- hirdetés -

Hosszú évekkel, évtizedekkel ezelőtt augusztus 29-én készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép. A dátumot 1840 óta a Magyar Fotográfia Napjaként tartják számon, melynek apropójából Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban nyílt kiállítás fiatal alkotók, köztük Somogyi Martin műveiből. Fiatal kollégánk oktatójával, Imre Györggyel közösen azt is elmesélte, hogy mit jelent számára ez a tevékenység.

Immár ötödik alkalommal valósult meg a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium fotószakos diákjainak a kiállítása a Csabagyöngye Kulturális Központ szervezésében. A dátum nem véletlen, hiszen augusztus 29-ét a Magyar Fotográfia Napjaként tartjuk számon. A tárlatot Kónya Kincső, az intézmény kurátora, grafikus és vizuális művész nyitotta meg, felidézve a fotózás, mint tevékenység történetét, egészen a kezdetekig visszatekintve.

Az első ismert fotó elkészítése egy francia vegyész, Joseph Niépce nevéhez köthető, aki dolgozószobájának kialakítását örökítette meg az 1820-as évek végén. A képrögzítéshez camera obscura szerkezetét fejlesztette tovább, fényérzékeny felületet alkotott, majd 8 órás expozíciót követően készült el a várva várt kép. Az eljárást később Louis Daguerre tökéletesítette, hozzá köthető az első fotográfiában használt képzőművészeti eljárás neve (dagerrotípia).

– Az itt látható munkák egyfajta naplóként szolgálnak, minden alkotó megörökített egy pillanatot. Most önök is láthatják, amit ők látnak, minden alkotás egy-egy történet. Hagyományos értelemben vett dokumentarista fotóktól kezdve egészen a képzőművészeti megközelítésekig láthatjuk a műfaj végtelen sokszínűségét és egyes esetekben a különböző médiumok ötvözését. Jó látni, hogy a diákok mernek kísérletezni, játszani, felfedezni valami újat – tette hozzá.

Ezt követően a kiállító diákok oktatója, Imre György köszönte meg lehetőséget és a kiállítás létrejöttében segédkezők munkáját. Kiemelte, hogy az 5 évvel ezelőtt útjára indult kezdeményezését hagyománnyá vált az elmúlt időszak során. A mostani kiállításon közel 50 diák munkáját láthatják az érdeklődők, a tavalyi év különlegesebb anyagaiból lett összeválogatva a tárlat. A fotóművész honlapunknak elmondta, hogy a fotózás élete egyik fontos részét jelenti számára.

– Nagyon szeretem magát a fotózást, mint szakmát, az ember pedig egy idő után ilyenkor rájön, hogy át is kell adnia ezt a tudást és bennem 5 évvel ezelőtt fogalmazódott meg ez a gondolat, ami megint egy nagyon jó alkotó folyamatnak számít. Látni azt, hogy a diákjaim hogy tanulnak, mivé válnak és később hova, merre kerülnek munkáik révén – árulta el.

Kollégánk, Somogyi Martin fotói is a kiállítás anyagát képezték. A 18 éves fiatalember elmondta, hogy először még általános iskolás korában gondolkodott el azon, hogy mi lenne, ha fényképezéssel foglalkozna.
– El is kezdtem képeket csinálni, persze itt még nem kell komolyabb dolgokra gondolni, először telefonnal, aztán az Instagram oldalra is feltöltöttem ezeket. Jók voltak a visszajelzések, ami jól is esett, de a fotózás lényege szerintem az, hogy a saját örömét lelje meg benne az ember – árulta el.

Ezt követően egy rövid ideig a zene került előtérbe az életében, maga a fotózás egy évvel ezelőtt került elő újra jobban és fordult komolyabbra.
– Az oktatóm nagyon jó lehetőségeket vázolt fel nekem, én pedig nem bántam meg, hiszen a fotózással alkothatok valamit, amiben örömömet lelem. Ez egy komplex dolog, ami az önmegvalósítást jelenti számomra. Nagyon örülök a mostani kiállításnak, szerintem egy remek lehetőség arra, hogy a térségben élőknek is megmutassuk azt, hogy kik vagyunk és miket tudunk alkotni – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.