- hirdetés -

Már Orosháza minden iskolájában lezárták a tanévet, így hivatalosan is megkezdődött a nyári szünet. Az elkövetkező két hónapban a szülők az egyik legnagyobb örökös dilemma előtt állnak, hogyan oldják meg gyermekeik felügyeletét. A nagyszülők nem minden esetben tudják ezt vállalni, sokan pedig a különböző táborokat sem engedhetik meg maguknak. A napközbeni elhelyezésben természetesen az önkormányzat is igyekszik segítséget nyújtani. Arról, milyen megoldást választanak, a szülőket is megkérdeztük.

Orosháza és környéke is rengeteg lehetőséget nyújt a szülőknek táborok tekintetében a nyári szünidő alatt. A sporttal vagy lovakkal foglalkozó napközis lehetőségek mellett rengeteg az alkotó és az idegen nyelvi tábor, de olyan különlegességek is szembejöhetnek, mint a légtorna, vagy vadásztábor. Sok a lehetőség, azonban az árak itt is megemelkedtek. Orosházán és a környező településeken átlagosan 20 ezer és 35 ezer forint között van egy egyhetes táboroztatás ára, ebben benne van – amennyiben szükséges – az alapanyag és a háromszori étkezés is.

– A harmadik gyermekem születése után el kellett kezdenünk gondolkozni azon, hogy tudnánk kivitelezni a munkát és a szüneteket. Végül átképeztem magam, így már otthonról dolgozom, azonban sokszor így sem könnyű. Persze vannak nagyszülők, de nekik is van életük, így nem kérhetem, hogy egész nyáron három gyerekkel foglalkozzanak, azonban ha kell, akkor sokat segítenek. Amikor például sok a munkám, mindig számíthatok rájuk, így bevett szokás lett a „Papa tábor”, ami az egyik legjobb – mondta mosolyogva Veraszto Antalné – Persze néztem táborokat is a városban, de a legtöbb drága lenne három gyerekre, így próbálunk itthon kikapcsolódni, illetve a játszótér is közel van, ahol tudnak más gyerekekkel ismerkedni – tette hozzá.

A táborok között is van, ami próbál valamilyen kedvezményt nyújtani a szülőknek, ilyen például, hogy minden testvér után kevesebbet kell fizetni az adott foglalkozásért. Illetve néhány esetben egynapos opcióval is szolgálnak, így nem kell a teljes összeget kifizetni.

– Nálunk a nagymama otthon van, így a gyermekünknek nem kell napközibe mennie, táborba viszont nagyon szeret járni. Az iskolával már voltak egy hetet úszni, azért nem kellett fizetni, viszont megy majd kerékpáros táborba, ami 30 ezer forint egy hétre. Tavaly a horgászás is tetszett neki, idén azonban kimarad. Ami még nagyon érdekelné a mai gyerekeket szerintem az a robotika és az informatika – osztotta meg velünk egy másik édesanya.

– Nálunk nem egyszerű a dolog, minden évben gondolkodnunk kell, hogy mit csináljunk. A nagyszülők dolgoznak, így maximum egy-egy hetet tudnak bevállalni. Tábort még nem néztünk az ikreknek, de az árakat már láttuk, valamint az ismerősök is meséltek a tapasztalatokról. A 20-25 ezer forintos ár egy hétre szerintem még elfogadható, azonban van, ahol szinte ennek a dupláját is elkérik, azt pedig már nem bírná a családi kassza. Ami biztos, a fiúkat nem érdeklik a lovak, valamilyen alkotótábor jobban tetszene nekik, illetve mozogni is szeretnek – tette hozzá Páger Richárd.

A szülők közül többen említették azt is, hogy gyermekeik az osztálytársakhoz is szívesen járnak át játszani, így a kapcsolat sem szakad meg a szünet alatt. A különböző táborokon kívül pedig Orosháza önkormányzata is nyári napközis foglalkozásokkal várja a 6 és 14 év közötti fiatalokat, akik a településen állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek. Itt is több turnusban fogadják a gyerekeket, így szeretnék segíteni azokat a szülőket, akik a nyári szünet alatt nem tudják megoldani a napközbeni felügyeletet.

– Nálunk szerencsére mindketten dolgozunk, ezért gyermekünk a városi napközis táborba jár évek óta. Mivel itt csak az étkezést kell fizetni, így anyagilag is rendkívül kedvező. Ezen kívül a fiunk volt már kerékpáros táborban és kirándulós táborban is, de idén ezek kimaradnak. A napközi után fennmaradó időben idősebb testvéreivel lesznek itthon, mivel sajnos nagyszülők nincsenek egyik részről sem. Kertes házban lakunk, így el tudják foglalni magukat és a szomszéd gyerekekkel is sokat játszanak – mondta Csőke Krisztina.

Győri Szabolcs, a Természetjáró Kerékpáros Tábor egyik szervezője elmondta a nyári táborok nagyon jó lehetőségek, hogy a gyerekek a szünet alatt is kimozduljanak otthonról és tanuljanak valami újat, emellett barátkozhatnak és életre szóló élményeket is szerezhetnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.