- hirdetés -

Előbb vagy utóbb mindenkit utolér az időskor, és ezzel egyidejűleg az is, hogy több gondozásra, több támogatásra szorul. Nem mindenki mögött áll ott a család, vagy ha épp ott is vannak a szerető hozzátartozók, bármennyire is szeretnék, a munka miatt nehezen oldják meg a megöregedett családtag ellátását. Ilyen esetben korábban szinte csak egyetlen megoldás létezett: a bentlakásos idős otthon, de most Szöllősiné Kassai Judit új szolgáltatásával alternatívát nyújt a nehéz helyzetre.

– Régen nagyon jól működött a rendszer, együtt éltek a különböző generációk, és a fiatalok elgondozták az idősebbeket – kezdte Szöllősiné Kassai Judit ápoló, szociális gondozó, gyászcsoport vezető. – Ma már sajnos ez nem megy, több okból sem. Egyrészt sokan távol élnek megöregedett szüleiktől, másrészt ma már olyan világot élünk, ahol a megélhetésért mindenkinek dolgoznia kell. Így, ha a nagypapa vagy nagymama a hétköznapok során már segítségre szorul, vagy ha esetleg éri valami, mondjuk egy csonttörés vagy agyvérzés, és a kórházból kikerülve még otthon is ápolást igényel, nagy nehézség elé néznek a családtagok.

Szöllősiné Kassai Judit egyházi szolgálatában gyülekezeti nővérként – 2021-ben az evangélikus egyház Az év diakónusának választotta őt – gyakran találkozott ezzel a helyzettel. Azt is tudja, hallotta elégszer, hogy nem mindenki kíván intézményben elhelyezkedni.

Szöllősiné Kassai Judit (Fotó: Horváth Bence)

– Méltóságteljes életet élni idős korban is, erre vágyik mindenki, és mi ezt szeretnénk biztosítani. Mindenkinek a saját fészkében a legjobb, a gondozásra szoruló hozzátartozó is ott érzi magát a legjobban, ahol eddigi életét leélte. Mi az otthonában, családias légkörben, szeretettel segítjük őt a mindennapokban. Ezt nyújtja a Dédisitter szolgáltatás, amely 0-24 órában érhető el – folytatta.

Fürdetés, etetés, pelenkázás, gyógyszer- és injekcióbeadás, az érintett személye körüli takarítás – ezt mind tartalmazza a szolgáltatás. Emellett kiemelt helyen szerepel a mentális gondozás, amely nagyban hozzájárul az idős személy szellemi frissességhez, érzelmi egyensúlyához.

– Gyülekezeti nővérként rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem az idősek gondozása terén. Ma már tudom, mire van szüksége a lelküknek, mitől érzik jól magukat. Szinte mindig sikerélményt nyújt a számukra, ha korábbi életükből, egykori foglalkozásukból veszünk ki elemeket, és ezekkel dolgozhat. Ha mondjuk kereskedő volt, megbeszéljük, hogyan zajlott régen a megrendelés, az áruátvétel, milyenek voltak a vevők igényei, a velük való bánásmód stb. Öröm látni, hogy ilyenkor gyakorlatilag megfiatalodnak. Visszazökkennek a régi életükbe, és szellemileg is megerősödnek. Gyakran viszek humort a beszélgetésekbe, hisz mindenki szeret nevetni – mesélte.

Illusztráció: forrása pixabay.com

Szöllősiné Kassai Judit igyekszik mindent megadni a boldog, teljes idős korhoz. Az ellátott állapotának megfelelően alternatív programként kínál közös sétákat, városnézést, szalonnasütést, közös főzőcskézést.

– Sikertörténet a múltból, mikor egy nagymamának elkészítettük a saját kis konyhájában, a saját tűzhelyén a sok éve nem használt lábasban az ebédjét. „Olyan jó konyhaillat van nálam.” – jegyezte meg a néni, és látszódott a szemében a boldogság. Apróságnak tűnhet, de ez is pozitív emlékeket ébresztett fel benne, illetve olyan készségegeket, amelyek egyébként már kihunyóban vannak – mesélte a Dédisitter, aki ennél is többet nyújt férjével indított szolgáltatásával. Szöllősi István igény esetén az apróbb ház körüli javításokban is segít majd. Ha elromlik a kilincs, csöpög a csap, eldugul a lefolyó, túl nagy a fű, gazos a kert, ő ott lesz. Azt mondják, tapasztalatuk szerint ez is biztonságot ad az időseknek.

Férje mellett más segítők is állnak Judit mellett, akikkel közösen látják majd el a feladatokat. Szeretné, ha minden gondozott megtalálná azt a személyt, akinek társaságában jól érzi magát, akivel szoros kapcsolatot képes kialakítani.

– Emberi életünkben megszületünk, dolgozunk és megöregszünk. Ez mindenki előtt ott áll. Egyszer majd idős családtagjainkról kell gondoskodnunk, aztán később valakinek meg rólunk. Ebben szeretnék segítséget nyújtani. Az idősek a szívem csücske, nagyon szeretek velük lenni. Úgy érzem, nekem ez a feladatom, és most már azzal foglalkozhatom, amire születtem. Ez valahol családi örökség is, hisz édesapám is segítőként dolgozott, 22 éven át vállalt titkári szerepet a helyi Együtt-Egymásért Alkoholellenes Klubban. Mikor meghalt, volt egy utam a saroktól a házig, mikor rádöbbentem, nekem örökségem van, és folytatnom kell az ő útját. Próbáltam megszabadulni tőle, mást keresni, mást csinálni, de mindig ide kanyarodtam vissza. Hitem szerint egy felsőbb erő kijelölte az irányt, és ez számomra az idősek segítése – tette hozzá.

Szöllősiné Kassai Judit gyülekezeti nővérként nem egy embert kísért már el a sírig. Ebben is tud segíteni az érintetteknek.

– Nővérnek lenni azt jelenti, minden segítséget megadni ahhoz, hogy az illető visszanyerje az egészségét, vagy, ha nincs más út, megteremteni a békés halálát. Érzem azokat a mondatokat, amelyek már azt mutatják, az idős ember kilépni készül az életből. Segítek neki, hogy úgy távozzon, ahogyan ő szeretne. Ezután sincs vége a munkámnak, szükség eseten segítek a temetésszervezésben és a gyászgondozásban is – folytatta.

Illusztráció: forrása pixabay.com

Szöllősiné Kassai Judit kiemelte, az augusztus 1-jétől induló, szakmai felelősségbiztosítást vállaló szolgáltatás célja, hogy a családot kiegészítve, a családtagok mellett segítsen az idősek ellátásában napi 2-3, esetleg 4 órában. A Dédisitter a kötelező regisztrációs díj mellett óradíjat számol fel, ennek összege kétezer-ötszáz forint. Emellett egyéb díjszabásban éjszakai és hétvégi felügyelet is kérhető.

További információkért keresse a Dédisittert a +36-20/438-2821-es telefonszámon, vagy a juditkassai64@gmail.com e-mail címen.

Kiemelt kép: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.