- hirdetés -

Az orosházi épületek közül van, amelyik már több mint 100 éve a város részét képezi. A vasútállomás, a zsinagóga és a Petőfi Művelődési Központ közül a legutóbbi számít a legfiatalabbnak a maga 53 évével. A Nagy Gyula Területi Múzeum és Somogyi Martin fotós kollégánk képein jól látszik a különbség, milyenek voltak akkor és hogy néznek most ezek az épületek.

Az Alföld terményeit szerették volna a fiumei kikötőbe szállítani, ezért épült vasútvonal 1869. és 1871. között. Az Alföld-Fiumei Vasút vasúttársaságának volt köszönhető az is, hogy Orosháza bekapcsolódhatott a vasúti vérkeringésbe, a Békéscsaba és Hódmezővásárhely közötti szakasz kiépítésével. Maga, az állomás épülete 1871-ben készült el, a közlekedés ezen formája pedig mind az áruforgalom és személyszállítás szempontjából pozitív hatással bírt a település számára. A vasútvonal gyors kiépítésében Táncsics Mihály, a körzet akkori országgyűlési képviselője is jelentős szerepet játszott.

Az orosházi zsidóság története 1828-ban kezdődött, amikor három család létrehozta a hitközséget – ismertette a Nagy Gyula Területi Múzeum. Az évek során a közösség száma folyamatosan nőtt, 1890-ben pedig megépítették a zsinagógát Petrecz Pál és Csóti Nagy István kivitelezők segítségével. Az épületet, amit 1904-ben kis is bővítettek neogótikus, szamárhátíves ablakok díszítik. A II. világháború során aztán 1800 zsidó vallású embert hurcoltak el a városból, akiknek nagy része sosem tért vissza. A háború után 1945-ben hatvan család alakította újra a hitközséget, ám 1956-ban 40 százalékuk kivándorolt. A közösség végül eladta a zsinagóga épületét a városnak, 1981-re pedig teljesen megszűnt a helyi zsidó hitközség. Az épület jelenleg Művészetek Háza néven működik, legutoljára 2006-ban újították fel.

Már 1953-ban is működött Orosházán művelődési ház, melynek szerepét kezdetben a Polgári Olvasókor épülete látta el. Ez azonban 1965 végén kigyulladt, így a Városi Tanács egy új művelődési központ építése mellett döntött. Az alapkövet 1967-ben tették le, három évvel később, 1970. november 7-én pedig ünnepélyes keretek között adták át a kész épületet. Mai arculatát 2006-ban nyerte el egy nagyszabású felújítás után.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.