- hirdetés -

Óvodák energetikai korszerűsítése, lakossági LED-csere program és Orosháza 2022-es közbiztonsági helyzetértékelése is napirenden lesz a június 28-ai testületi ülésen. 

Kezdődik az ülés, Dávid Zoltán köszöntötte a jelenlévőket. Azt kérte, hogy az első napirendi pontot, a LED-csere programról szóló előterjesztést tíz óra körül tárgyalják, mert a meghívott vendégek akkor érkeznek.

Ügyrendben szólt Fetser János. Az MSZP-s politikus kérte a kérdések, bejelentések napirendi pont felvételét.

1. Beszámoló Orosháza város közbiztonságának 2022. évi helyzetéről, valamint a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről.

A teremben jelen van Czecher Péter az Orosházi Rendőrkapitányság vezetője, valamint Vörös Ferenc, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

Czecher Péter mutatta be a rendőrségi mutatók 2022-es eredményeit. A regisztrált bűncselekmények száma valamivel több mint hat százalékkal csökkent, 2021-ben 353 esetet, míg tavaly 330 esetet jegyeztek.

A kiemelten kezelt bűncselekmények aránya is csökkent, 198 helyett, tavaly már csak 191, ebbe a kategóriába eső eset került a statisztikába. 

  • Részletezve a testi sértések száma 20-ról tízre csökkent, a súlyos testi sértések száma, akárcsak 2021-ben tavaly is 9 volt.
  • Minimálisan emelkedett a kiskorúak veszélyeztetése miatt indult eljárások száma, háromról négyre.
  • A lopások, illetve a betöréses lopások száma 89-ről 109-re emelkedtek
  • A lakásbetörések száma 16-ról 19-re emelkedett
  • A rablások száma kettőről négyre nőtt, ám ebből csupán egy történt 2022-ben. A másik három eset nyomozása 2022-ben zárult le, ezért mutatkozik a tavalyi statisztikában.
  • Csökkent azonban a rongálások száma, 16-ról 9-re
  • A regisztrált csalások száma nagyságrendben megegyezik, hiszen míg 2021-ben 32 esetet jegyeztek fel, tavaly ez a szám 30 volt.

Még mindig hatékony a nyomozók munkája, közel 83 százalékos eredményességi-mutatóval rendelkeznek. Ugyanez a közterületen elkövetett bűncselekmények esetében több mint 95 százalék, míg a felderítési mutató 75 százalék. – A bűnügyi helyzet tavaly is stabil volt Orosházán. Az eredményességi mutatók pedig magas színvonalú bűnüldözési tevékenységre utalnak – emelte ki az orosházi kapitány.

Fotó: Horváth Bence

Rámutatott, hogy egész évben biztosították a rendőri jelenlétet, úgynevezett közbiztonsági deficit sehol nem jelentkezett. Ezt követően ismertette a közlekedésbiztonsági helyzetet is, amelyről korábban mi is beszámoltunk már

Orosháza közbiztonsági helyzetének fenntartása egy olyan feladat, amelyben szükség van a társszervezetek és az önkormányzatok segítségére.

A kapitány ezután bejelentette, befejezi aktív pályafutását. Szolgálati idejének felében tevékenykedett Orosházán. Az itt mutatott támogatást megköszönte Orosháza városának, Dávid Zoltán polgármester mellett Fetser János, Németh Béla, Dancsó József korábbi városvezetőknek, valamint Zalai Mihály egykori alpolgármesternek.

Raffai János megköszönte az elvégzett munkát, és kellemes nyugdíjas éveket kívánt. A személyi sérüléses balesetek számának emelkedéséről és ennek okáról kérdezte. Arról is érdeklődött, hogy mely városrészben, mely időpontban volt a legmagasabb a közlekedési balesetek száma, valamint mekkora a nyomás az illegális migráció terén Orosházán? 

