- hirdetés -

Újabb színvonalas kiállítás megnyitójának helyszínéül szolgált a Városi Képtár július 20-án, ahol a művészetet kedvelő érdeklődők ezúttal Kohut Béla alkotásait csodálhatták meg. Az Egyben a kettő nevet viselő tárlat során az absztrakt alkotások látványa mellett egy filozófiai utazásra is invitálták a vendégeket.

Elsőként maga a kiállító, Kohut Béla köszöntötte a megjelenteket és sorolt fel számos példát arra, hogy miért is az Egyben a kettő nevet kapta a tárlat, ami eredetileg tavaly lett volna esedékes. Ekkor töltötte be a 75. életévét, viszont gazdasági és takarékossági szempontok miatt idén jött össze a kiállítás. Mint mondta, ő ezt egyáltalán nem bánja, hiszen ahogy párja is emlékeztette rá: Ne hisztizz, mert még ebben az évben is egy darabig 75 éves leszel!

– De a viccet félretéve, a nagy méretek mellett igyekeztem kisebb alkotásokat is megjeleníteni. A képek mellé írtam szövegeket, ezek nem feltétlenül az illusztrációkhoz tartozó egybeesések, viszont filozófiai gondolatok, melyek nem állnak tőlem távol. Engem például Hamvas Béla elképzelései, gondolatai érintettek meg az életem és pályám során és ez valahol a képeimen is megjelenik – mesélt alkotásairól a jelenlévőknek.

Ezt követően a Székács József Evangélikus Iskola mesterpedagógusa, Celuskáné Csepregi Alícia köszöntötte a jelenlévőket és a kiállítót. Mint mondta, nagy megtiszteltetés és egyben örömteli feladat volt számára a méltatás megírása. Kohut Béla képeit úgy jellemezte, hogy azokat szemlélve lehetőséget kaphatunk egy belső utazásra, elmélyülésre, a jelenből való kiszakadásra, az online térből való kikapcsolódásra.

–  És szerintem sem véletlen az esemény címe, mert a mai ember életének meghatározó ellentmondása a külső és a belső, az élmény és az intellektus összeilleszthetetlen, mégis összetartozó kettőse. Béla modern világlátására jellemző, hogy ellentétpárokkal dolgozik, ilyen a kimondható és a kimondhatatlan, a véletlenszerű pillanatnyi és a szükségszerűen örök.

Küldetéstudat jellemzi, tolmácsolva nézői felé a fentről kapott dolgokat, torzítás nélkül, élénk, tiszta színeivel és absztrakt formáival. Az igazi jó művészet képviselőjeként alárendelődik munkájának, alkotásában csak a művészi késztetéshez való hűség vezérli, nem pedig eleve kialakított elképzelések, klisék. Amit alkot az érdemes és egyedi, mégis erőteljes – hangsúlyozta.

Hozzátette, a képeket szemlélve fontos, hogy ne csak magára a látványra koncentráljunk, hanem merjünk elmerengeni rajta, a vizuális eszközök segítségével megfogalmazott gondolatait szívünkön keresztül átszőve érthetjük meg. A megnyitó során a zeneszó sem maradhatott el. Először a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei (Lövei Lara, Polyák Sára, Boldizsár Krisztián és Palotás Ákos) léptek fel és kápráztatták el a közönséget gitár- valamint furulyajátékukkal, majd Kohut Petra és Kató Árpád artpeggio duója zenélt a vendégeknek, mielőtt megtekintették volna a kiállított alkotásokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.