- hirdetés -

Siposné Molnár Rozália kreatív kézműves alkotásait sokan ismerik a városban, köztük talán a leghíresebb A búza útja című, négy és fél méter hosszú, javarészt csuhéfigurákból álló munkája, amelyet a megye több településén kiállítottak már. Emellett babákat, angyalkákat és állatfigurákat készít többek közt gyöngyből, sógyurmából, zokniból, szalmából és fonalból, Rózsika néni horgol, köt, hímez, varr, amikor csak ideje engedi. Nála nem kerül a szemétbe semmi, még a reklámújságok sem, azokból ugyanis kosárkákat, virágkaspókat és ceruzatartókat gyárt, mutatjuk is, hogyan.

Készítsünk most együtt egy kaspót! Nem kell más hozzá, csak egy kötőtű, néhány újságpapír, olló és folyékony ragasztó, no meg néhány órányi szabadidő.

1. lépés: A feldarabolt papírcsíkokat először sodorjuk fel egyenként ferdén a tűre, majd a végét megragasztva húzzuk le azokat! Ügyeljünk arra, hogy az egyik vég mindig keskenyebb legyen, így tudjuk majd egymásba csúsztatni a rudakat! Ha már jó pár darab – úgy nyolcvan – elkészült, elkezdhetjük a forma kialakítását.

2. lépés: Vegyünk nyolc rudat, négyet-négyet helyezzünk el egymáson keresztben! Fogjunk meg egy rudat, amit kettéhajtunk, így két fél rúd lesz belőle, ezeket a vezetőrudakat fogjunk végig pótolni, azaz, ha elfogytak, új rudakkal kitoldani. Ezekkel öleljük át az első négy rudat, ezután úgy fonjuk körbe, hogy amelyik rúd alul volt, az legyen fölül, ami pedig fölül volt, az legyen alul. Így folytatjuk, míg háromszor körbe nem érünk, azaz három sor el nem készült. Ezután a négy rudat kettévesszük, és ugyanígy folytatjuk három soron keresztül, majd a két-két rudat is kettévesszük, így áll majd külön a tizenhat rúd. Ezt addig folytatjuk, míg a kívánt aljméretet el nem érjük. Ezután megfordítjuk az alapot, vagyis ami eddig az alja volt, most az lesz a felső része. A tizenhat rudat felállítjuk.

3. lépés: Folytatjuk tovább a munkát. Folyamatosan öleljük körbe a vezetőkkelvel a felálló rudakat kívülről, majd belülről, egymást keresztezve. Tényleg olyan, mintha a vezetőrudakkal körbeölelnénk a felálló rudakat. Így kerülnek egymásra a sorok, és így nő vele együtt a kosarunk magassága is.

4. lépés: Ha elértük a megfelelő méretet, hajtsuk le a felálló szálakat, kötőtűvel szúrjunk nekik egy-egy kis lyukat a kaspó tetején, majd ragasztóval rögzítsük azokat!

5. lépés: Végül tapétaragasztóval, szükséges esetén nitrolakkal tegyük tartóssá a művet!

Siposné Molnár Rozália a munka közben lehulló maradék papírszálakat sem dobja a szemetesbe, inkább ezeket is felhasználja. A legegyszerűbb megoldásként azt ajánlja, ragasszuk őket függőlegesen körbe egy papír- vagy műanyagdobozon! Mint ahogyan azt a képek is mutatják, újságpapírból többféle módon készülhet virágtartó vagy bonbonos tálka.

Inspirálódjanak a fotókból, és engedjék szabadjára a fantáziájukat! Jó munkát, sok türelmet, szép végeredményt kívánunk mindenkinek!

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.