A sérülés nélküli balesetek számának növekedésére Czecher Péter sem tudott választ adni. Valóban magas ez a szám, de az okát nem tudják, keresik. Ezeknek nincs kimondott gócpontja sem, a leggyakoribb eset, amikor egy kerékpárosnak nem adják meg az elsőbbséget, a balesetek nagy része pedig figyelmetlenség miatt történik. A migrációval kapcsolatban elmondta, hogy összesen három eset volt. Egyszer egy, majd két főt, egy esetben pedig négy főt igazoltattak az orosházi rendőrök. Utóbbiak Tótkomlós felől jutottak el a városig, de ez ritka eset. Sokkal több migránst fognak el Mezőkovácsháza és Battonya térségében.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) megköszönte az együttműködést, a kapitány eddigi hozzáállását, majd ő is kellemes nyugdíjas éveket kívánt. Azt kérdezte, miért van ennyi roma Orosházán? Elmondta, többen is megkeresték, hogy már nem érzik magukat biztonságban a városban. Érkezett hozzá jelzés a Szőlő körút mellől, hogy egyre több roma család bukkan fel önkormányzati lakásokban, de a Gárdonyi lakótelepen is hasonló esetekről számoltak be. – A városvezetés részéről sok ígéret érkezett, hogy ezt a tudják kezelni, de eddig nem történt meg – hangsúlyozta. Meglátása szerint ezek létező problémák, a nyugodt békés utcák élete teljesen megváltozott. – Mit kívánnak ez ellen tenni? – tette fel a kérdést a polgármester és a kapitány felé.

Fotó: Horváth Bence

Dávid Zoltán polgármester válaszában elmondta, elítélik ezeket a bűncselekményeket, és fontos, hogy minden esetet jelentse a lakosság a hatóság felé. A rendőrség minden egyes esetben, ahogy az önkormányzat is minden tőle telhetőt megtett.

– Rendkívüli módon megdöbbentett az a megszólalása, hogy miért van ennyi roma Orosházán. Nem romák vannak, hanem magyar állampolgárok. Mindenki, aki Magyarországon szüleletik, magyar állampolgár, köztük romák és más nemzetiségűek is – hangsúlyozta a polgármester.

A polgármester hozzátette, ha valaki olyan cselekményt követ el, ami a közösséget, a szabályokat, a törvényeket sérti, azt a hatóságok kötelessége kivizsgálni és elítélni. A városvezető szerint ezt a tevékenységet határozottan és jól teszik. Dávid Zoltán úgy gondolja, nyilván mindig van tennivaló, olyan cselekmény, amely ellen fel kell lépni, ezt közösen mindig meg is tették. Emlékeztette dr. Szabó Ervint, hogy korábban a Nyárfa utca esetében Molnár Béla alpolgármester elvállalta a probléma megoldását, ezt jól levezényelte. Ebben egyetlen ellenzéki képviselő sem segített, pedig többek között dr. Szabó Ervin segítségét is kérték. – Azt mondják, és azzal vádolnak, hogy nem tettünk semmit, pedig éppen önök nem tettek semmit. A vádaskodást és a valótlan hisztéria keltését kikérem magamnak – zárta a városvezető.

Fotó: Horváth Bence

Molnár Béla alpolgármester szerint dr. Szabó Ervin felszólalása amellett, hogy diszkriminatív, súlyosan rasszista, még „kampányszagú” is. Az egyetlen célja, hogy magára irányítsa a figyelmet. Javasolta, hogy a politika és a félalvilág összefonódását vizsgálja meg a rendőrség.

Czecher Péter a “miért van ennyi roma család” kérdésre nem tudott válaszolni. A képviselőhöz érkező jelzésekkel kapcsolatban az orosházi kapitány elmondta, hogy feléjük nem érkeztek bejelentések, ez pedig mindenképp szükséges ahhoz, hogy intézkedni tudjanak. Visszaemlékezett, a tavalyi beszámoló alkalmával is megkérdezték tőle, hogy a Nyárfa utcai problémával romlott-e a város közbiztonsága. Akkor is elmondta, ahogy most is, hogy a lakosság közbiztonság érzete romlott. Czecher Péter szerint különösen azok érezhetik a közbiztonság romlását, akik bizonyos közösségi médiában található csoportok hisztériakeltő hozzászólásait olvassák. A számok pedig nem tükrözik, hogy romlott volna a közbiztonság Orosházán. Ismételten felhívta a figyelmet, ha a képviselők kapnak ilyen jelzéseket, akkor tegyenek bejelentést a rendőrségen is, hiszen csak ekkor tudnak intézkedni.

