- hirdetés -

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola népszerű tanára, Tompa Lajos számára a diákjaival közös túrázás, táborozás egy sok évre visszatekintő hagyomány, melyet hatvan év felett, közel a nyugdíjhoz sem ad fel.

Júniusban, ballagott a Vörösmartyból a 8. a osztály, Tompa Lajos osztálya. Még ebben a hónapban – nem kötelező jelleggel, csak akiknek volt kedve hozzá (sokaknak volt) – az osztály és az osztályfőnök vándortábort szerveztek a Zemplénbe. Sárospatakig utazott a kis csapat vonattal. Hétfőn onnan indulva, gyalog, az országos kék túra útvonalát követve jutottak el szombatra Boldogkőváraljáig.

– Mintegy százhúszezer lépés volt, melynek során megnéztünk minden utunkba eső nevezetességet, települést. Makkoshotyka, Újhuta, Középhuta, Óhuta, Mogyoróska, stb. Úgy csináltuk, hogy minden nevezetesség útba essen. Minden napra meg volt tervezve az útvonal, illetve, hogy hol lesz az aznap esti vacsoránk és szállásunk. A reggelit, ebédet menet közben oldottuk meg. Nem terveztünk rekord távolságokat naponta, arra ügyeltünk, hogy jól érezzük magunkat, így még hatvannégy évesen is jól lehet bírni a túrázást – meséli Tompa Lajos.

Együtt a kiscsapat

A túrázással, táborozással kapcsolatban a kiváló tanár elmondta, Rockenbauer Pál híres filmje, a Másfélmillió lépés Magyarországon indította el ezen az úton. Ennek hatására vágott neki egyik barátjával és járták végig az Északi-túrát. Megszerette és az élet fontos részének tekinti.

– Fontos, hogy megismerjük a törvényeket, saját képességeinket, a körülöttünk levő természeti és épített értékeinket. Az pedig, hogy az osztályomat viszem, szintén rendkívül tanulságos. Teljesen másként ismerem meg őket, mint amikor az osztályteremben találkozunk. Itt mindenről beszélünk, önmagunk lehetünk. Így ballagás után egy kicsit búcsúzó is egy ilyen túra. Magam sem úgy fogom fel, mint egy feladatot, hanem mint egy lehetőséget, hogy a gyerekekkel jobban elmélyítsük a barátságot. Hiszem, hogy az iskolán kívül, jókedvben együtt töltött idő is hozzájárul, hogy később, évek, évtizedek múlva is tartjuk sok volt „gyerekemmel” a kapcsolatot – teszi hozzá.

Tompáné Barabás Edit és Tompa Lajos

Az idei vándortábor valószínűleg az utolsó volt Tompa Lajos számára. Mint mondta, közel a nyugdíj és már nagy valószínűséggel nem lesz osztálya, nem lesz osztályfőnök. Mostantól a családjával, az unokákkal túrázik…

(A cikkben felhasznált fotók a túrán készültek és a 8.a bocsátotta rendelkezésünkre)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.