- hirdetés -

A nyári pálinkafőzésről szólt az Orosházi Pálinka Klub július 6-i összejövetele. Az eseményen Dúl Udó Endre, pálinkamester szakmérnök tartott előadást az egyesület tagjai számára. Többek között megismerték, hogyan készül a jó cefre, valamint olyan eszközöket is kipróbálhattak, amelyek egy jó pálinka elkészítéséhez elengedhetetlenek.

A nyári időszakban a bogyós gyümölcsök, a cseresznye, a meggy, a kajszi- és az őszibarack áll a középpontban, ha pálinkafőzésről van szó. Az Orosházi Pálinka Klub tagjainak legutóbbi, július 6-i összejövetelén tematikus előadás keretein belül ismerkedhettek meg a felsorolt termések megfelelő felhasználásával.

– Egy kis tudásátadásról is szól az este. Minden pálinka akkor jó, ha felidézi, visszaadja az eredeti gyümölcs aromáját. Gyakorlatilag a gyümölcs lelkét mentjük át pálinkába – kezdte Dúl Udó Endre, pálinkamester. – A cukrot alkohollá alakítva a termések jellegét adó savakat, ízeket és illatokat zárjuk ezzel palackba. A nyári időszakban például a kajszi- és az őszibarack a favorit, de ezek között is van különbség. Más egy magyar kajszibarackból készült cefre, mint például egy újabb fajtából. A mai este célja, hogy ne csak tudással és tapasztalattal rendelkezzenek a pálinkafőzők, hanem az eszközöket is megtanulják használni – hangsúlyozta.

Az előadás elején a résztvevők rögtön megismerkedhettek például a refraktométerrel, amellyel a cefre cukortartalmát tudják mérni, valamint azt is megmutatja, mekkora lesz az alkoholtartalma a készülő pálinkának. Az előadás során átismételték a gyümölcs feldolgozásának lépéseit is, így az este folyamán az új ismeretek mellett a már meglévő tapasztalatokat is megerősítették. Az este igazán jó hangulatban telt, az ismeretek elsajátítása után pedig közös vacsorával zárták az összejövetelt.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.