- hirdetés -

A nyár, a betakarítás időszaka kiemelten veszélyes időszak a tüzek szempontjából. A tarló, a száraz szalma egy pillanat alatt fellobban és adott esetben milliós károkat okoz, pedig csak egy kis odafigyelésen múlik.

Mint a Katasztrófavédelem tájékoztatójából kiderül, a tűzesetek 99% emberi tevékenység eredménye, a tűzgyújtási szabályok ismeretének hiánya, illetve a tűzvédelmi szabályok szándékosan történő figyelmen kívül hagyása. A szabadtéri tüzek kialakulását a legtöbb esetben az emberi hanyagság, gondatlanság eredményezi. Nem csak a jogszabályok megszegésével és a szándékos égetéssel idézhetünk elő tüzet, hanem egy apró figyelmetlenség is tragédiához vezethet. Egy rossz helyen eldobott gyufa, egy el nem oltott cigarettacsikk rengeteg kárt okozhat a természetben, de hasonlóan veszélyes lehet az is, ha a hulladékokat nem a kijelölt helyre dobjuk el.

A hatékony megelőzést szolgálják a gazdálkodók számára előírt tűzvédelmi tervek készítése, amely a létesítményekre kötelezően előírt „Tűzvédelmi Szabályzat”-hoz hasonlóan tartalmazza a tűzvédelmi szabályokat. Ugyanakkor szintén a megelőzés érdekében van szűkség a tűzesetek szabad területen történő bekövetkezésének nagyobb kockázata esetén tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) kihirdetésére.

Fokozott tűzveszély időszakában (korábbi megnevezés szerint: „tűzgyújtási tilalom” idején) tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

Sok esetben emberélet is veszélybe kerülhet (Archív fotó: OrosCafé)

A nyári időszakban tűzvédelmi szempontból a legveszélyesebb munkafolyamat a szemes termény betakarítása és a terményszárítás. Az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség az illetékességi területén évről évre felveszi a kapcsolatot az érintettekkel és hangsúlyozza, milyen fontos a betakarítási munkálatokban résztvevő erőgépek előzetes műszaki ellenőrzése, az aratásra, illetve a tarló és a növényi hulladék égetésére vonatkozó szabályok ismerete és betartása.

A megelőzést szolgálja a gazdakör által szervezett aratás előtti gépszemle is, melynek során a gazdálkodók baleset,- és tűzvédelmi oktatásban részesülnek illetve szemlézik az aratásban résztvevő gépeiket. Ellenőrzik a műszaki állapot mellett a tűzoltó eszközök, készülékek meglétét, töltöttségét érvényességét. Rendkívül fontos a megelőzés hisz a mezőgazdasági területen keletkező tüzek oltása különösen nehéz. A mezőgazdasági jellegű tűzesetek jellemzően nehezen megközelíthetők, a vonulási időt, ezzel a keletkezett kár mértékét pedig nagyban befolyásolhatja a vonulási távolság és az út minősége. Oltóvíz helyszínre juttatása bizonyos esetekben nem lehetséges, kézi szerszámokkal pedig a tűz oltása nem mindig kivitelezhető.

Tarló, nád, növényi maradvány, valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség. Ha erre hatósági engedély birtokában mégis sor kerül, azt csak az ide vonatkozó szabályok szigorú betartásával szabad megtenni – írja a Katasztrófavédelem tájékoztatója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.