- hirdetés -

Közvilágítás korszerűsítése és a szociális rendelet módosítása – ez volt a két fő témája az augusztus végi testületi ülésnek. A képviselők megszavazták, így szeptember elsejétől életbe is lépett az új rendelet, amelynek értelmében több támogatási formában emeltek az összegen.

Dávid Zoltán köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy a napirendi pontok vonatkozásában, egy ponttal bővül a lista. Ez pedig a 0461. helyrajzi számú önkormányzati tulajdonú bekötő ipari út felújításáról szól.

A városvezető tájékoztatta a jelenlévőket arról is, hogy a Közösen Orosháza Városáért frakció tagjai Papp Róbert, valamint dr. Szabó Ervin jelezték távolmaradásukat az ülésről.

A napirendi pontokat végül egyhangúlag, 13 igennel elfogadták.

1. LED-es közvilágítás megvalósítása közbeszerzési eljárásának megindításához szükséges fedezet biztosítása. 

Az orosházi önkormányzat fejlesztési elképzelései között szerepel a közvilágítás korszerűsítése. Ezt a ma ismert legkorszerűbb, LED-es technológiával képzeli el. Az energiaválsággal sújtott időszak miatt különösen indokolttá vált egy ilyen beruházás megvalósítása. A jelenlegi lámpatesteket még a kétezres évek elején helyezték el, azóta elavulttá, működtetésük néhol veszteségessé vált. 

Az előterjesztésből kiderül, hogy Orosházán jelenleg 4837 lámpa biztosítja éjszaka is a világítást. A külvárosban számottevően kisebb fényáramú lámpákat helyeztek ki, néhol pedig minden második oszlopon van világítóeszköz.

Az önkormányzat egy tervet készített, miként lehetne korszerűsíteni a helyi közvilágítást. A projekttel növelhető a lámpatestek száma, a beruházás végén 5737 darab korszerű, energiatakarékos, LED-es lámpák adnak fényt az esti, éjszakai órákban a következő 25 évben.

Az új lámpatestekkel számszerűleg közel 40 millió forintot takaríthat meg a város. A több mint 74 százalékos csökkenés a fizetendő energiadíjak, rendszerhasználati díjak vonatkozásában is jelentkezik.

Az önkormányzat saját forrás nélkül valósítja meg a korszerűsítést. Ennek a konstrukciónak az a lényege, hogy a nyertes ajánlattevő a szükséges fejlesztéseket saját forrásból biztosítja, saját beruházásban valósítja meg. Az orosházi önkormányzatnak más kötelezettsége nem lesz a következő 15 évben a közvilágítás során felmerülő költségek megtérítésén kívül. 

A konstrukció finanszírozása az EU-ban már ismert, úgynevezett EPC-vel történik. Az önkormányzat két szerződést köt:

  • A vállalkozó szolgáltatási szerződés keretében vállalja a település közvilágításának üzemelését.
  • Ennek érdekében a vállalkozó létrehoz egy üzemeltető Kft-t, amely vételi jogot szerez a futamidő végén a lámpatestekre. Ennek a cégnek az üzletrészét 12 részletben, évenként megvásárolja az önkormányzat, így a szerződés lejártával 100 százalékban birtokolja majd a felszerelt eszközöket.

A közbeszerzés nyílt eljárás keretében valósul meg. A nyertessel idén decemberben már meg is történhet a szerződéskötés. Ahhoz, hogy a közbeszerzési eljárás elindulhasson szükséges a beérkezett indikatív árajánlatok alapján a nettó 2,5 milliárd forint fedezet biztosítása, 15 év alatt.

Rendkívüli nagy horderejű határozat van előttünk, amely a következő 25 évben meghatározza Orosháza áramszolgáltatását és közvilágítását – mutatott rá Fetser János MSZP-s képviselő, aki maga is üdvözölte az önkormányzat terveit. Elmondta, hogy két településen érdeklődött, ahol hasonló nagyságú és finanszírozású beruházás valósult meg: mindenhol pozitívan ítélik meg. 

– A finanszírozás kedvezőnek tűnik. Szeretném megkérdezni, mi a helyzet akkor, ha ez a megtakarítás nem valósul meg. Amennyiben ez nem teljesül a cég kockázata vagy az önkormányzat is szerepet vállal ebben? Mely cégektől kértek indikatív ajánlatokat? – érdeklődött a képviselő.

Dávid Zoltán polgármester is elmondta, hogy egy hatalmas léptékű beruházást valósíthat meg Orosháza. A városvezető hangsúlyozta, nemcsak szebb, modernebb világítótesteket szerelnek fel, hanem számában is több lesz. 

