- hirdetés -

Tudomásul vette Orosháza Város Képviselő-testülete az egyházak ingatlanátadásokra vonatkozó kérését a mai testületi ülésen.

Magyarország kormánya a 2022. évi LXXVIII. Törvényben rendelkezett arról, hogy az egyházak igényelhetik az állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlan vagy ingatlanhányad ingyenes egyházi tulajdonba adását, amennyiben azokat hitéleti, szakrális vagy köznevelési célokra használná. Az önkormányzatok, így az orosházi is tulajdonképpen csupán tudomásul veheti a benyújtott jogos igényeket.

Orosháza három megkeresést kapott ez év február 28-áig azokra az önkormányzati ingatlanokra, melyekben az érintett egyházak évek óta oktatási-nevelési tevékenységet végeznek. Erre tehát a fent említett törvény adott lehetőséget, kész tények elé állítva az önkormányzatokat. 

Nézzük, ki mit kért

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a Pacsirta utcai Wesley iskolára jelentkezett be, ám mivel a MET nem felel meg a vonatkozó törvényi előírásoknak, így ez a kérés tárgytalan, a Wesley esetében nem lesz változás. A Szeged-Csanádi Egyházmegye, valamint az Orosházi Református Egyházközösség által jelzett igénybenyújtás viszont nem volt figyelmen kívül hagyható, hiszen mindenben megfeleltek a vonatkozó rendelkezéseknek.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye az Előd utcai katolikus óvoda, az Eötvös téri katolikus iskola, a sportcsarnok és sportudvar – a birkózócsarnok nem tartozik bele – esetében jelezte igényét. Az Orosházi Református Egyházközösség pedig az Előd utcai iskola épületének tulajdonjogát kérte. Fontos leszögezni, hogy korlátozott tulajdonjogról van szó. 

Mi a korlátozott tulajdonjog?

A korlátozott tulajdonjog azt jelenti, hogy ahogyan eddig az önkormányzat, úgy az egyházak sem adhatják el, vagy bérbe, illetve egyéb tevékenységre sem használhatják az ingatlanokat. Ezek az ingatlanok nem forgalomképesek, nem jövedelmet termelő tulajdonok, ellenben költségeket termelnek a tulajdonosának/üzemeltetőjének. Ezért önmagában a tulajdonátadás nem okozhat anyagi kárt a városnak, hiszen az önkormányzat sem tudta volna ezeket az épületeket eladni. A korlátozott tulajdonjog, amivel az átvevő egyházközségek rendelkeznek azt is jelenti, hogy semmilyen más célra nem használhatják az épületeket az egyházak a későbbiekben, mint amire az átvételkor. Tehát nem rendelkezhetnek szabadon ezekkel az ingatlanokkal, kizárólag oktatási-nevelési célra használhatják, és amennyiben megszüntetnék ezt a tevékenységet, akkor az ingatlan visszaszáll az eredeti tulajdonosához, vagyis, ebben az esetben az önkormányzathoz. Az egyházközségek számára azért fontos még így is a korlátozott tulajdonjog megszerzése, mert így könnyebben pályázhatnak és gördülékenyebb az elszámolás is az unió felé. Az önkormányzatok viszont jelentős terheket tesznek le, hiszen nem feladatuk tovább, hogy az ingatlanokra költsenek helyreállítás, felújítás címén. 

A helyi köznevelést, közoktatást végző egyházi fenntartókkal jó a kapcsolata a városnak, az egyházi intézmények komoly közszerepet töltenek be Orosházán és eddig is jó gazda gondosságával jártak el az épületeket illetően, sőt, jelentős forrásokat fordítottak a fejlesztésekre, felújításokra is (az Előd utcai óvoda is korszerűsítés előtt áll), ezt a jövőben könnyebben megtehetik a korlátozott tulajdonosi jogok birtokában. Az ingatlanátvétellel az egyházközségek tehát az intézmények biztonságos fenntarthatóságát és további fejlődését szeretnék szolgálni. Az átadás nem viszi el Orosházáról az ingatlanokat, nem veszi el az orosháziaktól azok használatát, továbbra is azokra a célokra használják, mint eddig, beleértve a sportcsarnokot is, melyet továbbra is használhat az önkormányzat, a civil szervezetek és a sportszervezetek, változás tehát ebben sem lesz.

Az más kérdés, hogy az önkormányzatoknak a legmagasabb rendű jogszabály értelmében nem volt más választásuk, mint hogy a benyújtott jogos igényeket a törvény erejénél fogva tudomásul vegye, amit az orosházi képviselők a mai testületi ülésen parázs vitát követően megtettek. Az ülésről szóló tudósításunkat az oroscafén hamarosan olvashatják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.