- hirdetés -

Július vége felé közeledünk, ilyenkor van a dinnyeszezon csúcsa. A piacon, az utak mellett, nagyon sok helyen kínálják az üdítő nyári csemegét. Lassan az ára is kezd az elfogadható kategória felé csúszni, azonban, mint kiderült, már nem sokáig élvezhetjük.

Az orosházi piacon – mint az elmúlt években megszokhattuk – több helyen és a piac melletti „szigeten” is kínálja magát a finom dinnye. Az ára mostanra 250 és 180 forint között mozog, van orosházi és medgyesi, lehet válogatni, de mint a termelőktől megtudtuk, már nem sokáig. Szekeres Tibor Medgyesegyházán termeszti a dinnyét. Az idei esztendő eléggé küzdős volt számukra.

– Idén küzdöttünk az elemekkel, de ez szerencsére a minőségre nem nyomta rá a bélyegét. Nagyon finom a sárga és a görögdinnye is az idén. Inkább mennyiségi bajok vannak. A nagy meleg sok dinnyét tönkre tett. Megdolgoztunk vele így is, mert locsolni kell folyamatosan, de persze az sem mindegy, hogy mikor. Én rendszeresen hajnalban kelek és locsolok, este, sötétedéskor pedig újra. Napközben, a rettenetes hőségben nem lehet, mert félő, hogy lefő a gyökere. Az árat illetőleg nem tudok jó hírrel szolgálni a vásárlóknak. Meglátásom szerint nem igen megy már lejjebb, sőt! Két héten belül már dinnye sem igen lesz. Az új kötések, melyekre én is számítottam, mind lesültek, oda van szinte mind. Máskor Lőrinc nappal ér véget a dinnyeszezon, de idén akkor már rég nem lesz ebből a finomságból – foglalta össze a termelő.

Kiváló a minősége, finom édes, de Lőrinc napra már nem igen lesz belőle (Fotó: Horváth Bence)

Mint megtudtuk, mostanság nagy divat a retro. Így van ez a dinnyével is, az utóbbi években megjelent a fekete héjú piros bélű magvas görögdinnye, mely húsz-harminc évvel ezelőtt sláger volt. A vásárlók mostanában nem a nagytestű dinnyéket keresik, ez pedig megfelel ennek az elvárásnak is. Nagy kedvenc még a mag nélküli dinnye is, mely sok esetben magasabb cukorfokkal is rendelkezik és még nagyobb ízélményt nyújt a fogyasztóknak.

Magyarország a dinnyetermesztés északi határán fekszik, az elmúlt években lecsökkent termőfelület kicsi a déli országokéhoz képest, ám a termesztés színvonala magas, valamint a minőség és a termésmennyiség is világszínvonalú.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.