– Az volt a kérésem, hogy minden villanyoszlopon legyen lámpatest. Számos lakossági bejelentés érkezett, korábban egy-egy új lámpatest felhelyezése 1,5 évet is igénybe vett a különböző engedélyeztetések végén. A mostani beruházással majdnem ezer család ingatlana előtt tudjuk majd biztosítani a közvilágítást, ami komoly fejlesztésnek tekinthető – emelte ki a polgármester. Dávid Zoltán a tervező által elmondottakat is tolmácsolta, miszerint az új eszközök sokkal fényesebben világítanak, szabályozható a fénysugár iránya, az energiafelhasználás mértéke. Egy hátránya van a jelenlegivel szemben, hogy az udvarok hátsó részében sejtelmes fényt nem tud majd biztosítani.

Madarász László energetikus válaszolt Fetser Jánosnak. Elmondta, hogy hét cégtől kért árajánlatot az önkormányzat, amelyből négy válaszolt és a legkedvezőbb ajánlat alapján számolták ki a tervezett megtakarítást.

Egy korábbi testületi ülésen döntött arról a grémium, hogy a Dr. Sütő Gyöngyi Tender Consulting Kft. végzi a közbeszerzést. Ezzel kapcsolatban érdeklődött Fetser János, hogy befolyásolhatja-e a közbeszerzést, hogy Sütő Gyöngyi ellen eljárást indított a Nemzeti Adó és Vámhivatal az elmúlt napokban.

dr. Burai Mihály jegyző elmondta, hogy ez az információ nem volt a birtokukban. Arra nem tudott válaszolni, hogy egy NAV-eljárás mennyire befolyásol egy közbeszerzési eljárást, de megígérte megvizsgálják az ügyet.

Végül szavaztak a napirendről: 10 igen, 3 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők.

2. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

Mindkét határozati javaslatot 10 igen, 3 tartózkodással elfogadták. 

3. Az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2006. (IX.15.) Ö.r. számú rendelet módosításáról.

Kérdés, vita nem volt ebben az esetben. Szavaztak: 10 igen, 1 nem és 2 tartózkodás. Elfogadták a napirendet a képviselők.

4. Elektromos kerékpárkölcsönző állomások és kerékpárok üzemeltetése

Már használhatók az új közösségi kerékpárok Orosházán. Két gyűjtőállomáson – a Széchenyi téren és Gyopárosfürdőn – összesen 20 kerékpár áll rendelkezésre. Az önkormányzat összesen 282,20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból újította fel a városközpontot a közelmúltban. Ebben kapott helyet az új közösségi kerékpárállomások kialakítása is. A jelen előterjesztésben arról döntöttek a képviselők, hogy az üzemeltetésért az OROS-PROJEKT Nonprofit Kft. legyen a felelős.

A Közösen Orosháza Városáért frakció tagja, Raffai János tette fel először a kérdéseit. A projekt 420 millió forintba került, ami hatalmas összeg, vigyázzunk rá – hangsúlyozta. Azt kérdezte, hogy készült-e üzleti terv a kerékpárkölcsönzőkről, működtethetők-e nyereségesen és milyen költsége van az üzemeltetésnek.

Irimiás László, az OROS-PROJEKT Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a bevételek a turisták számától függ. Éves szinten 6 millió forintos összegbe kerül a kölcsönző működtetése. A bevételek tekintetében 2024-ben nagy bevételre nem számíthatnak, körülbelül 4-5 millió forint körüli összeggel kell számolni támogatásként. Hangsúlyozta, hogy az üzemeltetés 24 órás szolgálatot igényel, ugyanis bármilyen informatikai, bérléssel kapcsolatos probléma van, rendelkezésre kell állni. Ezek a kiadások nem csökkenthetők. Irimiás László szerint a szolgáltatás rentábilis működtetése 2025-re tehető.

Raffai megköszönte a tájékoztatást, nem gondolta, hogy ilyen veszteséggel jár az új szolgáltatás. Meglátása szerint hosszabb időbe fog telni, mire nyereséget hozhat a városnak, figyelembe véve a költségeket, és a későbbi amortizációt is.

Az ellenzéki frakció tagja, Bodóczi András is megosztotta gondolatait: a szeptemberi kezdést késeinek tartja, a nyári szezon végén. Az eszközök műszaki állapota már állásban is romlik. 

Irimiás László elmondta, hogy a nyár közepétől tesztüzem zajlott, mialatt szoftveres teszteket végeztek. Az őszi időszakban kevesebb kerékpárt helyeznek ki. A tervek között szerepel az is, hogy védelmet nyújtsanak az időjárással szemben, de ez egy későbbi kérdés. Úgy véli, 5-5 kerékpár az őszi, téli és tavaszi időszakban elég lesz. 

