- hirdetés -

A nyár kétség kívül legnépszerűbb és legtöbbet fogyasztott gyümölcse a dinnye. A sárgát már javában szedik, közepén tart a szezon. A szabadföldi görögdinnyéből a napokban kerül a piacokra az eleje.

Az orosházi Dalacsi kertészetben a fóliás sárgadinnyét szüretelik és viszik a piacra a napokban. Dalacsi Attiláné elmondása szerint most járnak a szezon közepén.

– Az áprilisi hidegek miatt az ültetés mintegy két hetet csúszott és a palánta sem úgy fejlődött, ahogy szokott. Most vagyunk a szezon közepén. Idén csak fóliás sárgadinnyénk van. A tavalyi csapadékos év a szabadföldi sárgadinnyénket mind elvitte és idén ezt már nem kockáztattuk – teszi hozzá a termelő.

A sárgadinnye szezon a közepén jár (Fotó: Horváth Bence)

Megtudtuk azt is, hogy a görögdinnyével is hasonló a helyzet. Május hatodika volt az első ültetés. Szerencsére a kötés nagyon jó lett, szép száraz volt akkor az idő, ami kedvezett a beporzásnak. A Dalacsi kertészetben most 6-7 kilós a görögdinnye nagyja, július második felében kerül piacra.

Erre még kb. két hetet várnunk kell (Fotó: Horváth Bence)

– A minőségről még nem tudok mit mondani, hisz még nem vágtuk fel egyiket sem, de szinte biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lesz, mert sok napsütést kapott és ez minden gyümölcsnél nagyban határozza meg a minőséget. Most már csak az kell, hogy ne kapjunk vihart, jégesőt – teszi hozzá Dalacsiné Csilla.

Jelenleg a piacokon még az importból származó és a fóliás hazai dinnye kapható. A magyar dinnyetermelés egyik fellegvárának számító Medgyesegyházán a napokban kezdték szedni a szabadföldi görögdinnye elejét. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint az ár sem lesz az idén borzasztó. A tavalyi évben a csapadékos, kevés napsütést adó időjárás miatt volt egy kisebb kiugrás az árat illetően, de valószínűleg a szezon csúcsára a görögdinnye ára meg fog állapodni 100-150 forint között.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.