Oravecz Nóra alpolgármester elmondta, hogy tavaly a Nyárfa utcai esettel kapcsolatban szinte minden testületi ülésen téma volt a kialakult helyzet. Emlékeztetett, hogy ő volt az aki kérte a lakosságot, hogy ne adják el az ingatlanaikat olyan embereknek, akik félelmet kelthetnek Orosháza lakosaiban. Akkor nemcsak a Fidesz-frakció, de az ellenzéki képviselők is egyetértettek vele, hogy hívják fel erre a lakosság figyelmét. – Az önkormányzat jogilag nem szólhat bele, hogy az adott személy kinek adja el az ingatlanját – hangsúlyozta. Akkor megkérte Szabó Ervint, hogy segítsen abban, milyen módja van annak, hogy más településről ilyen embereket ne lehessen beköltöztetni. – Ez a kérdés azóta is nyitott maradt – fűzte hozzá, majd megkérdezte, amennyiben a lakosság nem jelzi a problémát a rendőrségen, akkor mit tehet a város?

Raffai János független képviselő elmondta, hogy a választókerületében is rengeteg ingatlan áll üresen. Javasolta, hogy kellene egy koncepció az üresen álló házak, lakások felhasználásáról. – Korábban csak szentetornyai családi házakról beszéltünk, de már a belváros környékén is vannak ilyen ingatlanok. Valószínűleg kihaltak belőle az ottlakók, az örökösök nem itt élnek. Igazából nekik már majdnem majdnem mindegy, hogy mennyiért adják el, csak keljen el – sorolta. Ebben az önkormányzat is partner lehetne, akár egy szociális bérlakás program indításával, különböző pályázati források bevonásával. Az ellenzéki képviselő szerint ezt érdemes lenne megfontolni.
Raffai nem értett egyet dr. Szabó Ervin kijelentésével, de rámutatott, hogy Oravecz Nóra alpolgármester mondandója is kirekesztő.

Fetser János (MSZP) mindenek előtt megköszönte Czecher Péternek az együttműködést. A munkájának az eredménye az volt, hogy alapvetően rend és biztonság volt Orosházán. Boldog nyugdíjas éveket kívánt.
A szocialista politikus emlékeztetett, hogy egy korábbi testületi ülésen elhangzott, amikor a a Magyar Pünkösdi Egyház képviselője ismertette, hogy bizonyos családokat „felsőbb utasításra” Kétegyházáról Orosházára költöztettek. Azt nem ismertette, hogy pontosan kik adtak erre utasítást – tette hozzá Fetser János. A Nefelejcs utcába, a Nyárfa utca utába, majd a mai interpellációban szereplő Róna utcába is beköltözött egy roma család, amitől a korábban megszokott mindennapok felborultak. Az ott élők sok esetben nem tesznek feljelentést, a szocialista politikus is felhívta a figyelmet, hogy ezt minden esetben tegyék meg. – Az is igaz, hogy a rendőség folyamatosan járőrözik. Amikor a lakók nincsenek otthon, akkor az udvarról, a fészerből eltűnnek a dolgok – mondta a képviselő. A probléma a Róna utcában is az, hogy egy albérletben több mint tízen laknak és egyre többen jelennek meg. Fetser János szerint a belváros közepén is folyamatosan látni, tapasztalni különböző beszólásokat bizonyos emberektől, ami joggal kelt felháborodást és egyfajta félelmet az orosházi emberek körében. Ettől függetlenül azt mondja, hogy az állománynak és Czecher Péternek meg kell köszönni azt a munkát, amit az elmúlt évben elvégeztek.