Bodóczi András javasolta, hogy télen ne üzemeltessék a rendszert, ezzel védve a kerékpárokat. Dávid Zoltán polgármester felkérte Irimiás Lászlót, hogy vizsgálják meg a pályázati kiírást, hogy erre van-e lehetőség. 

Végül elfogadták a napirendet: 10 igen 3 tartózkodás.

5. Döntés Orosháza Város Önkormányzata által nyújtott Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet részére 2023. évre vonatkozó támogatás és jogcím szerinti keretösszeg elszámolásáról

Az MSZP-s Fetser János felszólalásában elmondta, hogy rengeteg probléma van az egészségügyben, az önkormányzat kilencmilliós támogatása “csepp a tengerben”. Úgy gondolja, ettől nem javult az orosházi kórházban a helyzet. Mivel az önkormányzat által támogatott pályázatokra ebben az évben nem érkezett jelentkező, azt vetette fel, hogy ezeket az összegeket emelje fel az önkormányzat. Úgy gondolja, pár éven belül még nagyobb bajba kerülhet az intézmény.

A kórházat mindig is kiemelten kezelte Orosháza – hangsúlyozta Dávid Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy évi 20 millió forintot adott arra a település, hogy vonzóbbá tegye az intézményt a szakemberek számára. Amit kért dr. Duray Gergő főigazgató, az önkormányzat teljesítette, annak érdekében, hogy az intézmény ellássa a feladatait – folytatta a városvezető. Egyetértett, hogy orvoshiány van, de ettől függetlenül a szakmai ellátás folyamatos és magas színvonalú a Dr. László Elek Kórházban.

Raffai János arról beszélt, hogy az elmúlt években rengeteg vagyont veszített a város (víziközmű, hulladékgazdálkodás, és a kórházat is). Megérti, hogy kiemelten támogatja az önkormányzat az intézményt, ami nem vonzóbbá kell tenni, hanem működőképessé és fenntarthatóvá. Egyetértett Fetser Jánossal, hogy meg kell emelni a támogatások összegét. Abban is osztotta a szocialista képviselő véleményét, hogy együtt kell működni az országgyűlési képviselőkkel.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy abban kért segítséget az igazgató, hogy a rezidensek, orvosok számára tudjanak olyan extra lehetőségeket kínálni, ami miatt az orosházi kórházat választják.

Valóban fontos a működőképesség fenntartása, de a támogatások felhasználása az igazgató dolga. Mi abban segítjük őt, hogy sikeresen tudja menedzselni az intézményt – fogalmazott Dávid Zoltán.

Bodóczi András arról érdeklődött, mennyiben érinti Orosházát, hogy a hétvégi gyermek fekvőbeteg ellátás megszűnik Békéscsabán. Egyetértett, hogy mindent megadott a város a kórháznak, de mégsem tudják idekötni a szakembereket. Meg kell vizsgálni, hogy az önkormányzat miként tud ezen változtatni.

A polgármester emlékeztette a jelenlévőket, hogy az elmúlt időszakban jelentős bérfejlesztést hajtott végre a kormány az egészségügyben. – Vannak olyan dolgok, amire van ráhatásunk, valamire nincs. Az orosházi önkormányzat mindent megtesz, hogy a kórháznak segítsen a működésben, ellátásban – szögezte le ismét Dávid Zoltán. Ismét elhangzott, hogy az orosházi kórházhoz tartozó három járás települései – ami körülbelül 100-120 ezer lakost jelent – nem támogatják az intézményt.

A Dr. László Elek Kórház részéről dr. Ökrös Flórián válaszolt Bodóczi András kérdésére. Elmondta, valóban bezárt Békéscsabán a hétvégi fekvőbeteg ellátás, annak feladatait a gyulai kórház vette át, így az orosházi intézményt ez nem érinti.

Németh Béla ismét kiemelte, hogy az ellátási területről egyetlen egy település sem érzi szükségességét, hogy támogassa az orosházi kórházat, amit az orosházi önkormányzat megtesz.

Molnár Béla alpolgármester arról kérdezte a két korábbi polgármestert, Németh Bélát és Fetser Jánost, hogy korábban mennyivel támogatta korábban az önkormányzat az orosházi kórházat.

Fetser János a kérdésre nem válaszolt, de vitába szállt Dávid Zoltán polgármesterrel. A szocialista képviselő szerint az említett béremelés az inflációt sem követi és azzal sem értett egyet, hogy magas színvonalú lenne az ellátás a Dr. László Elek Kórházban. – Bárki – politikától függetlenül – bekerülhet az intézménybe, afrikai állapotok fogadják – mondta Fetser János.

Raffai János azt javasolta, hogy fel kell venni a kapcsolatot az ellátási területhez tartozó települések polgármestereivel és az országgyűlési képviselőkkel is. Meglátása szerint alapvetően finanszírozási probléma áll fenn, nem pedig a dolgozók kötelezettségével, szakmai tudásával van gond.

