- hirdetés -

Két hét szünet után hétfőn ismét kinyitott a könyvtár és azonnal élettel teltek meg a termek. Különösen igaz ez a gyermekkönyvtárra, ahol a nyaranta megszokott kétszer egyhetes játszóház első turnusa kezdődött a hét első napján.

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár mindig is törekedett arra, hogy olvasóiknak, a hagyományos könyvtári szolgáltatásokon túl is kedveskedjen különböző programokkal. Az egyik ilyen a nyári játszóház. Az idei nyár első turnusának kezdete egybe esett a könyvtár újranyitásával. Sok gyerek várhatta már ezt a napot, mert hétfő reggel már ki lehetett volna tenni a gyermekkönyvtárra a „megtelt” táblát. A könyvtárosok szerint, ami vonzóvá teszi a programot, az ingyenessége, az, hogy bármikor lehet csatlakozni előzetes egyeztetés nélkül, felnőttnek, gyermeknek egyaránt kellemes időtöltést jelenthet.

Több, mint húsz éve, töretlen sikerrel rendezik ezt a programot a gyermekkönyvtárosok. Mint megtudtuk, idén is minden nap, mintegy harminc gyerek vág, hajtogat, ragaszt, egyszóval játszva alkot. Hagymásiné Lazanyecz Anikó gyermekkönyvtárost a konkrét programról kérdeztük:

Szorgos kezek rajzolnak, festenek, vágnak, varrnak, ragasztanak (Fotó: Somogyi Martin)

– Ezen a héten az első nap témája Dél-Amerika volt, virágkoszorút, lajhárt, lámát, tukánt készítettünk papírból. A kedd a nyár jegyében telt fagyival, dekorgumi poháralátéttel, legyezővel, napszemüvegekkel. A hét további részében levendulával töltött illatpárnákat, kisállatokat varrunk, majd dekupázs technikával díszítünk különféle saját gyártású tárgyat. Pénteken változatos anyagokból és módszerekkel készítjük el karkötőinket – sorolta a könyvtáros.

A játszóház egyébként nem egy kötött idejű program a gyerekek számára. Ottjártunkkor is voltak, akik elkészültek a mai tárgyaikkal és hazamentek, de érkeztek helyükre újak. Vannak, – különösen a kisebbek – akik nem egyedül érkeznek. Az anyuka, vagy nagymama (vagy épp apuka is) segít a kicsiknek és ezzel együtt a könyvtárosoknak is. Talán a legfontosabb, hogy hasznosan, tartalmasan, alkotással, jókedvű társaságban telik a vakáció néhány délelőttje.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.