Molnár Béla alpolgármester kérte a testület tagjait, hogy ebben a kérdésben külön tárgyaljanak. Javasolta Czecher Péternek ismét, hogy vizsgálja az Orosháza városba irányuló bűnözői migráció a politika és félalvilág kapcsolatát.

Fotó: Horváth Bence

Lövei Ferenc (Fidesz) döbbenetesnek és elítélendőnek tartja dr. Szabó Ervin kijelentését. Az ilyen megkülönböztetés nem helyes, a bűncselekmény elkövetése a rassztól független. Arra kérte Czecher Pétert, hogy nyugtassa meg az orosháziakat, köztük azokat is, akik a közösségi médiában hangulatkeltő írásokat tesznek közzé. Megkérdezte, hogy minden feltétel adott-e ahhoz, hogy a rendőrség biztosítsa a város közbiztonságát a jövőben is. – Orosháza lakossága a békét és a nyugalmat szereti, ennek a garanciáját eddig is az önök munkájában láttam – tette hozzá a képviselő, majd boldog nyugdíjas éveket kívánt.

Czecher Péter rámutatott, ahogy beszámolójából is kiderült, minden feltétel adott munkájuk elvégzéséhez. Ehhez azonban kell a lakosság támogatása is. Felhívta ismét a figyelmet, ha valami szabálytalanságot, vagy bűncselekményt tapasztalnak az állampolgárok, akkor azt minden esetben jelentsék a rendőrségen.

Bojtor István alpolgármester igazította ki dr. Szabó Ervin felszólalását, miszerint az önkormányzat adja az ide érkező roma családoknak lakást.
– Nagyon jól tudja minden képviselő, hogy milyen formában utaljuk ki a szociális bérlakásokat. Milyen rendszeren, folyamaton megy keresztül ezek megítélése, amiről később a testület dönt. Már ha nem hagyják itt a zárt ülést, ami az esetek nagy részében előfordul. Az emlékeim szerint az esetek közel száz százalékában egyhangú döntés születetett – világított rá az alpolgármester. Hozzátette: nem emlékszik olyan esetre, amikor bármelyik képviselő határozottan tiltakozott volna, hogy a kérelmezők valamelyikének bizonyos okból ne adjon lakást az önkormányzat. – Nyilvánvaló hazugság, hogy ezeknek az embereknek mi biztosítunk önkormányzati tulajdonú lakásokat – zárta Bojtor István.

Dr. Burai Mihály jegyző a polgármesteri hivatal nevében köszönte meg az Orosházi Rendőrkapitányság munkáját. Elmondta, hogy tavaly egy olyan együttműködése is volt a rendőrségnek valamint a közterületfelügyeletnek, amelyben éjszakai közös járőrszolgálatot tartottak a belvárosi vendéglátóhelyek környékén.

Vörös Ferenc, vármegyei főkapitány kiegészítette Czecher Péter beszámolóját. Elmondta, hogy az anyagi káros esetek számának növekedése nem helyi különlegesség, ez egész vármegyében általános. Ez talán annak is köszönhető, többek között egyre több jármű fordul meg az utakon. A vármegyei kapitány szerint az M44-es közelsége is fokozhatta a környék forgalmát.

Fotó: Horváth Bence

A gyorshajtással kapcsolatban elmondta, hogy valóban növekedett az esetek száma, amely a több sebességmérő eszköz megjelenésének, és a fokozott ellenőrzésnek köszönhető. A kapitány szerint azonban még így is jóval többen hajtanak gyorsan, mint amennyit észlelni tudnak, ennek a visszaszorításán folyamatosan dolgoznak. Kiemelte, hogy míg országosan kimagaslik a baleseti okoknál a gyorshajtás, Békésben az elsőbbségi szabályok be nem tartása jelenti az elsődleges problémát.
Aggasztónak tartja, hogy egyre jelentősebb az online csalások száma is, amelyek már egyáltalán nem csak az idősebb generációra jelentenek veszélyt. A csalók egyre ügyesebbek, egyre hitelesebb emaileket, üzeneteket írnak, hihető telefonhívásokat bonyolítanak le. – Itt csak a megelőzés lehet az eredményes – húzta alá. Ennek érdekében a rendőrség is egyre nagyobb hangsúlyt fektet, hogy felhívja erre a veszélyre a figyelmet.

