- hirdetés -

Sok ember számára gyönyörű látvány, állatainknak azonban csak egy rémisztő és hangos éjszaka. Az ünnepi tűzijátékok, mint az újévi és augusztus 20-i sokként éri házi kedvenceinket, éppen ezért sok kutya és macska szökik el otthonról, hogy fedezéket találjon.

Orosházán augusztus 20-án, a Wellhello koncertje után 22 órakor kezdődik az ünnepi tűzijáték Gyopároson. Az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője, Seres Zoltán azt javasolja, a hangos fényjáték idejére a gazdák biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet kutyáiknak és macskáiknak, hogy azok könnyebben átvészeljék az éjszakát. Az ilyen alkalmak után sokszor fordul elő, hogy másnap veszik csak észre, hogy kedvencük elszökött, az ijedtség miatt pedig az állatok gondolkodás nélkül futnak, így akár baleset is érheti őket. A megelőző intézkedésekkel éppen ezért a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, valamint még egy lépéssel közelebb leszünk ahhoz, hogy felelős állattartóként gondolkodjunk.

Négy jó tanács az Orpheus Állatvédő Egyesülettől a tűzijáték idejére, az állattartók részére:

  • Az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz.
  • Az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsuk, a biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival.
  • A kutyában lévő kötelező mikrochip legyen az állatorvosnál regisztrálva, a gazdi elérhetőségeivel, hiszen az állat elvesztése után ez is gyorsabb megtalálást segíthet.
  • Amennyiben megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes

Kiemelt képünk illusztráció. (Forrás: freepik.com)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.