- hirdetés -

Ezt tapasztalja Szemenyei Béla, az egyik helyi autósiskola vezetője. Béla húsz, testvére, Zoltán pedig tíz éve oktat, mindketten napi 8-10 órán át járják a várost, így látják, illetve saját és tanulóik bőrén érzik az elmondottakat. Egyöntetűen vallják, az emberek a közlekedés tekintetében soha nem voltak annyira türelmetlenek és szabálytalanok, mint most. A két oktató célja, hogy felhívja a figyelmet ennek veszélyeire, és hogy szavai által megpróbáljon változtatni a kialakult helyzeten.

– Az elmúlt egy hónapban úgy láttuk, a sofőrök nagyon agresszív és türelmetlen magatartást tanúsítottak az utakon – kezdte Szemenyei Béla. – Nem veszik figyelembe, hogy a tanulóvezetők még csak most szokják a forgalmat, hogy nekik még egy kicsit több időre van szükségük egy-egy művelethez. Vegyünk egy példát! Amikor azt magyarázzuk a tanulónak, hogyan kell sávot váltani, sok autós nem lassít le mögöttük, mert egyetlen célja, hogy így vagy úgy, de minél hamarabb elkerüljön minket. Ilyenkor nem ritka, hogy a tanuló megijed és elrántja a kormányt. Valószínűleg a meleg is okozza ezt a türelmetlenséget, figyelmetlenséget, de én azért nem fognám kizárólag az időjárásra. Mindannyiunk élete egyre stresszesebb, ez is okozhatja ezt a magatartást, mégis arra kérnénk az autósokat, legyenek toleránsabbak és belátóbbak, hisz mindenkit hazavárnak.

Szemenyei Béla azt tapasztalta az elmúlt időszakra vonatkozóan, hogy a sofőrök gyakran az utolsó pillanatban teszik ki – ha egyáltalán kiteszik – az irányjelzőt, és sajnos az is egyre gyakoribb, hogy vezetés közben a kezükben vagy az ölükben tartják a telefont, ami teljesen elvonja a figyelmüket. Sajnos a sebességkorlát átlépése sem ritka.

– Időspórolás céljából városon belül nem éri meg gyorsabban menni a megengedettnél – folytatta. – Mindig van egy fényjelző vagy egy gyalogátkelő, ami miatt meg kell állni. Hányszor tapasztalták már, hogy nagy sebességgel megelőzi Önöket egy autó, majd két perc múlva a következő kereszteződésben együtt várják a zöld jelzést. Nincs értelme sietni, nem beszélve arról, hogy a gyorshajtás mennyire veszélyes. Egy pár éves statisztika mutatja, hogy ha 50 km/h helyett 60 km/h-val közlekedünk, duplájára nő a baleset valószínűsége. Ráadásul sokkal jobban igénybe veszi vele az autós a járművét, jobban kopnak az alkatrészek, és sokkal több üzemanyagot használ el.

– Azt javasolnánk megoldásként, hogy mindenki tervezze meg előre az útvonalát, és induljon el a megszokottnál 4-5 perccel korábban! És kérjük a járművezetőket, legyenek toleránsabbak a tanulókkal és az idősebbekkel szemben! – fogalmazott Szemenyei Béla.

Szemenyei Zoltán oktató is megszólalt a témával kapcsolatban. Ő is azt tapasztalja, hogy a sorőrök a hétköznapokon nagyon sokszor megszegik a KRESZ szabályait.

– Egyre többen vélekednek úgy, nekik mindent szabad, a többiek pedig alkalmazkodjanak hozzá – mesélte. – Itt nemcsak az autóvezetőkre gondolok, hanem a többi közlekedőre is. A gyalogosok nem használják a kijelölt gyalogátkelőhelyet, ott mennek át az úton, ahol épp jólesik nekik, a kerékpárosok pedig nem szállnak le a nyeregből akkor sem, ha a tábla erre kötelezi őket. Ez nagyon veszélyes, mert az autóvezető nem erre számít. Normál esetben arra számítunk, hogy a többiek is betartják a közlekedési szabályokat, de sajnos ez egyre kevésbé van így. És akkor beszélhetnék még a szabálytalan parkolásokról, a vasútállomásnál például nap mint nap találkozunk ilyennel, ami szintén akadályozza a forgalmat.

A két oktató azt mondja, minden autósnak érdemes lenne újra átnéznie a KRESZ-t. Az ember felejt, ez természetes, épp ezért fontos korábban megszerzett tudás felfrissítése. Ehhez jó szívvel ajánlják a https://kreszfelfrissito.hu/-t, amely ingyenesen használható.

Íme egy kis frissítő az oktatóktól: kiemelt képünk a Rákóczi és Deák Ferenc utca sarkán készült. A kötelező haladási irány egyenes vagy balra kanyarodó. Viszont sokan megfordulnak itt, pedig a tábla tiltja ezt, hisz a visszafordulás már kétszeres balra kanyarodás.

A rendőrség tanácsai

Az orosházi oktatók tapasztalataival kapcsolatban megkerestük Szombati Andrea rendőr őrnagyot, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét, aki elmondta, a tartós nyári meleg, a kánikula valóban hatással lehet az autóvezetők magatartására. A hőség szervezetünket is megviseli, ilyenkor csökken a koncentrációs képesség és a tolerancia szint, a reakcióidő viszont megnyúlik. Ezek a tényezők növelhetik a balesetek kockázatát, hisz a vezetők nem, vagy később veszik észre a közúti jelzéseket, későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A melegben a közlekedők hajlamosabbak a durvább szabályszegésekre, ingerültebb viselkedésre.

A következőket javasolják az autóvezetőknek:

– Mindig kipihenten induljanak útnak, tartsanak nagyobb követési távolságot!

– A hőség elleni védekezés egyik leghatékonyabb formája a folyamatos folyadékpótlás, akár rövidebb úton is mindig legyen víz az autóban!

– Érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy ne kelljen a felforrósodott autóban vezetni. Járművüket lehetőleg parkolják árnyékos helyen, kapcsolják be a klímát vagy húzzák le az ablakokat!

– A gyalogosokra is jellemző lehet ilyenkor a bágyadtság, még inkább figyeljenek oda rájuk, különösen a gyermekekre, akiknek javában tart a vakáció.

– Gyermekeket, házi kedvenceket a tűző napon lévő autóban semmiképpen se hagyjanak bezárva, ez életveszélyes lehet!

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.