- hirdetés -

A Fluid Art a festészet egy izgalmas és dinamikus változata, amelyben a festékek folyékony állagát használjuk ki lenyűgöző mintázatok és textúrák létrehozásához. Ez a művészeti forma lehetővé teszi számunkra, hogy belső világunkat, érzéseinket és gondolatainkat megmutassuk. A fluid artban számos öntési technika létezik, amelyek közül bemutatunk 5 egyszerű, de rendkívül látványos módszert: Dirty Cup, Flip Cup, Open Cup, Swipe és Puddle Pour. Ezekkel a technikákkal könnyedén alkothatunk lenyűgöző képeket, még akkor is, ha kezdők vagyunk.

A művészetnek számos formája létezik, a fluid art pedig az egyik legizgalmasabb és legdinamikusabb változata. A fluid art a festékek folyékony állagát használja ki, hogy elképesztő mintázatokat és textúrákat hozzon létre, ennek köszönhetően pedig megmutathassuk belső világunkat, érzéseinket és gondolatainkat. De vajon melyik öntési technikát válasszuk? 

Ja, több öntési technikából is választhatunk? – merülhet fel a kérdés, ha nem vagyunk szakavatott fluidart-művészek. Bizony a fluidart-technikák széles skálán mozognak, és mind más eredményt garantál…bár a garantál talán kicsit erős szó, hiszen a fluid artnál semmire sincs garancia. De pont ezért imádnivaló!

Egyszerű, mégis nagyszerű fluid art öntési technikák

A fluidart-technikák között van, amelyik nagyjából megtervezhető, míg mások teljes mértékben véletlenszerű vagy kiszámíthatatlan mintákat hoznak létre. Nézzünk is meg 5 nagyon egyszerű, de annál látványosabb folyatási módszert:

1.) Dirty Cup

Ez az egyik legkedveltebb technika, mert nagyon egyszerű és nem igényel semmilyen “extra eszközt”. A módszerhez csak egy műanyag pohárra lesz szükségünk, ebbe rétegezzük majd a kiválasztott színeket. Miután a rétegezéssel megvagyunk fogjuk az egészet és egy lendületes – ugyanakkor tetszőleges – mozdulattal a tartalmát a felületre locsoljuk.

2.) Flip Cup

A másik legnépszerűbb öntési módszer a flip cup, ami picit talán technikásabb, de semmiképp sem nehezebb, mint a dirty cup. Itt szintén egy műanyag pohárba rétegezzük a festékeket, de nem locsoljuk azonnal szét, hanem a pohár tetejére fektetjük az MDF lapunkat vagy a feszített vásznat. Az egészet egy gyors mozdulattal fejjel lefelé fordítjuk, letesszük a munkafelületre, majd várunk pár másodpercet, hogy a festékek a pohárban elegyedjenek. Ezt követően lassan felemeljük az edényt és hagyjuk, hogy a festék kedve szerint szétterüljün 

3.) Open Cup

Az open cup technikánál szintén egy műanyag pohárra lesz szükségünk, amit azonban félbevágunk és így, szájával lefelé helyezzük a felületünkre. Ezt követi a színek kiválasztása, amelyeket szépen lassan, egyenként öntünk a pohárba. Először csak egyet, majd amikor elkezd a festék kiszivárogni a pohár alól, jöhet a következő árnyalat – és a következő és a következő. A festékek lassan, de biztosan fognak szétfolyni a vásznon gyönyörű átmenetes hatást hozva létre.

4.) Swipe

A swipe technika 2 fő lépésből áll. Az elsőnél sávokban visszük fel a különféle színeket a felületre, majd némi mozgatással segítünk, hogy a festékek szépen elterüljenek és némiképpen keveredjenek. Ezt követően jön a második szakasz, amikor vagy csak simán, egy nagy spatula vagy ablaklehúzó segítségével egyik irányból a másikba áthúzzuk a színeket vagy teszünk még egy csavart a történetbe és egy csíkban öntünk egy új színt a kép valamelyik széléhez, majd ezt húzzuk át az egész eddigi alkotáson.

5.) Puddle Pour

A puddle pour technika egy nagyon egyszerű módszer, ahol egy vagy akár több különböző színű festékpocsolyát hozunk létre, amelyeket utána mozgatás vagy más eszköz segítségével összemossuk, hogy érdekes mintázatokat alkossunk.

A fenti 5 technikával tényleg szinte gyerekjáték egy szép kép megalkotása, így biztosan állíthatjuk, hogy azoknak is sikerélményük lesz a fluid art kapcsán, akik eddig csak messziről és vágyakozva csodálták a festőket. Persze, akik nem elégszenek meg ennyivel, azoknak érdemes tudni, hogy a fluidart-technikák sora bizony itt nem ér véget, hiszen számtalan olyan módszert elsajátíthatunk a fluid art kapcsán, amelyek jóval bonyolultabbak vagy éppen eszközigényesebbek – ezekkel pedig sokkal izgalmasabb és látványosabb képeket lehet létrehozni.

Ha szeretnél többet megtudni magáról a fluid artról, a fluidart-technikákról vagy azokról az eszközökről, kiegészítőkről, kellékekről, amelyekkel még egyedibbé varázsolhatod a saját képedet, látogass el a kreativfestek.hu – Fluid Art oldalra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.