- hirdetés -

Nagy nap volt a mai az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola életében. Ünnepélyes keretek között, számos meghívott vendég jelenlétében adták át az intézmény új konténeregységét.

Mint ahogyan arról korábban már több alkalommal is beszámoltunk, a helyi református iskola a megnövekedett tanulói létszám és a két tannyelvűséggel járó csoportbontások miatt bővítésre szorult. Az intézmény ezt a problémát egy modern konténeregység telepítésével hidalta át. A fizikai munkálatok tavaly ősszel kezdődtek, és idén nyáron fejeződtek be. A tegnapi nap folyamán három alsós osztály már birtokba is vette a tágas, kényelmes, világos, légkondicionálóval felszerelt termeket, a tanítók pedig szépen berendezkedtek a tanári szobában.

Fontos állomása volt az iskola életének az új konténeregység átadása, épp ezért egy rendkívül színvonalas rendezvény kereteiben került sor erre a történelmi pillanatra. A város minden oktatási intézményének igazgatója, és a kormányhivatal, valamint a polgármesterei hivatal vezetői is megtisztelték jelenlétükkel az eseményt. A köszöntőbeszédek sorát Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a következő zsoltárral kezdte meg .

Legyen elég hely a tehetség kibontakozására

– „Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom. Mint a hős kezében a nyilak, olyanok a serdülő ifjak. Boldog az az ember, aki ilyenekkel tölti meg a tegzét: nem szégyenül meg, ha ellenségeivel van szóváltása a kapuban.” A református iskolákban mi is ajándéknak tekintjük az idejáró gyerekeket. Megtisztelő, hogy az elmúlt öt esztendőben egy-egy osztálynyival növekedett az ajándékba kapott gyerekek száma. Kicsivé lett az iskola patinás, gyönyörű épülete, bővítenünk kellett az életteret. A nyilak rendjéhez ugyanis szükséges az is, hogy a tegez jó állapotban legyen. Egy lyukas, szakadt tegez semmit sem ér, legyen kívül-belül alkalmas a tér arra, hogy a nyílvesszőket befogadja! Így egy iskolaépületnek is a gyermekek szolgálatában kell állnia, hogy a diákoknak legyen elég helyük a tehetségük kibontakoztatására – fogalmazott Dr. Fekete Károly.

Demeter Ottó, a Békési Református Egyházmegye esperese beszédében elmondta, amikor hónapokkal ezelőtt hírt kapott arról, az iskola bővítésre szorul, nagyon megijedt. Sorolni kezdte a hozzá kérést intézőnek az akadályokat, a hátráltató tényezőket, a válságot, a háborút, a forint-euró árfolyamát, a gáz- és villanyár-emelkedést. Úgy érezte, ő nem tud segíteni, de azt kívánta az iskola vezetésének és presbitériumának, adjon nekik az Úr bölcsességet. Ma azzal az örömteli érzéssel lehetett ott az átadón, hogy kérése meghallgattatott. Kiemelte, a vezetőség jó, bölcs döntést hozott. Hozzátette, a bölcsesség nem tanítható, nem tanulható, az Isten nagy ajándéka.

Az internetes hírek bizonytalanságot szültek

Szalkay Róbert, az Orosházi Református Egyházközség lelkipásztora – visszatekintve a múltba – elmondta, 2011-ben, az iskola indulásakor nehéz helyzetbe kerültek. A gyerekek száma csökkent, nagyon sokat kellett dolgozniuk, imádkozniuk azért, hogy ezt a tendenciát megállítsák. Imáik meghallgatásra leltek, így ma már az jelent számukra kihívást, hogy elhelyezzék a sok-sok hozzájuk jelentkező tanulót. Több évnyi vívódás és megbeszélés előzte meg a konténertantermek létesítését. A lelkipásztor elmondta, a hír szárnyra kapásakor az interneten 23 helyen jelentek meg rozsdás hajókonténereket ábrázoló képek. Ez sok szülőben, diákban félelmet keltett, bizonytalanságot szült. Az igazság azonban ettől nagyon távol áll, erről mindenki megbizonyosodhatott, aki részt vett a konténeregység avatóünnepségén.

Az ünnepségen a református iskola diákjai verssel, furulyajátékkal, tánccal és dallal örvendeztették meg közönségüket. Beszédében Dávid Zoltán polgármester, az iskola egykori tanulója kiemelte, a városvezetés most is örömmel segített az iskolának, és kérte, nehézség esetén a jövőben is forduljanak hozzá bizalommal.

– Igazgató asszony és lelkész úr a megmondhatója, sok egyeztetés előzte meg építkezést. Sok-sok technikai kérdésre kerestünk közösen megoldást, de úgy vélem, minden munkával töltött perc megérte, mert egy valóban korszerű, mindennel felszerelt, biztonságos és szép környezetbe kerültek a gyerekek. A három második osztály tanulói méltó környezetben kezdhették meg itt a tanulást. Biztos vagyok abban, hogy izgatottan vették birtokba az új osztálytermeket, és a szülők is megnyugodhattak, hogy az iskola most is, mint mindig, gondosan, körültekintően, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva járt el – fogalmazott Dávid Zoltán.

Mindenki megtette, ami tőle telt

Az ünnepi beszédek sorát Víghné Pintér Lilla igazgató zárta, aki egy rövid mese által mutatta be, mire képes az egyén. A történet egy hatalmas erdőtűzzel indult, ahol az állatok bénultan, tehetetlenül nézték a lángokat. Csupán közülük egy, egy kis kolibri próbált meg tenni valamit, ő pár csepp vízzel a csőrében oda-visszarepült, így oltván a tüzet. A többiek értetlenül, gúnyos szemmel nézték munkáját, míg ő azt felelte nekik: „Megteszem azt, ami tőlem telik.” Víghné Pintér Lilla elmondta, most is mindenki megtette azt, ami tőle telt, ezért köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik hozzájárultak az iskola fejlesztéséhez. Két év alatt rengeteg nehézséggel kellett szembenézniük, de még ennél is több volt bennük az erő, az öröm, az összefogás, valamint az áldozatos és kitartó munka, amivel sikerült megvalósítaniuk az álmukat.

Az iskola tornatermében tartott ünnepség után az összegyűltek átsétáltak a konténeregység elé, ahol Dr. Fekete Károly püspök megáldotta az új épületet, majd átvágták a nemzeti színű szalagot. A konténeregységek megtekintése után a megjelentekre szeretet-vendéglátás várt az iskola ebédlőjében.

Szabóné Kiss Éva tanító – miközben körbevezetett minket új termükben – elmondta , a csütörtöki tanévnyitó ünnepségre izgatottan érkeztek a 2.c osztályosok a szüleikkel, hiszen először léptek be az új épület ajtaján. Másnap nagy örömmel vették birtokukba a tantermet, a folyosót a gyerekek. „Tágas, világos, szép színes, látjuk a nagy tölgyfát is, ez a mi új kuckónk” – mondták vidáman a kis diákok. Szerencsésnek érzi osztályát, hogy az elsők között tanulhatnak ebben az új, komfortos épületegységben. Fontos feladatuknak tartja, hogy megóvják, vigyázzanak rá, hogy sok-sok kisdiáknak legyen még öröm benne a tanulás.

Fotók: Kecskeméti Krisztina

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.