- hirdetés -

Ebben a hónapban még kisebb a forgalom az iskolák közelében, de hamarosan becsengetnek, és beindul a reggeli és délután járműdömping. Nemcsak az erre közlekedő autósok száma emelkedik majd meg, hanem a kerékpárosoké és az elektromos rollereseké is. Szemenyei Béla gépjármű szakoktató tanácsai segítenek, hogy minden útra kelő biztonságban elérje célját.

A KRESZ ŐREI sorozatunk második részének középpontjában a Rákóczi út és a Bercsényi utca kereszteződése áll. Ahogyan azt korábban meghatároztuk, írásunk célja, hogy komoly tapasztalattal rendelkező gépjárművezető szakoktatók segítségével felelevenítsük a KRESZ egyes pontjait, és átültessük azokat konkrét orosházi helyszínekre. Szemenyei Béla oktatóként húsz éve járja Orosháza utcáit, így tudja, melyek a leginkább problémás szakaszok. Nem száraz, elméleti anyaggal készültünk Olvasóinknak, helyette igyekszünk gyakorlatiasan, konkrét helyzeteket elemezve segíteni a biztonságos közlekedést.

Akik segítenek: Szemenyei Béla és Szemenyei Zoltán gépjárművezető oktatók

Hogyan közlekedhet szabályosan a járművezető, ha a Rákóczi úton, a Penny felől érkezve kíván behajtani a Bercsényi utcába? Először is kiemelendő, hogy a kanyarodó jármű vezetőjének fokozottan kell figyelnie a kerékpárosokra és a gyalogosokra, hisz útja keresztezni fogja a kerékpárutat és a gyalogátkelőhelyet! A kanyarodási szabály ilyen esetben kimondja, hogy a kanyarodónak kell elsőbbséget adnia!

1. A járművezető először is mérsékelje a sebességét, vagy szükség szerint álljon meg, és bizonyosodjon róla, hogy nem érkezik senki a gyalogátkelőn vagy a kerékpárúton!

2. Nézzen be a holttérbe a hátsó ajtó ablaküvegén keresztül!

3. Figyelem! A kerékpárúton nagy sebességgel haladó – akár 30 km/h – közlekedőkre kell számítania. Ebben a kereszteződésben nincs a kerékpárosoknak elsőbbségadás táblája, úgyhogy lassítás nélkül haladhatnak át az úttesten.

A szemből, azaz a tízemeletesek felől érkező járművezetőkre ugyanezek a szabályok vonatkoznak. A kanyarodáskor a sövény is kitakarhatja a kerékpárúton vagy a gyalogátkelőn érkezőket, illetve kanyarodáskor az autó visszapillantó tükre, valamint a bal oldali első A oszlop is akadályozhatja a megfelelő kilátást. Ezért fontos a lassítás, szükség szerint pedig a megállás.

Szemenyei Béla kiemelte, a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak ugyanúgy figyelniük kell a szabályokra!

– Ahogyan azt a gyalogátkelőhelyek előtti felfestés is mutatja, a járdáról lelépve a gyalogos nem tarthat a kezében mobiltelefont, és nem lehet rajta sem fej-, sem fülhallgató. Ez nagyon fontos, hisz közlekedés során nemcsak a szemükkel érzékeljük a környezetünket, a zajok is segítenek a tájékozódásban, például a gépjárművek erősödő hangja jelzi a közeledtüket. A KRESZ szerint a gyalogosok addig nem léphetnek le a gyalogátkelőhelyre, amíg meg nem győződtek a biztonságos átkelés lehetőségéről – tette hozzá a gépjárművezető szakoktató.

Szemenyei Béla a kerékpárúton közlekedőknek azt javasolja, annak ellenére, hogy elsőbbségük van, legyenek figyelmesek, nehogy egy szabálytalan autós keresztezze az útjukat. Hozzátette, a kétkerekezők kerékpározás közben nem tarthatnak a kezünkben mobiltelefont. (Sőt, a kerékpárosokra még szigorúbb szabály vonatkozik, mint a gépkocsi vezetőre, hisz a kerékpáros még akkor sem tarthat a kezében telefont, ha jelzőlámpa tilos jelzése miatt állt meg.) A fülhallgató használata kerékpározás közben szintén veszélyes, hisz eltereli a figyelmet és elnyomja a környezeti zajokat.

Az iskolakezdés előtt összegyűjtöttünk néhány kerékpárosokra vonatkozó KRESZ-szabályt, amelyek segíthetik a biztonságos közlekedést.

1) A csomagtartón tilos utast szállítani!

2) Tilos elengedett kormánnyal kerékpározni!

3) Kerékpáron csak olyan csomag szállítható, amely a kormányzást nem akadályozza!

4) Tilos kerékpáron ülve állatot vezetni!

5) Ha az út mellett van kerékpárút, akkor csak azon szabad kerékpározni, kivéve, ha az úttesten kerékpáros nyom van felfestve. Ebben az esetben az úttesten is szabad kerékpározni. A megengedett sebesség kerékpárúton 30 km/h.

Az orosházi Rákóczi út és a Bercsényi utca kereszteződésében érvényes szabályok átültethetők egy néhány száz méterrel távolabbi kereszteződésre, a Rákóczi út és a Deák utca találkozására is. Hasonlóan forgalmas helyről van szó, ahol szeptemberben, az iskolakezdést követően szintén megnő majd a közlekedők száma.

A szakoktató a gépjárművezetők mellett a gyalogosokat, valamint a kerékpárral, rollerrel és egyéb járművekkel közlekedőket is kéri, tartsák be a szabályokat, és figyeljenek egymásra.

Fotók: Horváth Bence



Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.