Dávid Zoltán polgármester megköszönte Czecher Péternek az együttműködést, a közös gondolkodást, amely mindig eredményre vezetett. Megragadta az alkalmat, hogy az önkormányzat nevében ajándékkal kívánjon boldog nyugdíjas éveket.

Fotó: Horváth Bence

Ezt követően 14 egyhangú igennel elfogadták a beszámolót a képviselők.

2. Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája vezetőjének szakmai beszámolója a 2022/2023 nevelési évről

Kérdés nem volt. Szavaztak: 14 igen. Elfogadták.

Dávid Zoltán polgármester megköszönte Németh Gabriella igazgató, és a pedagógusok munkáját. 

3. Beszámoló az Orosházi Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat 2022. évi tevékenységéről

Olasz Mónika elmondta, nagy feladat a koronavírus után megszólítani a fiatalokat, majd sok sikert kívánt az új ifjúsági referensnek, Simon Petrának. 

Raffai János hangsúlyozta, hogy szószólója az esélyegyenlőségnek, a GYIÖK ezt igyekszik megteremteni. Sok sikert kívánt ehhez a munkához.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy Simon Petra nagyon sok egyeztetést kezdeményezett, ami eredményes volt. Egyetértett az előtte szólókkal, hogy a szervezet hasznos tevékenységet folytat.

14 egyhangú igennel elfogadták a napirendi pontot.

4. Az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet székhelyintézménye és a gyopárosi rehabilitációs központ közötti buszjárat menetrend módosítása, finanszírozás biztosítása

Három intézmény, az önkormányzat, a kórház és a Városüzemeltetési Zrt. együttműködésének eredményeként, március óta ismét közlekedhet a betegeket szállító kisbusz a rendelőintézet és a gyopárosi gyógyászati központ között. A busszal járó költségeket (sofőr, üzemanyag, biztosítás stb.) Orosháza biztosítja.

A kezdeményezés sikeres, ezt bizonyítja az is, hogy már 1144 főt szállítottak ilyen formában. Június 9-ig összesen 3161 kilométert tett meg, ez napi 50-60 kilométert jelent.

Vita nem volt, 14 igennel elfogadták a napirendet.

5. A TOP-3.1-16-BS-2019-00097 azonosító számú pályázat közbeszerzési eljárásának megindításához szükséges fedezet biztosítása

A városi napközi otthonos óvoda hat telephelyének (Bácska utcai, Bajcsy-Zsilinszky utcai, Ifjúsági utcai, Mátyás király utcai, Móricz Zsigmond utcai, és az Uzsoki utcai telephely) energetikai korszerűsítésére nyert korábban uniós forrást az orosházi önkormányzat. A tervező cég elkészítette a kiviteli terveket, ezekben szerepelt homlokzati szigetelés, fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere, napelemes rendszer kialakítása is. A pályázatban a beállított összköltség bruttó 115 millió forint, ám az elkészült tervek alapján bruttó 276 millió forintra lenne szükség. A jelen előterjesztésben a többlettámogatási igény benyújtásáról szavaznak.

Raffai János elmondta, hogy ez egy 2017-es pályázat, még az energiaválság előtt. Korábban is kérdezte már, hogy mennyibe került a városnak az a késlekedés, ami miatt a megnyert pályázat nem valósult meg. – Erre nem kaptam választ – tette hozzá. Nehezményezte, hogy a Mikolay-kert reintegrációjáról a médiából tájékozódtak. Kérte, hogy a beruházásokkal kapcsolatos terveket kapja meg az ellenzéki frakció is.

Fotó: Horváth Bence

Dávid Zoltán polgármester válaszolt a független képviselőnek, hogy a Mikolay-kertet érintő projektről többek között az előző testületi ülésen is volt szó, de korábban is tárgyaltak róla több alkalommal.

