- hirdetés -

Új lámpatestek és korszerűbb fűtés. Ötvenhárom millió forintból újult meg az Eötvös József Katolikus Óvoda. A felújításra nagy szükség volt már, az elavult rendszer cseréjével az épület gazdaságosabbá, a kamerarendszer és az érzékelők kiépítésével pedig még biztonságosabbá vált. Az ünnepélyes átadót augusztus 14-én rendezték meg, ahol dr. Lipcsei Imre, a Szent Gellért Katolikus Iskola Főhatóság főigazgatója is beszédet mondott, melyben kiemelte, Orosháza a jövőben is számíthat az egyház támogatására.

Bő egy hónapig zajlottak a munkálatok az Eötvös József Katolikus Óvoda épületében. Az orosházi vállalkozóknak – Orostherm Kft. és Genovill Kft. – köszönhetően a felújítás gyorsan elindult, nem sokkal később pedig már az új lámpatestekkel és riasztó- valamint füstérzékelő rendszerrel felszerelt épületben fogadták az intézmény igazgatóját és dolgozóit.

– Amikor az igazgatónő felhívott tavasszal, hogy gond van, már tudtuk, hogy nem lesz olcsó beruházás. Rögtön szóltunk azonban, hogy kezdjék el a munkálatokat, hiszen a gyerekek biztonsága elsődleges szempont. Összesen ötvenhárom millió forintot biztosítottunk az óvoda részére, a korszerűsítéssel pedig bízunk benne, hogy a különböző költségeken is csökkenteni tudunk. Az egyháznak lehetősége volt tulajdonba venni az intézményeket, és mi éltünk is ezzel, ezáltal pedig még inkább a jó gazda gondosságával járhatunk el az épületeket esetében. Az elmúlt években összesen 850 millió forinttal segítettük a katolikus iskolát és óvodát, és a továbbiakban is támogatni fogjuk az orosházi gyermekek nevelését, oktatását végző intézményeinket – mondta dr. Lipcsei Imre, a Szent Gellért Katolikus Iskola Főhatóság főigazgatója.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, csak pozitív véleményeket hallott az óvodában zajló munkálatokról és magáról az intézményről, az ott folyó szakmai munkáról. Kiemelte, mindennek lelkét az ott dolgozók adják, akik mindent megtesznek az óvodáért. – Nagy öröm számomra, hogy szeptembertől korszerűbb és biztonságosabb épületben fogadhatják majd a gyerekeket az Előd utcai oviban. Fontos beruházás minden, ami a gyermekek javát szolgálja. Köszönöm az orosházi vállalkozók munkáját, az óvodai kollektíva erőfeszítéseit és nem utolsósorban a fenntartó egyház segítő hozzáállását, nekik éppen olyan fontos volt a fejlesztés, mint az orosházi családoknak, akik gyermekei ide járnak – fogalmazott a városvezető.

Az egyház által felajánlott ötvenhárom millió forintot a vállalkozók, Dancsó Attila és Gémes Péter pedig ezt további 3,6 millióval egészítették ki. A munkálatok során a teljes elektromos rendszert felújították, lecserélték az elavult villamos főelosztót, valamint korszerű túlfeszültség és zárlatvédelmi eszközöket, érintésvédelmi reléket helyeztek el. Kicserélték az elektromos vezetékeket, a lámpatesteket pedig 90 darab korszerű LED fényforrás váltotta fel, melyek mind villódzásmentesek.

– Az épületben korábban nem volt kiépített tartalékvilágítási és kijáratjelző lámparendszer. Ezek most áramszünet esetén lépnek működésbe, segítve az épület elhagyását amennyiben szükséges. Az irányfények a sötétebb területek ideiglenes megvilágítását segítik, a kijáratjelző világító piktogrammal vannak ellátva, továbbá fluorescens kijáratjelző táblákat is elhelyeztünk – ismertette az épület bejárása során Gémes Péter, a Genovill Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. – Emellett a kazánház és a gázfogadó térségében egy-egy speciális érzékelőt szereltünk fel, amely időben mutatja és jelzi az esetleges gázszivárgást – hangsúlyozta.

Az épület biztonságáért felel továbbá a 25 darab mozgásérzékelő és 24 darab füstérzékelő, valamint kilenc kamera, amely az épület külső homlokzatán lett elhelyezve.

– Még néhány dolog hátra van, a takarítás és a játékok pakolása, hogy méltó módon fogadjuk az óvodásokat és szüleiket. A kollégák fáradságot nem kímélve dolgoznak, hogy szeptemberre minden elkészüljön. Az épületünk modernebbé, biztonságosabbá vált, a gyerekek pedig nagy érdeklődéssel fogadják majd az új lámpákat, érzékelőket, biztos rákérdeznek mindenre az óvónőknél, de meg is beszéljük majd mi változott – emelte ki Szőke-Molnár Csilla, óvodavezető.

Korcsok Mariann, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola igazgatónője elmondta, mivel a felújítás még akkor elkezdődött mikor a gyerekek óvodába jártak, így az iskola épületében alakítottak ki ideiglenes csoportszobákat. Hozzátette, mindez nagy feladat volt, mivel a foglalkozásokra és délutáni alvásra kellett berendezkednie az óvónőknek, de minden jól ment, és a gyerekeknek sem volt ismeretlen az iskolai közeg.

A megnyitó beszédek után Iványi László esperesplébános megáldotta a felújítást és az óvodát, azért imádkozva, hogy a jövőben is örömmel érkezzenek a dolgozók és a gyerekek az intézménybe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.