Molnár Béla alpolgármester jelezte, azért volt kíváncsi, hogy korábban mekkora összegeket biztosított az orosházi kórháznak, hogy rávilágítson mekkora áldozatokat hozott már a város azért, hogy az intézmény működhessen. Egyetértett azzal, hogy gondok vannak az egészségügyben, a rendszer megérett a változtatásra. Úgy gondolja, részben irányítási válságban szenved a Dr. László Elek Kórház.

Németh Béla elmondta, hogy polgármestersége idején felújították a szakrendelőt, körülbelül 100 millió forinttal járult hozzá a város. Ugyanebben az időszakban alakították ki a nővérszállót is, ami körülbelül 200 millió forintba került Orosházának. Ezek mellett a szokásos, évi támogatást – kb. 50 millió forintot – is biztosította az önkormányzat.

Brezovainé Olasz Mónika arról beszélt, hogy a szociális szférában azzal szembesülnek, hogy a dolgozóik átmennek az egészségügybe. – Jobban megéri az egészségügyben dolgozni, mert nettó 50-100 ezer forinttal keresnek többet, ezért azt gondolom, hogy a szakemberek elvándorlása nem a bérezésben keresendő – fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy az afrikai állapotok megfogalmazást túlzónak tartja, ugyanis nemrégiben maga is feküdt bent a kórházban és nem tapasztalt ilyet.

Az előterjesztést végül 12 igennel és 1 tartózkodással elfogadták a képviselők.

6. Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 17/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének módosítása

Dr. Burai Mihály jegyző arról beszélt, amikor szociális rendeletet alkot egy önkormányzat, akkor mindig a szociális biztonságot tartja szem előtt, annak kiépítését, fenntartását és megőrzését. A klasszikus kockázatok mentén igyekszik az intézményi struktúrát felépíteni: mint az öregség, családtag elvesztése, rokkantság, keresőképtelenné válás, szülővé válás.

Az új rendelet részleteit Klemmné Kalcsó Lilla ismertette. A hivatal Szociális,Gyámhatósági és Egészségügyi osztályának vezetője elmondta, hogy kellő jogi megalapozottsággal állapították meg az elmúlt időszakban is a jogosultságokat. Ebből fakadóan lehetett arra törekedni, hogy minél több támogatási típust bevezessen a város, vagy ha nem is többet, akkor célcsoportokra koncentrálva olyan támogatási összegeket tudjon biztosítani, ami a jelenlegi gazdasági környezetben segítséget nyújtanak. 

  • A gyermekek rendkívüli települési támogatása – a harmadik gyerekig – gyermekenként 2000 forinttal emelkedett. 
  • A szilárd tüzelőanyag támogatás a duplájára nő, 30000 forintról 60000 forintra. 
  • A temetési települési támogatás 20000 forinttal emelkedik
  • az életkezdési támogatás pedig 15000 forinttal
  • Az önkormányzat kiterjesztette a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőket is, már a 17-18 éves korosztály is jogosult erre.
  • Az általános iskolát kezdő diákok részére 10000 forint értékű iskolakezdési támogatást is nyújt a város (ezt először idén augusztusában)
  • Új támogatási forma, hogy a szociális ösztöndíjat adnak a nappali tagozatos felsőoktatási intézményben tanulók részére. Ennek összege havonta: 19 950 forint.

Dávid Zoltán polgármester szerint nagy mértékű változás történt a szociális rendeletben. Ez azt is jelzi, Orosháza számára fontos, hogy segítse, támogassa mindazon orosháziakat, akik bármely okból kifolyólag átmenetileg nehéz helyzetbe kerültek. 

Raffai János annak örült, hogy kiterjesztették a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők jogosultságát és már 18 éves korig járhat ez a formájú támogatás. Elmondta, hogy a támogatásokat, amelyeket ezek a családok megkapják, és azon gyerekek jelentős része a Wesley iskolában tanulnak, amelynek a fenntartója a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. A szervezet még nem kapta meg az egyházi jogi státuszt. – Június óta nincs fizetés az intézményben. Azok a gyerekek valószínű megkapják az önkormányzati támogatást, a pedagógusok kapnak-e a várostól támogatást és működni fog-e még az iskola – kérdezte Raffai. Arról is beszélt a független képviselő, hogy a különböző szociális csomagok osztása ne legyen kampányeszköz. Azt is felhozta,hogy egy határon túli magyar gyermek 100 ezer forintot kap a magyar kormánytól, míg itt egy orosházi elsősnek 10 ezer forint jut. Miért ér többet egy határon túli gyermek tízszer többet mint egy Magyarországon élő – tette fel a kérdést.

