- hirdetés -

Ha valaki szereti csillagos éjszakákon a mennybolt szépségeit fürkészni, Orosháza felett ismét nyári éjszakai látványosságokban gyönyörködhet.

Este, napnyugta után a már kellemesebb melegben érdemes kifeküdni, kiülni a fényszennyezéstől mentes területekre, ahol a csillagos eget, az együttállásokat, vagy épp ezen időszak leglátványosabb eseményét a Capricornidák illetve a Perseidák meteorhullását láthatjuk. Igaz, ezen utóbbinak a maximuma augusztusban, 12-13-án van, de így legalább lesz időnk kigondolni, hogy egy-egy hullócsillag megpillantása esetén milyen kívánságunk legyen.

Fényképünk illusztráció (Fotó: pixabay.com)

Érdemes is ilyenkor kívánni, hisz az augusztusi csillaghullás mögött maga Zeusz, az istenek istene, illetve fia Perszeusz áll, így biztosítva a kívánság beteljesülését. Ezen megfigyelésre idén nagyon jó alkalom lesz. Minimális lesz a Hold fénye, hisz ezen a héten a Holdból csak vékony holdsarló látszik majd. Ezen kívül még más érdekességet is tartogat az égbolt.

Együttállásban láthatjuk a horizont közelében a Hold vékony sarlóját, a Vénuszt, a Merkúrt illetve a Marsot. Mi több, júliusi kora estéken naponta több alkalommal az ISS űrállomás is ragyogóan csatlakozik hozzájuk egy-egy áthúzásra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.