa és vadliba fordul elő a társaság körzetében. A téli takarmányozás időtartama rendszerint 100-120 napig tart (általában decembertől – március végéig), de az időjárási viszonyoktól függően ez változhat. A vadon élő állatok ellátása megfelelő mennyiségű és minőségű takarmánnyal jelentős munkát és anyagi erőforrást igényel.

mmm
Napi szinten ellenőrzik az etetőket és ha kell, feltöltik azokat (Fotó: Rosta Tibor)

– Az extrém hideg miatt – hozzánk hasonlóan – fokozott igénybevételnek van kitéve a vadon élő állatok szervezete. Ebben az időszakban nélkülözhetetlen a vadetetés, hiszen az állat nem tudná pótolni az elhasznált energiát az általunk kihelyezett élelem nélkül. Ezért már a nyáron feltöltöttük a tárolóinkat szemes, illetve szálas takarmánnyal. Fokozott, szinte napi rendszerességgel ellenőrizzük az etetőket és ha szükséges, feltöltjük azokat – tájékoztatott Kocsis Árpád, a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság egyik hivatásos vadásza. Hozzátette, munkájukat nagyban segíti több helyi cég, illetve magánszemélyek is támogatják a társaságot.

A NAK közleményében említi, a téli etetésnek lehetnek negatív hatásai is. Például az állatok túlságosan függővé válhatnak a mesterséges takarmányozástól. Az adott helyekre koncentrált állomány esetében megnő a betegségek és paraziták terjedésének veszélye. Kocsis Árpád ezzel kapcsolatban elmondta, Orosházán ezek a hatások nem érezhetőek. Az ellenkezője már annál inkább, a mindennapos munkájuk sikeresnek mondható, hiszen a város külterületén élő vadállomány megfelelő kondícióban van és kiváló egészségnek örvendhet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.