Dávid Zoltán polgármester nehezményezte, hogy az ellenzék negatívan áll egy ilyen szociális rendelethez az ellenzékiek, pedig a változtatás nagyban segíti a rászoruló családokat. – Ebben semmiféle kampány nincs. Ez több tízmillió forintot jelent a város költségvetésében, amit a rászoruló családokra fordítunk. Egy szót nem említenek, mennyire örülnek annak, hogy ez azokhoz kerül, akiknek szükségük van rá – fogalmazott a polgármester aki a Wesleyvel kapcsolatban elmondta, hogy az intézmény nem önkormányzati fenntartású. A jogi státusz megléte nem városi hatáskör.

Bodóczi András üdvözölte a támogatásokat, meg is szavazza ezt a napirendi pontot – szögezte le, majd felhozta, hogy hosszú évek óta nem emelte a kormány a családi pótlék összegét. Úgy véli az emeléssel az önkormányzati terhek is csökkenthetők lennének.

Oravecz Nóra alpolgármester a Wesley iskolával kapcsolatban elmondta, hogy tudnak a problémáról, ezzel kapcsolatban már egyeztettek is az intézménnyel. Egy hivatalos megkeresést várnak, amint ez megérkezik tájékoztatják az ellenzéki frakció tagjait is.

Tóth-Kása Sándor, fideszes képviselő nem értette, hogy miért kell egy ilyen előterjesztésben országos politikát behozni. Meglátása szerint a hivatal szociális osztálya komoly munkát végzett. Leszögezte, hogy minden gyermek egyformán értékes.

– Egy olyan lépést tett a hivatal, ami előremutató. Szavazzuk meg közösen – mutatott rá Tóth-Kása Sándor.

Az MSZP-s Fetser János elmondta, hogy természetesen megszavazzák az előterjesztést. Nem is érti, miről folyik a vita. A képviselő most is felhozta, hogy meglátása szerint szegényedik el a város és lemaradásban van Gyulával, Szarvassal és Békéscsabával szemben. Fetser szerint ebből is látszik,hogy a politikának nem fontos Orosháza.

Molnár Béla alpolgármester erre reagálva elmondta, hogy rendszeresen részt vesz politikai egyeztetéseken, ahol mindig megjegyzik, hogy egyik említett településnek sincs olyan “erőszakos és pusztító ellenzéke”, mint Orosházának.

Dr. Burai Mihály jegyző  elmondta, hogy az mindenképpen örvendetes, hogy a képviselők szerint erre az előterjesztésre szükség volt. Évente többször, háromhavonta vizsgálják felül ezt a rendeletet. – Egy erős szakmai anyagot sikerült letennünk. Ezzel az előterjesztéssel egy olyan állomáshoz érkezett a felülvizsgálatunk, ami még erősebb szociálist hálót kívánt építeni. Ezt a jövőben is így folytatjuk, amennyiben a képviselő-testület is egyetért – hangsúlyozta a jegyző.

A hosszú vita végén 13 egyhangú igennel megszavazták a napirendet.

7. Javaslat az 5900 Orosháza, 0461. hrsz-ú önkormányzati tulajdonú bekötő ipari út felújítására

Vita nem volt: egyhangú igen. 

8. A védőnői ellátás változásával összefüggően, Nagyszénás Nagyközség Önkormányzatával kötött feladat-ellátási szerződés módosítása

Vita nem volt. 13 egyhangú igen.

9. A TOP-2.1.1-15-BS1-2016-00006 azonosítószámú, „Barnamezős területek rehabilitálása, közösségi tér kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdőn” című projekt zárásához szükséges döntés meghozatala

Az MSZP-s Fetser János kért szót, majd kifejtette, már a sokadik rendezvényteret készítette a város, aminek semmilyen hatása nincs az idegenforgalomra, turizmusra. Készült két olyan épület, amit azóta is alig használtak, a tér nincs beillesztve a város idegenforgalmi struktúrájába. Nem érti, miért nem ott rendezik a koncerteket. A visszafizetendő kétmillió forintos összeg nem megrendítő, de csak vissza kell fizetni, emiatt tartózkodott az előterjesztéstől.

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy technikai oka van a visszafizetésnek. Rámutatott, hogy olyan szemszögből is nézhető a kérdés, hogy a város 200 milliós támogatást nyert a rendezvénytér megvalósítására, ebből kell kétmillió forintot visszafizetni, tehát ennyiből sikerült építeni egy komplexumot a volt laktanya területén. 

Úgy gondolja, hiba volt szállodává átalakítani az ottani épületet, csak költségeket termel a városnak és behatárolja a terület felhasználását. Emlékeztette, amire elkészült a rendezvénytér, megérkezett a koronavírus-járvány, ezért nem voltak ott rendezvények. 

