- hirdetés -

2024-ben először január 8-án, délelőtt 11 órakor szólalnak majd meg a MoLaRi (Monitoring és Lakossági Riasztó) rendszer szirénái. Az első alkalommal csupán egy csökkentett üzemű, úgynevezett morgató próbát tartanak a katasztrófavédelem munkatársai.

A veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet a levegőbe, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák (monitoring végpontok) mérik és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is. Szükség esetén, a szirénarendszeren (riasztó végpontokon) keresztül az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a magatartási szabályokról – olvasható a katasztrofavedelem.hu weboldalán.

A csökkentett üzemű (morgató) próba előtt a következő üzenetet hallhatják majd az orosháziak: „Figyelem, ez próba,  Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!” Ezután egy hat másodperces felfutó hangjelzés következik, mely a következő utcákban szólal meg Orosházán:

Ifjúság u., Vég köz, Áchim u., József Attila u., Zrínyi u., Szarvasi u., Petőfi u., Jászai-Horváth u., Képessy József u., Szabó Lőrinc u., Ifjúság u., Hegedűs István u., Nagyhegyi u., Vezér u., Szőlő körút, Dénes tanító u.

Az első hangos üzemű próbát várhatóan március 4-én tartják. A MoLaRi rendszer szirénapróbairól a katasztrófavédelem weboldalán tájékozódhatnak, illetve a pontos időpontok ebben a táblázatban is elérhetőek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.