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy az elnyert projektek esetében korábban ő is kívülről figyelte az eseményeket. – Sajnos már nem dolgoznak itt azok közül, akik korábban a hivatalt vezették. Így meg se tudjuk kérdezni, így nem tudják megindokolni, hogy miért nem indultak el a beruházások 2017 óta. Igyekeztem dinamizálni ezt a folyamatot, most jutottunk el ebbe a fázisba. Raffai úr kérdése jogos. A magam részéről felháborítónak tartom az akkori hivatalvezetői eljárást, de semmilyen befolyással nem voltam az eseményekre – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy a tervek rendelkezésre állnak, nincs akadálya, hogy megkapják azokat az ellenzéki képviselők.
Arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy július 4-re kért időpontot a TOP Irányítóhatóság vezetőjétől egyeztetésre az orosházi projektekkel kapcsolatban. – Azt látom, hogy van olyan projekt, ami befejezhető, valamelyik nem. Határidőmódosítási kérelmekre vonatkozóan szeretnénk tájékozódni. Egészen pontosan arról, hogy erre van-e lehetőség. Előzetes információk szerint van – zárta az alpolgármester.

Fetser János (MSZP) elmondta, hogy a korábbi előterjesztésekben szerepel, hogy kik tehetnek erről, de vannak politikai felelősök is. – Ez a városvezetés alkalmatlan arra, hogy a várost irányítsa – húzta alá.

Molnár Béla alpolgármester nem ért egyet Fetser Jánossal. – Nem szándékoztam erre részletesen kitérni, de számomra meglepő volt az előzmény, amivel később szembesültem, hogy egy valamikori szocialista polgármester kabinetjéből érkezett jegyző vezette Orosházán a hivatalt. Ebből egy pár dolgot igyekezzenek levezetni – mondta az alpolgármester.
Fetser János szocialista képviselő úgy reagált, hogy nem tudja, hol volt a korábbi jegyző kabinetvezető. Úgy tudja, hogy Orosházára Simonka György, korábbi országgyűlési képviselő révén került a településünkre.
Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy dr. Perjési Klára, korábbi gyulai polgármester kabinetjében fordult meg Orosháza korábbi jegyzője.

Tíz igen és négy tartózkodás mellett a napirendet végül elfogadták a képviselők.

6. Ingyenes lakossági LED-csere programban történő részvétel.

A CYEB Kft. által meghirdetett és felajánlott ingyenes LED-csere program Orosháza lakosai számára is biztosítaná a lehetőségét annak, hogy a régi izzókat új, korszerű, energiahatékony fényforrásokra cseréljék.

A lakossági LED-csere program megvalósításához azonban szükség van az önkormányzat segítségére és közreműködésére is. A CYEB Kft. és az önkormányzat között megkötendő együttműködési megállapodás lényege, hogy a program helyi megszervezésében és a LED fényforrások szétosztásában az önkormányzat tevékenyen részt vesz, valamint segítséget nyújt a CYEB Kft. számára.

A program meghirdetését követően, azzal párhuzamosan kerül sor a regisztrációs időszakra, amikor a háztartások jelentkezhetnek a programban való részvételre és leadhatják az igényüket a CYEB Kft. online felületén. A regisztrálás minden esetben villanyszámlához kötött, a villanyszámlán megjelölt felhasználó tud a rendszerben regisztrálni.

Kérdés, vita nem volt. Egyhangú döntés született: 12 igen.

7. A védőnői ellátás változásával kapcsolatos döntések

Fetser János szerint egyetlen terület sem működik, amit az állam átvesz. Gyakorlatilag az, hogy Békés vármegye központi kórháza fogja működtetni a korábban jól menő rendszert szakmailag kevésbé indokolható. Ez tehát egy politikai döntés, ezért nem tudja támogatni az előterjesztést.

Ezután szavaztak: 10 igen 2 nem, 2 tartózkodás. Elfogadták a napirendet.