Fetser János egyetértett, hogy ez egy technikai okokból visszafizetendő kétmillió, de a későbbi napirendeknél ezek a visszaadott összegek jóval nagyobbak.

Végül szavaztak: 10 igen, 3 nem. A napirendet elfogadták a képviselők.

10. Orosháza Város Önkormányzata 2023. évi költségvetésről szóló rendelet II. számú módosítása és kapcsolódó döntés meghozatala

/1. Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. reorganizációs terv elfogadásáról való döntés

Az üzleti terv készítésének időszakában már látható volt, hogy a Városüzemeltetési Zrt. működésével kapcsolatosan a 2023-ban várható árbevétel nagyságrendileg nem fog olyan növekedést produkálni, amely kellőképpen ellensúlyozná a jelentős mértékben megnövekedett költségeket – áll a reorganizációs tervben.

Fetser János megdöbbenésének adott hangot, hogy ilyen nehéz helyzetbe került az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. A cégnek évről évre nőtt az eladósodási mutatója, az előző évhez képest 392 százalékkal, amit kezelni kell. A szocialista képviselő szerint a pontosabb kép érdekében érdemesebb lett volna egy külső céggel átvilágítani a VÜRT-öt. Mi az oka annak, hogy csődközeli helyzetbe került a városüzem – kérdezte Bojtor István alpolgármestert, akit jó pénzügyi szakembernek tart, ennek ellenére alakult ki a helyzet.

Bojtor István alpolgármester rámutatott, hogy a korábbi időszakhoz képest, amikor a Városüzemeltetés több lábon állt. Olyan tevékenységeket is folytatott, amelyek nyereséges üzletágak voltak, ilyen volt például a hulladékszállítás. 

– Mára a cégnek kettő alapfeladata van. Az egyik a közszolgáltatás, ami egy nonprofit tevékenység, több fejezetre bontva. Ezeket végzi el és havi szinten elszámol. A másik ága az Gyopárosfürdő. Talán Budapesten van olyan strand az országban, amely önállóan megáll a lábán. A sokszor példaként emlegetett Gyula és az ott található fürdő sem működik külső segítség nélkül – mondta Bojtor István.

Benkő Ferenc vezérigazgató ráerősített a Bojtor István alpolgármester által elmondottakra. Valóban akkor kezdődtek a VÜRT problémái, amikor elvették tőlük a hulladékszállítási feladatokat. A bevételkiesésen kívül, az energiaköltségek megnövekedése is komoly nehézségeket okoznak. Érzékeltetésként elmondta, hogy a 2022-ben befizetett közel 120 millió forintos összeget, idén már fél év alatt elérte. 

– Ekkora mértékű növekedéssel kell megküzdenünk. Említette Fetser úr a tartozásunkat. Fontos a szállítók felé hátralékunk nincs, sajnos az önkormányzati adósságok emelkedtek meg – mondta Benkő Ferenc.

Raffai János szerint tulajdonosi, vállalkozói szemléletre volna szükség a kialakult helyzet megoldásához. Megkérdezte, hogy mikor érzékelték a problémát az ellenőrzések során. Arról érdeklődött, mekkora az az összeg, amit a városnak rá kell fordítani ahhoz, hogy működőképes legyen a cég.

Benkő Ferenc elfogadta, hogy nehéz gazdasági környezetben működik a VÜRT, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudja ellátni a feladatát. Hozzátette, hogy az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak valóban segítségre van szüksége. Tisztázta, hogy a VÜRT egy speciális társaság, mivel teljes tulajdoni jogot az önkormányzat birtokolja.

Végül szavaztak: 10 igen, 1 nem 2 tartózkodás.

/2. Orosháza Város Önkormányzata 2023. évi költségvetésről szóló rendelet II. számú módosítása

Fetser János arról kérdezett, hogy milyen ingatlanokat kíván értékesíteni az önkormányzat. 

Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy a Nyárfa utcai ingatlant, Gémes palotát és három garázst, valamint egy telephely eladásáról is tárgyalnak.

Név szerint szavaztak: 

Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Bojtor István: igen, Brezovainé Olasz Mónika: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: nem, dr. Szabó Ervin: nincs jelen, Tóth-Kása Sándor: igen.

11. Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában álló 5569. hrsz.-ú ingatlan kijelölése értékesítésre

Név szerint szavaztak, egyhangú döntés született.

Antal László: igen, Bodóczi András: igen, Bojtor István: igen, Brezovainé Olasz Mónika: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: nincs jelen, Tóth-Kása Sándor: igen.

12. Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában álló 5569. hrsz.-ú ingatlan kijelölése értékesítésre

Egyhangú döntés ezúttal is: 13 igen.

