- hirdetés -

Februárban már sok tennivaló sűrűsödik az ásót, metszőollót szorongató kertész számára, aki már türelmetlenül várja a tavaszt.

Még igen csak változékony az időjárás, de a kellemesebb időt hozó napokat már kihasználhatják a kertbarátok. Már most hozzájuthatunk az egészséges testmozgáshoz és nem marad minden munka márciusra.

A díszfák és bokrok ritkító metszését máris el lehet kezdeni. A felkopaszodott, elöregedett ágakat vágjuk ki, így helyet kapnak a friss hajtások, szebb koronájú fáink bokraink lesznek. Nincs akadálya, hogy megszabaduljunk a gyümölcsfák száraz ágaitól, ágcsonkoktól, és el lehet kezdeni az alma, a körte és a szilvafák koronaritkító metszését is.

Az őszibarack, és kajszibarack fákat majd csak nem sokkal a virágbimbók nyílása előtt szabad metszeni.

Érdemes nem elhanyagolni a fák törzsének, vázágainak tisztogatását sem. A kéreg repedéseiben, a felváló kéregpikkelyek alatt a gombabetegségek spórái és kártevő rovarok petéi nagy számban találnak menedéket. Ha ezeket lekaparjuk hatékonyabb lesz a tél végi lemosó permetezés.

Ha az előrejelzés fagymentes éjszakákat is ígér, lassan szintén hozzá kezdhetünk fáink, bokraink lemosó permetezéséhez.

– A lemosó permetezéssel az áttelelő rovar és gombakártevőket távolítjuk el. Réz és kéntartalmú szereket használunk a gombabetegségek ellen, de célszerű rovarölő szert is keverni bele. Ezzel a szokásosnál némileg töményebb oldattal csurgásig kell permeteznünk, szó szerint lemosni a törzset, ágakat. Lényeges, hogy a szer eljusson minden repedésbe. Csak akkor fogjunk hozzá a lemosó permetezéshez, ha az előrejelzés nem ígér keményebb éjszakai fagyokat. Nagyon sok jó szer kapható a mezőgazdasági boltokban. A réz hidroxid és kén kombinációját kínáló Vegesol, a rovarölő Vegarep, vagy akár a jól ismert Cuprosan és Nevikén, de a boltokban szívesen adnak szaktanácsot is a vegyszereket illetően – Hegedűs Imre, a Mohácsi Mátyás Kertbarát Klub vezetője adott néhány jó tanácsot a témában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.