- hirdetés -

Az orosházi piac mellett méltatlanul kevés szó esik a szintén népszerű, kedden és pénteken látogatható ócskapiacról, ahol pedig – kis túlzással – a gombostűtől a tengeralattjáróig minden megtalálható.

Kedd délelőtt viszonylag kevés árus pakolta ki a portékáját. Talán a meteorológusok által ígért viharos idő ijesztette meg őket, talán az, hogy – ahogy mondani szokták – sokadika van. Vásárlóból, nézelődőből most sem volt hiány. A sok, értékes, vagy értéktelen holmi között nézelődni, ismerősökkel találkozni, beszélgetni, időnként messze áron alul hozzájutni valami vágyott dologhoz sokakat vonz városunkban is.

Az orosházi Berki János, gyűjtő. Régi bicskákat, vadászkéseket és horgászfelszereléseket gyűjt. Ez utóbbiból kisebb horgász múzeumra valót sikerült évek alatt beszereznie.

A gyűjtőknek itt is érdemes alaposabban szétnézni (Fotó: CSJ.)

– Minden ócskapiacon ott vagyok, legyen az kedd, vagy péntek. Sokszor még a kisebb piacra, vasárnap is kinézek. A mi piacunk, a tapasztalatom alapján valamivel gyengébb, mint a vásárhelyi, vagy a csabai, de ha alaposan szétnéz az ember, mindig talál valami értékeset. Sokszor nem is bicskát, horgászeszközt, hanem például egy szép, régi szerszámot. Már az árusok is ismernek, tudják, mi kell nekem. Nagyon ritkán jövök el az ócskapiacról üres kézzel. Szerencsére a párom jól tolerálja ezt a hobbimat – teszi hozzá.

Érdeklődőből, nézelődőből lesz a vevő (Fotó: CSJ.)

Lenkei Györggyel is a piacon találkoztunk. Ő is rendszeres látogató a bolhapiacon.

– Ha itthon vagyok Orosházán, minden ócskapiacra kijövök. Sokszor lehet értékes dolgokhoz jutni, messze a bolti ár alatt. Elektromos biciklimet is itt vettem. Ritkán távozom üres kézzel. Ma egy szép fröccsös poharat sikerült találni – osztotta meg velünk.

Az orosházi piacot az árusok is szeretik, bár azt mondják, igen változó. Nagyon lényeges, hogy milyen áruja van az embernek, milyen az időjárás, és persze hogy az adott napon éppen hanyadikát mutat a naptár. A kisteleki Rácz István elégedett a piaccal.

Rácz István mindig új áruval jelentkezik (Fotó: CSJ.)

– Nekem jó az itteni piac. Hozzá tartozik, hogy minden héten új árut hozok Németországból, amiben szívesen turkálnak, válogatnak a vásárlók. Nem ragaszkodom az áru valódi értékéhez. Amennyiért veszem, arra ráteszem azt a pici árrést és kész. Így sok esetben messze a valós ár alatt tudnak nálam vásárolni és ezt a vásárlók szeretik – mondja István.

A piac egyik fő vonzereje a sok érdeklődőn, vásárlón túl, hogy a helypénzt viszonylag alacsonyan állapították meg. A méterenkénti 300 forintot ki tudják fizetni akár a megunt játékaikat, kinőtt ruháikat áruló diákok is, bár velük – talán a szeptember elseje közelsége miatt – most nem találkoztunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.