13. TOP-3-2.1-16-BS1-2017-00044 azonosítószámú pályázattal kapcsolatos döntés meghozatala.

Raffai János arra kérte az előterjesztőt, hogy ismertesse a folyamatokat, amiért most a városnak vissza kell adnia a hivatal energetikai felújítására TOP-pályázaton elnyert forrásokat.
Fetser János felszólította a polgármestert, mint első számú felelőst, hogy mondjon le tisztségéről, mivel nem látta el megfelelően a feladatát.  – Ki volt a tervkészítő, a projektfelelős és mennyibe került? – tette fel a kérdést.

A polgármesteri hivatal Városfejlesztési Osztályának munkatársa, Oláh Viktor elmondta, hogy a tervezésért a Projektfelügyelet Kft. volt a felelős, amely 22,5 millió forintért készített komplett tervdokumentációt. Több szakági tervező is volt, amely részt vett a munkában, név szerint a cégvezetőket tudta megnevezni: előbb Kiss Tamás ügyvezetővel majd később Szilágyi Csabával egyeztettek.

Molnár Béla alpolgármester úgy kezdte, 2017-ben nem volt a testület tagja, akkor a társadalmi alpolgármesteri székben Elekes Lajos ült, jegyzőként pedig dr. Horváthné dr. Bartha Edit dolgozott.

– Erről az időszakról annyit tudok mondani, itt ültem a nézőtéren, amikor a Projektfelügyelet Kft. bemutatkozott Orosházán. Kerek szemmel, megütközve figyeltem, amikor láttam, hogy két személy képviseli a céget: az egyik Miklós Attila, az MSZP békéscsabai elnöke és Galló Ferenc. Úgy gondoltam, hogy született valamiféle egyezség, végre megtanultak a felek a városért együtt dolgozni, de tévedtem – emlékezett vissza az alpolgármester.

Folytatva a beszámolóját kifejtette, hogy az előző képviselő-testület időszakában a Projektfelügyelet gazdát cserélt, az ügyvezetője Böröcz Ferenc volt, aki alvállalkozói szerződést kötött az imént említett Szilágyi Csaba által vezetett RexTerra Kft-vel.

– Azért vállaltam el a társadalmi alpolgármesteri funkciót, és azt, hogy ezeket a projekteket elvállalom, mert úgy gondoltam, mert úgy képzeltem, hogy eredményre jutok velük. Sajnos nem tudtam. Az egyik probléma az volt, hogy a korábbi jegyzővel semmilyen módon nem tudtam kommunikálni. Bármilyen kérést fogalmaztam meg, az nem teljesült. A személyes konfliktusunk odáig fajult, hogy nem beszéltünk – sorolta Molnár Béla. 

A tervek elkészültek, be is mutatták őket, de a Magyar Államkincstár átdolgozásra javasolta, mert néhány dokumentáció miatt újra kellett tervezni, amit nem tudott elvégeztetni az alpolgármester az alvállalkozóval. 

– Elhangzottak összegek: 450 millió forint elnyert forrásról, és 250 millió forint saját erőről szólt a projekt a kezdet kezdetén. Szerintem az önkormányzatnak utóbbi nem állt rendelkezésére abban a pillanatban, amikor az a döntés született, hogy csökkentsünk a projektösszegen. Az indikátoroknak továbbra is megfeleltünk és ez alapján a saját erő igényünket csökkentettük le – ismertette az alpolgármester.

Eközben az Irányító Hatóság projekt egyeztetésre hívta az önkormányzatot, ahol ezeket a beruházásokat befejezhetetlennek nyilvánították. 

Fetser János szerint mindenképp meg kell keresni a felelőst, mert nem teheti meg Orosháza az, hogy százmilliókról mondjon le. Ha kell, ismeretlen tettes ellen károkozás miatt tegyen a testület feljelentést. 

Dávid Zoltán polgármester reagálva Fetser János felszólítására kijelentette, nem kíván lemondani. Azok a döntések, amelyek megszülettek az akkori helyzetnek megfelelően jogszerűek és törvényesek voltak. A polgármester megérti, hogy rendkívül hosszúnak tűnnek a hónapok, de a követelményeknek, amelyeknek az önkormányzatnak meg kell felelni és ezek ellenőrzése, a különböző engedélyeztetések sok időt vesznek igénybe, de az ellenzék feljelentései is húzták az időt. Emlékeztetett arra is, volt egy koronavírus-járvány, aztán a háború és a megemelkedő árak. 

– Ha valaki szeretné, hogy Orosházán egy fejlesztés megvalósuljon, abban a sorban én is ott vagyok. Remélem képviselőtársaim és önök is ott állnak és nem azon munkálkodnak, hogy politikai érdek mögé bújva, annak hasznát remélve akadályozzák a fejlődést. Mindannyiunk érdeke, hogy a fejlesztések sikeresek legyenek, ezáltal a város előre haladjon – tette hozzá a városvezető.

