- hirdetés -

Az Alföld Gyöngye Hotel vendégei csütörtök reggel nem az énekes madarak hangjára kelhettek. A madarak elbújtak, és jó okuk volt rá, hiszen a környéken sólymok, héják és sasok jelentek meg.

No nem maguktól érkeztek, hanem gazdáik hozták őket, ugyanis ott tartották a XXVI. Nemzetközi Solymásztalálkozó megnyitóját november 10-én. Az ország számos pontjáról jöttek solymászok, de Hollandiából, Angliából, Romániából és Szerbiából is érkeztek vendégek.

A nemzetközi esemény története már harminc évre nyúlik vissza, ötletgazdája és főszervezője, most is itt volt. Dr. Lakos István kiemelte, a solymászat nagy hagyománnyal rendelkezik a városban, régebben igazi ünnepnek számított a rendezvény. Ez azonban mára megváltozott és átalakult.
– Már nem vagyok főszervezője az eseménynek, csupán besegítek, ahol tudok, de örülök, hogy újra Orosházán van a nemzetközi találkozó. A solymászat és úgy általában a ragadozó madarak tartása nehezebb mint akár 10-15 éve, hiszen Európa szerte csökkennek a természetes élőhelyek, ami a ragadozó madarak számára sem előnyös. Ezért manapság már nehezebb összehozni egy ilyen találkozót – fogalmazott.

Dr. Lakos István (j2) rengeteget tett a solymászat népszerűsítéséért (Fotó: Melega Krisztián)
Dr. Lakos István (j2) rengeteget tett a solymászat népszerűsítéséért (Fotó: Melega Krisztián)

A sólymok mellett karvalyokkal és szirti sasokkal is érkeztek a szakemberek. Olajos Csaba nyíregyházi solymász egy ötkilós szirti sas társaságában nyilatkozott.
– Harminc éve foglalkozom a solymászattal azon belül a szirti sasokkal tizennégy éve, azóta vagyok szerelmese a fajnak. Hazájában antilopok, farkasok és rókák elejtésére használják, itthon legfőképpen őzre, rókára és nyúlra vadászunk velük – árulta el Olajos Csaba.

A sasok akár őzeket is képesek elejteni (Fotó: Melega Krisztián)
A sasok akár őzeket is képesek elejteni (Fotó: Melega Krisztián)

A háromnapos rendezvényt Dávid Zoltán polgármester nyitotta meg. Beszédében örömét fejezte ki, hogy Orosháza adhat otthont a nemzetközi eseménynek.
– A solymászat magyarságunk gyökereiből táplálkozó örökségünk, és ezt az örökséget most Önök gondozzák, és Önök lesznek azok, akik továbbadják majd az ifjaknak – mondta a polgármester.

A köszöntő szavak után vadászkürtök hangjai harsantak fel, majd ismertették a résztvevőkkel a vadászat részleteit. A három nap alatt nyúlra, rókára és őzre is vadászhatnak a környező vadásztársaságok jóvoltából. Az utolsó nap végén, november 12-én az Alföld Gyöngye Hotel melletti területen ünnepélyes záróterítékkel majd egy közös bankettel zárul a program.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.