8. „Orosháza város földgáz közbeszerzés jelenleg szabadpiacról vételező fogyasztási helyekre 2023. október 01. 06:00 (CET) – 2024. október 01. 06:00 (CET) időszakra

Egyhangú döntés: 14 igen.

9. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

Vita nélkül szavaztak a képviselők: 10 igen, 4 tartózkodás. Elfogadták.

10. Orosháza Város Önkormányzat 2023. évi költségvetési rendeletének I. számú módosítása

Raffai János elmondta, azért fog tartózkodni a szavazástól, mert a képviselők későn kapják meg az előterjesztést. Elmondta, jó dolog, hogy nagyobb, 653 millió forintos összeghez jut a város, de ez az ÁFA-bevételek növekedésének köszönhető. Rámutatott, hogy helyi vállalkozások mennek tönkre, például a Guardian orosházi telepe is bezár, ami közel 500 millió forintos hiányt jelent majd később a költségvetésben.
Úgy gondolja, hogy a korábban említett szociális bérlakásprogramra is fordíthatták volna, vagy éppen a polgárőrség, valamint a rendőrség támogatására is fordíthatták volna ezzel is javítva a közbiztonság érzetét. Nem vitatja, hogy a betervezett tételek haszontalanok, sőt az adott szolgáltatások színvonalát emelik, de a költségvetéssel kapcsolatos döntéseket nem lehet néhány nap alatt meghozni. Kiemelte, nem gáncsoskodni szeretne, de tartózkodik. A jövőben reméli, az ellenzék is beleszólhat az összegek felhasználásába.

Godár Andrea, a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Irodájának vezetője tisztázta, hogy nem „talált” 653 millió forintról beszélünk, hanem célzott támogatások, amit tovább kell adni intézmények, normatív támogatások, illetve szociális ágazatok irányába. Ezek tehát nem szabadon felhasználható források. Az iparűzési adóbevétel-növekedésből származó 105 millió forintos összeget lehet szabadon felhasználni. Az irodavezető cáfolta azt is, hogy a Guardian 500 millió forintos iparűzési adót fizet a városi kasszába, ez az összeg a felénél is kevesebb.

Fotó: Horváth Bence

Dávid Zoltán polgármester hozzátette, hogy Raffai Jánosnak az a kijelentése sem valós, hogy a Guardian bezárt. Igaz, hogy a főtevékenység megállt, de a gyár maga nem zárt be – tette hozzá a településvezető.

Bojtor István alpolgármester hangsúlyozta, hogy nem arról van szó, hogy most talált az önkormányzat 653 millió forintot, amit csak úgy szétszórnak. A bizottsági ülésen is elmondta, hogy a májusi adóbevallások némi optimizmusra adhatnak okot. Utalva a Guardian helyzetére kifejtette, amíg egy cég Orosházán képzeli el a jövőjét az ingatlanadót befizeti a városnak, de természetesen a jelen esetben az iparűzési adóból befolyt összeg csökkenni fog. – Érdekes módon a növekmény a kiskereskedelemnek és az energiaszolgáltatóknak köszönhető. Gyakorlatilag ezt vissza is kell forgatni. Például a közvilágítással kapcsolatos tételek a legjelentősebb tétele a költségvetés módosításnak. Még mindig folyamatosan figyelni kell a jelenlegi piaci viszonyok mellett – tette hozzá az alpolgármester.

Név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bodóczi András: nincs jelen, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nem, Raffai János: tartózkodik, dr. Szabó Ervin: nem, Tóth-Kása Sándor: igen.

Elfogadták a napirendet 10 igen, 3 nem, 1 tartózkodás mellett.

11. A települési önkormányzatok rendkívüli támoga­tására vonatkozó igény benyújtása

A belügyminisztérium és a pénzügyminiszter pályázatot hirdetett az önkormányzatok rendkívüli támogatására. A települések támogatást igényelhetnek a működőképességük megőrzéséhez, valamint egyéb feladat ellátását veszélyeztető helyzet elhárításához. Erre idén szeptember 30-ig van lehetőség, ezzel kíván élni az orosházi önkormányzat is.