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy a folyamatok alatt pár következtetést levont, ezért jött létre többek között az OROS-PROJEKT Kft. is, így a TOP-Plusz pályázatok már eszerint működnek. Ott csak és kizárólag Orosházához kötődő személyekkel dolgoznak.

dr. Burai Mihály jegyző arról beszélt, hogy több felelősről  is beszélhetünk. Lehet szakmai, mint például projektmenedzseri, tervezői, akár államkincstári is.

 – A saját maga helyes vagy helytelen látásmódja alapján visszatartja a projektet, hogy a következő szakaszban léphessen ezzel súlyos időveszteséget okozva – tette hozzá a jegyző.

A hivatalvezető szerint az is kérdés, hogy a több partneri szereplő tekintetében polgárjogi vagy büntetőjogi felelősséget kell keresni, de ezen kívül egyfajta politikai felelőssége is lehet egy ilyen projektnek. 

A jegyző arra is rámutatott, hogy a kiadott 22,5 millió forint sem kell kidobottnak tekinteni, hiszen egy későbbi energetikai projektnél hasznosítható az elkészült tervezet.

Fetser János módosító javaslatot fogalmazott meg, miszerint a testület utasítja a hivatalát, hogy az okozott több száz milliós kár esetén tegye meg a szükséges polgári és büntetőjogi felelősség megállapítását, ismeretlen tettes ellen a feljelentést. 

A módosítót nem szavazta meg a testület, az eredeti határozatot 10 igen 3 nem arányban elfogadta.

14. TOP pályázatokhoz fedezet biztosítása

/1. A TOP-3.1.1-16-BS-2017-00008 azonosítószámú pályázat megvalósításához szükséges fedezet biztosítása

/2. A TOP-3.1.1-16-BS-2017-00009 azonosítószámú pályázat megvalósításához szükséges fedezet biztosítása

Fetser János arról érdeklődött, hogy mi a helyzet akkor, ha nem kapja meg az önkormányzat igényelt plusz támogatást. Jelezte, hogy a Szarvasi úti kerékpárúton több problémás terület van. Megáll a víz, amikor esik az eső. Mivel közeledik a befejezési határidő, ezeket fontos lenne orvosolni. 

Raffai János azt mondta, hogy nincs olyan projekt, amelyhez nem volt még szükség valamilyen plusz forrás. Miért csúszik mindig el egy-egy pályázat? – kérdezte.

Bogdánffy Csaba, a hivatal Városfejlesztési Osztályának munkatársa válaszolt Fetser Jánosnak, miszerint a műszaki átadás még nem történt meg. A műszaki ellenőrtől kértek már állásfoglalást az említett problémákról, ezt egyelőre azonban csak szóban tette meg, írásban még nem reagált. A műszaki ellenőr a RexTerra Kft-től, Kartali Csaba.

Molnár Béla alpolgármester úgy gondolja, hogy az egyeztetéseken tapasztaltak alapján megkapja a város az igényelt plusz forrást. Azt is elmondta, hogy emiatt a projekt miatt veszett össze végleg Orosháza korábbi jegyzőjével. Hiába kérte, hogy szigorítsanak a közbeszerzési eljáráson, nem tettek eleget ennek a kérésének. 

Szavaztak: 10 igen 3 nem, elfogadták. A napirendet elfogadták a képviselők.

Kérdések

Lövei Ferenc (Fidesz) jelezte,hogy visszatérő probléma a Mező utca burkolaténak javítása, a járdák, csatornák gyommentesítés nem történt még meg. Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy igyekeznek minél előbb kijavítani az említett úthibákat, de jelenleg nincs ehhez elegendő forrása a városnak.

Raffai János megköszönte a szociális bérlakások felújítását, azonban az Ady utcán van egy rész, ahol elszaporodtak az ecetfák. Jelezte, hogy a Sámsoni utcában az útfelújítás folyik, úgy építik a padkát, hogy nem tudnak beállni az ott élők. Ezt meg kellene vizsgálni. Dávid Zoltán polgármester megígérte, amennyiben közterület, akkor a VÜRT elvégzi.

Fetser János arról érdeklődött, hogy tájékoztatták-e arról, hogy bezárják a szentesi vasútvonalat. Arról is kérdezett, mikor mutatja be a testületnek a piac felújításáról szóló tervet.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy tervekről nem beszélhetünk, még a tervezés szakaszában van a projekt, aminek kivitelezésére két évet kaptunk.

A vasúttal kapcsolatban a városvezető elmondta, hogy természetesen egyetért azzal, hogy nem szeretné, ha ez a vonal bezárna. Az érintett polgármesterekkel írtak egy levelet is, amelyet elküldtek Lázár János miniszternek.

Fotók: Somogyi Martin

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.