- hirdetés -

A Justh Zsigmond Városi Könyvtárral kapcsolatban megszokhattuk, hogy időről időre előállnak új kezdeményezésekkel, szolgáltatásokkal, de azt is, hogy a bevált, sikeres programjaikat folytatják. Ilyen az idősek segítése céljából elindított Kattints Velünk program is.

A 2014-ben indult, és töretlen sikerrel futó programban a könyvtárban iskolai közösségi szolgálatos diákok segítenek az idősebbeknek megismerni a számítógépet, okos telefont, illetve eligazodni az internet világában. Buzai Csaba könyvtárigazgató elmondta, a program segítségével már több százan ismerkedtek meg a számítógép kezelés alapjaival és ez a szám folyamatosan növekszik. A tanulni vágyó idősebbek számára a programban való részvétel ingyenes.

Csak szép lassan, lépésről lépésre… (Fotó: Horváth Bence)

Rengeteg különböző ok és élethelyzet vezet oda, hogy egy idősebb ember internet tanulásra adja a fejét. Ki a távol élő gyerekeivel, unokáival szeretne többet beszélni, ki a világháló nyújtotta információs, kulturális, és szórakoztató tartalmak megismerésére vágyva jelentkezik. Ottjártunkkor Orbán Mihályné próbálta elsajátítani az okostelefon kezelését.

– Nekem nagyon tetszik és a kis fiatalember, a Bence is nagyon aranyos. Szépen türelmesen elmagyarázza és ez jó. A fiamtól kaptam ezt a telefont és most kezdem látni, mi mindenre használható. Mi még az iskolában tintával írtunk és igyekeztünk, hogy ne ejtsünk pacát, de ezek a fiatalok már ebbe az elektronikus világba születtek, nőttek bele. Nagyon jónak tartom, hogy van ilyen lehetőség a magamfajta idősek számára – osztotta meg tapasztalatait Orbán Mihályné.

Hát ez bizony nem egyszerű, de menni fog (Fotó: Horváth Bence)

Az oktató, Szalai Gyula Bence elmondta, egyáltalán nem megerőltető számára ez a fajta munka.

– Jól esik segíteni az időseknek, akik egyébként meglepően gyorsan tanulnak. Általában lépésről lépésre lejegyzetelik, amit mutatok és legközelebb már nem kell elismételni elölről. Természetesen, ha valami nem tiszta számukra, akkor átismételjük. Legtöbbször a Facebook használattal kapcsolatban érdeklődnek, de visszatérő téma az e-mail küldés, fogadás, illetve a jegyzetek készítése, mentése – foglalta össze Bence.

A zenei könyvtárba óránként érkeznek az új „nebulók” és foglalnak helyet a gépek mellett, a diákok pedig jókedvvel és fáradhatatlanul magyarázzák újra és újra az alapokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.