- hirdetés -

Legújabb sorozatunkban sorrajárjuk Orosháza azon pontjait, amelyek a közlekedés szempontjából gyakorta bizonyulnak problémásnak. Két gépjárművezető szakoktató, Szemenyei Béla és Szemenyei Zoltán lesz a segítségünkre a helyszínek kijelölésében, valamint ők lesznek azok, akik lépésről-lépésre elmagyarázzák, hogyan közlekedhetünk szabályosan és biztonságosan ezekben az olykor fejtörést okozó, forgalmas kereszteződésekben.

Minden autóvezető rendelkezik KRESZ vizsgával, megszerezte azt 10-20-30-40 évvel ezelőtt, a két szakoktató viszont azt vallja, néha nem árt feleleveníteni a szabálygyűjtemény egyes pontjait. Nem száraz, elméleti anyaggal készültünk Olvasóinknak, helyette igyekszünk gyakorlatiasan, konkrét orosházi helyszíneket, helyzeteket elemezve segíteni a biztonságos közlekedést, amely mindannyiunk érdeke.

A Huba és Könd utca találkozásánál szinte mindig nagy a forgalom. A piac felől érkezőknek, illetve a szakrendelő irányából közlekedőknek nincs könnyű dolguk, hisz meg kell küzdeniuk a telezöldes kereszteződésre vonatkozó összes szabállyal.

– A telezöld jelzés azt jelenti, hogy a szembejövő velünk egyszerre kap zöldet, azaz szabad utat (kanyarodás szabálya), viszont biztosak lehetünk abban, hogy a keresztirányú forgalom számára piros a forgalom irányító fényjelző készülék. Vagyis oldalirányból nem kell számítanunk forgalomra, de mindig szét kell néznünk, hisz meg kell győződnünk arról, hogy a keresztirányú forgalom áll, és hogy nem érkezik megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű – fogalmaz Szemenyei Zoltán.

1) Mire kell figyelni, ha a Könd utcán a piac felől érkezünk, és a Huba utcán balra, azaz a Penny irányába szeretnénk kanyarodni?

– Lassan csorogjunk a kereszteződés közepéig!

– Engedjük el azt, aki szemből érkezik, és egyenesen halad tovább a piac felé. Figyelem! Itt az egy nyomon haladókra – kerékpáros, segédmotor-, motorkerékpáros – is vigyáznunk kell, hisz ők az úttest jobb széléhez szorosan húzódva közlekednek és egy nagyobb jármű könnyen kitakarhatja őket!

– Elsőbbsége van annak is, aki kis ívben kanyarodik ki az SZTK felől a Penny felé! Nekünk, azaz a balra kanyarodónak célszerűbb a belső sávba érkezni.

– Ha a szemből érkező autós a felüljáró felé kanyarodik, egymást elkerülve, egyszerre kanyarodhatunk a Huba utcára. Egyébként a fizikai akadálynál elhelyezett kikerülési nyíl segít, pontosan hova kell érkeznünk.

– Figyelem! Ennél a telezöldes kereszteződésnél a Könd utcai gyalogos jelzőlámpa ugyanakkor vált zöldre, mint a mi fényjelzőnk, így a járókelőket is kötelesek vagyunk elengedni! Erre egyébként a sárga villogó fény is felhívja a figyelmünket. Mindig nézzünk be az „A” oszlop holttereibe is!

– Fontos, hogy ha a kereszteződésben már több balra kanyarodó jármű is tartózkodik, és mi is balra szeretnénk kanyarodni, ne induljunk el, ugyanis a szabad jelzés ideje alatt el kell hagynunk a kereszteződést!

2) Mire kell figyelnünk, ha az SZTK felől érkezünk a kereszteződésbe, és a Huba utcán a felüljáró irányába szeretnénk kanyarodni?

– Hasonló a helyzet, mint az 1) pontban: Itt is lassan induljunk el, mert a piac felől az SZTK felé egyenesen haladókat most is el kell engednünk!

– Ha a szembejövő a Penny felé fordul, egymást elkerülve, egyszerre kanyarodhatunk a Huba utcára.

– Szintén figyeljünk a gyalogátkelőhelyre, ahol a járókelők velünk egyszerre kapnak zöldet. Nekik is elsőbbséget kell adnunk! Itt is figyelmeztet a sárga villogó fényjelzés.

– Itt se induljunk el, ha a kereszteződésben már több balra kanyarodó jármű tartózkodik, és mi is balra szeretnénk kanyarodni.

3) Azok is legyenek résen, akik a felüljáró felől a Huba utcán érkeznek a kereszteződésbe, és a Könd utcára, az SZTK irányába szeretnének lekanyarodni!

– A kereszteződésben a Könd utcát keresztező gyalogos jelzőlámpa ugyanakkor vált zöldre, amikor a mi fényjelzőnk, így jobbra kanyarodáskor őket el kell engednünk!

– Ezek a szakaszon a járda mellett kerékpárút is található, és mivel a kerékpárosok nagyobb sebességgel közlekednek, mint gyalogos társaik, rájuk fokozottan kell figyelnünk! Hogyan? Jobbra kanyarodás előtt nézzünk vissza a gépjármű jobb hátsó holtterébe, így bizonyosodjunk meg arról, várható-e gyalogos- vagy kerékpáros-forgalom az úttesten!

Azok is legyenek résen, akik a Penny felől a Huba utcán érkeznek a kereszteződésbe, és jobbra, a Könd utcára, a piac irányába szeretnének lekanyarodni! Itt is elsőbbséget élveznek a gyalogosok és a kerékpárosok.

Az oktatók kiemelték, a Huba utcai kétszer kétsávos úton, az említett kereszteződésben tilos a visszafordulás a balra kanyarodó sávból

Az e sáv felett elhelyezett kötelező balra haladási irányt mutató tábla és magában a fényjelző készülékben lévő tárcsa is csak az egyszeri balra kanyarodást engedélyezi, a megfordulás viszont már kétszeres balra kanyarodás lenne.

Tehát ha a Penny felől haladunk a Huba utcán, és szeretnénk visszafordulni, azt ebben a kereszteződésben nem tehetjük meg! Szemenyei Zoltán azt javasolja, forduljunk inkább a Huba-Könd utca kereszteződésében jobbra, majd újra jobbra a Tass utca felé, és így térjünk vissza a Rákóczi útra.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.