- hirdetés -

Országszerte, így Orosházán is az államalapításra emlékezünk augusztus 20-án. A városi ünnepséget a hagyományok szerint idén is a Szent István-szobornál rendezték meg, felidézve az államalapító király örökségét.

Az idei ünnepséget az Orosházi Fúvószenekar játéka foglalta keretbe, a vendégek köszöntését követően pedig az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) elnöke, Jakab István tartotta meg ünnepi beszédét. Arra kérte a jelenlévőket, hogy közösen hajtsanak fejet az államalapító Szent István király emléke előtt. Hozzátette, jóleső érzés számára visszatérni oda, ahol sokat dolgoztak és küzdöttek a rendszerváltás óta, ahonnan elindították a Kárpát-medencei magyar összefogást.

– Ez a mai nap Szent István ünnepe, ünnep valamennyi magyar ember lelkében. Mi Szent István népe vagyunk, és ez mélyen gyökerezik valamennyi magyar ember szívében. Ezen a napon az államalapító királyra emlékezünk, aki saját otthont, földet, hazát, népének önálló államiságot teremtett. Büszkék vagyunk arra, hogy 1000 évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. Államalapítását a magyar történelem zivataros eseményei miatt kényszerből több is követte, gondoljunk csak IV. Béla királyra, a török hódoltságot követő újraépítésre, a 20. század, többek közt az I. világháború és Trianon szörnyű következményeire.

István király államalapítása ugyanakkor a legfontosabb volt a magyar nemzet történetében, neki köszönhetjük hitünket, nyelvünket, a törvényes rendet, az európai kultúrkörbe való befogadásunkat. A nemzet lelkéből soha nem lehetett kitépni az államalapító királyunk iránti tiszteletet, amit az is mutat, hogy a rendszerváltást követően ismét Szent István emlékét ünnepeltük és 1990-től újfent a legfontosabb állami ünnepként tartjuk meg augusztus 20-át – fogalmazta meg beszédében.

Mint mondta, Orosháza éppen az ezredforduló során, 2000-ben avatta fel gyönyörű szobrát, mely szintén hirdeti az államalapítónk mai napig élő örökségét és hatását. Hitünkből fakadó erőnk az, amely minden nehézségen átsegít minket. Szükségünk van erre az ünnepre, arra hogy segítségével megértsük a múltunkat, erőt merítsünk belőle, valósághűen érzékeljük a jelent és bölcs, jó döntéseket hozzunk a jövő biztosítása érdekében.

A beszédet követően a Budapesti Operettszínház művésze, Kocsis Dénes tartott ünnepi előadást, mely során három dalt is előadott a közönségnek: a Hazám, hazám című áriát a Bánk bánból, Presser Gábor Fényév távolságát és az éppen először 40 éve bemutatott István a király rockopera egyik legismertebb dalát (Oly távol vagy tőlem).

Végül a történelmi egyházak képviseletében Ördög Endre evangélikus lelkész, Iványi László tiszteletbeli kanonok és Katona Gyula nyugalmazott esperes lelkipásztor áldották meg és szentelték fel a város kenyerét, amit ezt követően Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán szegett meg. A programot végül koszorúzás zárta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.