- hirdetés -

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) az elmúlt években rekordokat döntögetett, ami a kezelésükben lévő vizek haltelepítéseit illeti. Idén valamivel kevesebbet, de átgondoltan és a lehetőségeket kihasználva helyeznek ki halakat a horgászok örömére.

A horgászok nagy többsége árgus szemekkel figyeli a szövetség haltelepítési munkáját, hisz ettől is függ, hogy kedvenc hobbink az élményen túl eredményes is lesz-e. A haltelepítések helyzetéről, a szövetség lehetőségeiről kérdeztük Nemes Attilát, a KHESZ ügyvezető igazgatóját.

A háromnyaras pontyok 2-2,2 kilós átlagsúllyal érkeznek (Fotó: KHESZ)

– Sokat nehezedett a helyzetünk az előző évekhez képest. A hal árak jóval magasabbak lettek, mint pl. két évvel ezelőtt. Kényszerűségből emeltünk a területi engedély árakon, de annyit, hogy a hal áremelkedését kompenzálja nem tudtunk és nem is akartunk növelni. 2020-21-ben volt a telepítési csúcs, ennél most egy kicsivel kisebb mennyiség kerül a vizekbe. Nem egyszerre sokat, hanem inkább folyamatosan, kisebb mennyiségeket helyezünk ki a vizeinkbe. A múlt héten száz mázsa pontyot telepítettünk, elosztva több vízterületen. A héten ez folytatódik pénteken egyes holtágakba, illetve a Orosházán a Béke-Homokbánya tóba és a Gyopárosi Déli tóba teszünk háromnyaras, elvihető méretű pontyot. Nem lesz nagy mennyiség, csak néhány mázsa jut egy-egy helyre, csak inkább ilyen frissítő, állománypótló jellegű telepítés lesz a mostani – sorolja az ügyvezető igazgató.

Az őshonos halak közt compót is helyeztek a szövetség vizeibe (Fotó: KHESZ)

Mint megtudtuk, a KHESZ nem csak a pontyot telepíti. Jó kapcsolatot ápolnak több, őshonos halat előállító haltenyésztővel. Ennek köszönhetően az elmúlt években és idén is került a vizeinkbe domolykó, menyhal, kecsege, jászkeszeg. Telepítettek növendék méretű és fogható méretű csukát és a süllőből is igyekeznek a nagyobb korosztályok képviselőire fókuszálni.

A KHESZ 2023-as ponty telepítése összesen ez idáig: 123.000 kg volt. A folytatás hét végén, illetve szeptember elején és október elején várható.

A szövetségtől kapott információ szerint a ponty mellett a következő halfajokat telepítették 2023-ban:
– süllő 1-2-3 nyaras korosztályban,
– csuka előnevelt és 3 nyaras korosztályban,
– dévérkeszeg 1-2 nyaras korosztályban,
– paduc 1 nyaras
– domolykó előnevelt és 1 nyaras
– compó 2 nyaras
– csapó sügér előnevelt
– jászkeszeg előnevelt és egynyaras.
Az idei évben várható még: ponty, dévérkeszeg, balin, compó, süllő, harcsa, kecsege.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.