- hirdetés -

Bánkúton, a Baross kastély árnyas fái alatt tartott tájékoztatót Erdős Norbert országgyűlési képviselő és Kraller József, Medgyesegyháza polgármestere, melyen a „Lászlótelep szegregátum felszámolása Medgyesegyházán” elnevezésű projekt folytatását és néhány héten belül történő befejezését jelentették be.

Erdős Norbert elmondta, hogy a 2018-ban indult és menet közben leállított projekt keretén belül a Lászlótelep szegregátum felszámolására, négy szociális bérlakás elkészítésére és a bánkúti közösségi ház felújítására Medgyesegyháza önkormányzata, TOP-forrásból 175 millió forintot nyert. A négy ingatlan elkészült, oda a szegregált területről az érintett családok beköltöztek. A bánkúti közösségi ház felújítása kapcsán azonban új, előre nem látható műszaki problémák merültek fel. Az épület aljzatainak a felbontását követően derült ki, hogy a vizes helyiségek szennyvíz és víz alapvezetékei teljesen elavultak, valamint a fűtési alapvezetékek teljesen elkorrodáltak. A gépészeti alapvezetékek cseréje vált szükségessé. A pályázaton változtatni kellett.

A szép kastélyépület megújulva áll hamarosan a bánkútiak rendelkezésére (Fotó: Somogyi Martin)

– A hosszabb átfutás után most érkeztünk oda, hogy a szükségessé vált, több mint 52 milliós többlet támogatást is megkapta a projekt és a kivitelezés már meg is kezdődött – tájékoztatott a képviselő.

A közösségi ház felújításával kapcsolatosan Kraller József polgármester elmondta, szinte teljesen megújul az egykori Baross kastély.

– A nemzetközi hírű búzanemesítő egykori háza fontos szerepet töltött be és fog újra betölteni a bánkútiak életében. Egyfajta életközpontot jelent a kastély, hiszen a bánkútiak itt tartották rendezvényeiket, családi összejöveteleiket, iskolai táborok helyszíne volt. Az épület felújítása során a teljes területen megtörténik a burkolat cseréje. Újra festjük a falakat, nyílászárókat. Befejeződik az épület villamos hálózatának cseréje. Ki lesz építve egy korszerű, hőszivattyús fűtési rendszer, napelemes rendszert és elektromos energiával működő fűtési rendszert fogunk kiépíteni – foglalta össze a polgármester.

A bálterem alkalmas lesz nagyobb rendezvények megtartására is (Fotó: Somogyi Martin)

Megtudtuk, hogy a felújítás után ismét létrehozzák a neves búzanemesítő, Baross László emlékszobáját, íróasztalával, személyes tárgyaival berendezve. A munkálatok folynak, a tervek szerint a teljesen felújított közösségi épület átadása december közepére várható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.