- hirdetés -

Sok zöldségeskertben a nyár a másodvetés időszaka, ilyenkor a tavaszi vetemény megüresedett helyére érkeznek az új növények. A nyári veteményezéssel már az őszi időszakra készülünk, feltölthetjük az üresen maradt ágyásokat.

A veteményeskert a legtermékenyebb időszakába lépett: pirosodnak a paradicsomok, érnek a roppanós paprikák, a hűsítő uborkát pedig naponta fogyasztjuk (akár kovászolva, akár nyersen, salátának), hogy csak párat említsünk. A legfontosabb szabály ilyenkor, hogy a hőségben ne bízzuk a véletlenre növényeink vízellátását. A nyári veteményezés csak akkor lehet sikeres, ha gondoskodunk a rendszeres öntözésről is.

A sárgarépa fagytól védett helyen a telet is átvészeli (Fotó: pixabay.com)

Van lehetőségünk nyáron is magról vetni egyes zöldségféléket, mint a sárgarépa vagy a cékla. Gyorsíthatunk a folyamaton, ha a magokat előző nap langyos vízbe áztatjuk, és így tesszük el őket a földbe. Most célszerű a magokat a megszokottól kicsit mélyebbre vetni, mert a madarak szívesen turkálnak bele a friss veteményesbe. A káposztaféléket célszerűbb palántaként kiültetni.

Ha a letermett zöldségfélék után ültetünk, javítsuk fel a talajt komposzttal vagy kevés érett trágyával. Figyeljünk arra, hogy ugyanazon helyre egymás után ne kerüljön ugyanaz a zöldségféle.

A márciusban vetett sárgarépát már javában fogyaszthatjuk, ám most sem késő még újravetni ezt a kedvelt gyökérzöldséget, melyet akár még télen is szüretelhetünk. A rövidebb tenyészidejű fajtáknál ősz végi betakarításra számolhatunk, de fagyvédett helyen a telet is átvészelik. Ezeknek még az íze, beltartalma is jobb a megszokottnál.

A cékla igazi téli vitaminbomba. Szintén alkalmas másodvetésre (Fotó: pixabay.com)

A cékla igazi vitaminbomba a hideg időkben, egészségre gyakorolt pozitív hatása közismert, és szinte bármikor a rendelkezésünkre áll. Kártevőkre, betegségekre nem hajlamos, könnyen nevelhető, minden része fogyasztható. Gömbölyded gumóját 3–4 hónap alatt kineveli, ezért gyakran termesztik másodvetésben.

A legtöbb káposztaféle ideális másodvetésre. Ennek időszaka július elején érkezik el. Az őszi betakarítású karfiol, a karalábé, a vörös és a kelkáposzta, a brokkoli mind ebbe a körbe tartozik. Egyes káposztafélék még a kemény fagyokat is átvészelik, így télen is frissen állnak rendelkezésünkre, ilyen zöldségünk a kelbimbó vagy a leveles kel.

Nyersen, kovászolva, csemege uborkának eltéve is kiváló (Fotó: pixabay.com)

A júliusi ültetésű cukkini, uborka is jó eséllyel termőre fordul őszig. Kellő gondoskodás mellett növényünk 2 hónap alatt megerősödik, és az első fagyokig hozza majd terméseit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.