- hirdetés -

Ismét elérkezett az iskolakezdés időszaka. A vakációból azonban nem csak a gyerekeknek kell felébrednie, az utakon közlekedőknek is nagyobb figyelemmel kell járnia, hiszen ilyenkor jobban megnövekszik a forgalom az iskolák körül. A szülők gyakran idegesek a volán mögött, a gyerekek pedig meggondolatlanul léphetnek ki az úttestre, így fontos a fokozott odafigyelés. Az ezzel kapcsolatos streszz csökkentésének érdekében néhány tanácsot is hoztunk.

Az iskolakezdéssel a közlekedési káosz is megérkezik az utakra. A forgalom miatt gyakran idegeskednek a szülők és a munkába járók is, ilyenkor pedig a balesetek száma is növekedhet, ha nem figyelünk oda kellőképpen. Elég egy oldalra pillantás és egy figyelmetlen gyermek leléphet az útra, az iskolák körüli parkolás miatt pedig nagy lehet a torlódás, a türelmetlenség. Ahhoz, hogy ezeket a helyzeteket elkerüljük, oda kell figyelni néhány dologra.

A dugó elkerülése érdekében indulhatunk akár hamarabb is 10-15 perccel, így a rohanást, és az ezzel kapcsolatos idegeskedést is elkerülhetjük. Fontos ugyanis, hogy a minket érő stressz ellenére higgadtak maradjunk az autóban, hiszen úgy tisztább fejjel látjuk a dolgokat, és gyermekünkre sem ragad át negatív hangulatunk az iskola első napján. Ha mégis később tudunk csak autóba ülni, érdemes lehet távolabb parkolni az épülettől, hiszen nagy valószínűséggel az iskola melletti helyek hamar megtelnek. A pár perces sétával azonban sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Emellett miután leállítjuk az autót, figyeljünk oda, hogy gyermekünk ne az úttest felől szálljon ki, ezzel is elkerülve a véletlen balesetet. Jó megoldás lehet továbbá, hogy az egymáshoz közel élő szülők összefogjanak, és egy autóval több gyermeket szállítsanak az iskolába.

Ha megtehetjük, akkor a személygépkocsi helyett válasszuk a kerékpárt vagy a tömegközlekedést, így elkerülve a torlódást az utakon. Bicikli esetében akár érdemes lehet többször bejárni az útvonalat közösen gyermekünkkel, és minden alkalommal felhívni a figyelmét a veszélyesebb útszakaszokra. Korábban már össze is szedtünk néhány kerékpárosokra vonatkozó KRESZ-szabályt, amit az iskolakezdés előtt érdemes lehet megfogadni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.