- hirdetés -

Együtt munkálkodtak a hétvégén az orosházi festők Gyopárosfürdőn. Az amatőr alkotók életének régóta része a közös munka. Minden nyáron időt szánnak arra, hogy egymás társaságában, egymást erősítve és inspirálva hozzanak létre valami újat.

Más a stílus, más a téma, de a motiváció közös mindannyiukban. Az Orosházi Festők Baráti Körének tagjai a hétvégén kivitték ecseteiket és festékeiket Gyopáros egyik kellemes üdülőjébe, ahol közös programként mindennap alkottak valami szépet és szívet melengetőt.

– Korábban volt, hogy egy egész hetet töltött együtt a csapat, az idei alkotótáborunk három napos – mesélte Benkő Zsuzsanna, aki négy éve tagja az orosházi festők körének. – Szeretem, mert ilyenkor van időnk egymásra, tudunk egy kicsit beszélgetni, mesélni, közelebb kerülünk a másikhoz. Igaz, minden hónapban van találkozónk, de ott inkább azt beszéljük meg, kinek, mikor volt vagy lesz kiállítása, ki milyen sikereknek örvendhet. Ez egy igazi csapatépítő hétvége, amely szakmailag is sokat ad. Megnézzük egymás munkáját, ha valaki új technikát tanult vagy új témát talált, bemutatja nekünk. Van lehetőség visszajelzést vagy tanácsot kérni, ami szintén nagyon fontos egy alkotó számára.

A tagok azért szeretik ezeket a nyári táborokat, mert itt nyugodt környezetben dolgozhatnak. Elfelejthetik az otthoni gondokat, feladatokat. Ilyenkor lehetőségük van arra, hogy csak és kizárólag a készülő műre és egymásra koncentráljanak.

– Itt egy kicsit megújul az ember. Eltűntek a vírusok és az űrlények a képeimről, helyettük inkább csendéleteket festek – mesélte Jusztin Balázs, az Orosházi Festők Baráti Körének tagja. – Mióta együtt vagyok a csapattal, minden évben jövök. Egy szem férfi vagyok itt a hölgyek közt, ilyenkor egy kicsit lazább, finomabb témákat veszek elő. Tulipánokat, napraforgókat, rózsákat festek, ezekhez nem kötődnek olyan szigorú szabályok, így lehetőséget adnak a kikapcsolódásra. Ezek a most készült képek is összeállnak majd egy sorozattá, amely várja a következő kiállítást.

Volt, akit inspirált a gyopárosi táj, de a legtöbb alkotó inkább azokat a témákat vitte vászonra, amelyeket egyébként is szívesen megörökít. A tagok többsége már betöltötte a hatvanadik életévét, többen már a hetvenediket is. Sajnálatukra fiatalok nem igazán vannak köreikben, pedig ők szívesen segítenék a kezdő művészjelölteket. A hétvégi alkotótáborban saját bőrünkön tapasztalhattuk meg ezt, ahol kislányaim Nagyné Sinka Erzsébet és Szénási Józsefné támogató közelsége mellett alkothattak meg egy-egy csendéletet. A péntektől vasárnapig tartó alkotótábor egy közös ebéddel zárult. Aki úgy érzi, szívesen csatlakozna az Orosházi Festők Baráti Köréhez, keresse a csoport tagjait minden hónap első hétfőjén a Zombai utcai alkotóteremben!

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.