Fetser János (MSZP) arról érdeklődött, hogy mekkora összegre nyújtott be pályázatot az önkormányzat.

A szocialista képviselőnek Godár Andrea válaszolt. Az irodavezető elmondta, amennyiben július 10-én nyújtja be a város a kérelmet, akkor 150 millió forint körüli összeg igényelhető. Részletezve nagyságrendileg:

  • naptáros közvilágítás 45 millió forint
  • étkeztetés 45 millió forint
  • Volán közúti közlekedés 65 millió forint

Szavaztak: 13 igen, 1 tartózkodás. Elfogadták.

Interpelláció

Fetser János nem fogadta el a polgármester válaszát.

Kérdések

Antal László (Fidesz) szentetornyai önkormányzati képviselőt azzal keresték meg a körzetében élők, hogy a gyopárosi tó körül dolgozó munkások nem rendelkeznek illemhelyiséggel, ezért egy mobil wc biztosítását sürgette.
Más ügyben is megkeresték a képviselőt, méghozzá munkát szeretnének. Arról érdeklődött, milyen lehetőségeket tud kínálni az önkormányzat. Antal László szerint többek között a közterületek karbantartását rájuk lehetne bízni.

Dávid Zoltán polgármester válaszában elmondta, hogy a problémát jelzik a kivitelezőnek. A második kérdés esetében egyeztetnek.

Raffai János (független) a Munkácsy utcával kapcsolatban jelezte, hogy az aszfaltburkolat nemcsak veszélyes, hanem már néhány ingatlanban kárt is tesz. Oda folyik a víz, felázik a fal, az ott élők vagyona károsodik, ezért szükség lenne a burkolat felújítására.
Arról is érdeklődött, hogy az Ady utcai ingatlanokat érintő felújítási munkálatok mikor kezdődnek el?
Jelezte, hogy a Bajcsy-Zsilinszky és Csokonai utca kereszteződése veszélyes, nem belátható. A képviselő szerint egy tükör kihelyezésével ez orvosolható lenne.
Végül érdeklődött arról is, hogy a Kettőssánc tér lakóinak beígért szilárd útburkolat mikor valósul meg?

Az Ady utcai lakásokkal kapcsolatban Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt vezérigazgatója elmondta, hogy a szerződést a kivitelezővel megkötötték, a tervek szerint októberben kerül sor a munkálatokra, de erről a következő hetekben megkapják az értesítést az ott élők.
Dávid Zoltán a Munkácsy, illetve a Bajcsy utcai esetekkel kapcsolatban írásban ígért választ, miután az illetékes kollégák jelenleg a szabadságukat töltik. A városvezető a Kettőssánc térrel kapcsolatban ismertette, hogy a tervek elkészültek, de anyagi forrás a megvalósításra nem állt az önkormányzat rendelkezésére, amint ez meglesz szilárd útburkolatot kapnak az ott élők.

Fetser János (MSZP) azt kérdezte, hogy a Szarvasi úti kerékpárút végleges műszaki átadása megtörtént-e már. Érdeklődött, hogy a volt KGST piac területét ki használja, mert nagy por és szemét keletkezik itt. Arról is megkérdezte a polgármestert, hogy valóban igaz-e az a pletyka, hogy két jelentős oktatási intézményt is készül átadni ingyen a város az egyháznak. – Kivel tárgyalt erről? – tette hozzá.

Fotók: Horváth Bence

Dávid Zoltán polgármester először az utolsó kérdésre válaszolt, kijelentette, hogy nem tárgyalt ebben az ügyben. Az ügy folyamatban van, konkrétumot nem tudott mondani.
A Szarvasi úti kerékpárút még nincs lezárva, év végére várható az átadás. A korábbi KGST piac területével kapcsolatban írásos választ ígért.

Távolmaradások minősítése

Az előző ülésről hiányzott dr. Szabó Ervin (Jobbik), valamint Gyapjasné Béres Enikő (független) képviselők, ám az SZMSZ-ben meghatározott igazolást egyikük sem mutatott be.

A június 28-ai ülésről Bodóczi András hiányzott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.