- hirdetés -

Június 16-án zárta le 2022/2023-as tanévét a Táncsics Mihály Gimnázium. Az intézmény aulájában tartott ünnepségen a diákok elismerései mellett idén is kiosztották a Tanári Táncsics-díjat, amit az intézmény magyar-német szakos pedagógusa, Fodor Éva vehetett át, a 2017-es évet követően immár másodszor.

– Már több, mint 30 éve végeztem el a tanulmányaimat, eredetileg általános iskolai tanári végzettséget szereztem. Tanítottam is egy kis ideig általános iskolában, akkor még magyar-orosz szakos tanárként, majd értesültem róla, hogy itt a Táncsics Mihály Gimnáziumban felszabadult egy álláshely, amit megpályáztam. Akkoriban még Fülöp Béla volt az igazgató, így ő alkalmazott elsőként és azóta is itt dolgozom, folyamatosan osztályfőnökként is. Oroszt azt nem is tanítottam azóta, de elvégeztem a német szakot, így az osztályfőnökség mellett a magyar és német nyelv oktatása határozza meg a mindennapjaimat – mesélte.

Sokan inspirálták, segítették őt az évek során. Fülöp Béla mellett elsőként Pleskó Ilona nevét említette meg, aki április 21-én Primus Inter Pares díjat vehetett át. Azon az ünnepségen pedig, az alma mater pályatársak és barátok laudációinak sorát éppen Fodor Éva nyitotta meg, megköszönve neki, hogy akkor elindították őt pályáján. Hasonló okból gondol vissza hálás szívvel Kajári Katalinra is, az időben pedig kicsit még visszább tekintve Bácsi János nevét említette meg, aki még a felsőoktatásban töltött évei alatt volt a szakvezetője.

– Ő egy hatalmas karriert befutott, ma már nyugdíjas úriember, akitől én a módszertani tudásomat elsajátíthattam. Azt, hogy hogyan kell megfelelően odaállni a gyerekek elé és szólni hozzájuk, tőle tanultam meg. Illetve szeretném még dr. Blahó János nevét is kiemelni, neki is nagyon hálás vagyok. Sok feladatot kaptam tőle a tanítás mellett is, bevont olyan feladatkörökbe, pályázati munkákba, ami a fejlődésemet szolgálta és én úgy gondolom, ez is a megbecsülés egy jelentős része – árulta el Fodor Éva.

A tanárnő lelkiismeretes és odaadó munkáját a június 16-án rendezett ünnepségen Tanári Táncsics-díjjal ismerték el. Nem először, hiszen 2017-ben ugyancsak ő kapta meg a jeles kitüntetést. Örömmel és tisztelettel nyilatkozott a díjról, de gyorsan hozzátette, kollégái közül nagyon sokan ugyanúgy megérdemelték volna.

Fodor Éva és a Táncsics-díjak (Fotó: Horváth Bence)

– Ilyenkor mindenki javasolhat egy embert, hogy ki az, aki méltó rá és a legtöbb javaslatot kapó jelöltekre történik maga a szavazás. Így amikor kiderült a végeredmény, én megköszöntem a kollégák bizalmát, de a magam módján kissé tiltakoztam is, hiszen tudom jól, hogy vannak még nagyon sokan, akik ugyanúgy teszik a dolgukat és megérdemlik ezt a díjat. Nagyon boldog vagyok, de szeretném kiemelni a munkatársaim segítségét és támogatását – nyilatkozta szerényen.

Fodor Éva jelenleg a 10.B osztály (biológia, kémia és matematika szak) osztályfőnöke, akikről rendkívül büszkén mesélt.
– Komoly célokkal és ambíciókkal rendelkező gyermekek, akik kiváló 4,57-es év végi átlagot produkáltak közösen. Minden tantárgyból versenyeznek, ráadásul eredményesen, a Hónap Diákja elismerések gyakori résztvevői – emelte ki.

A tanítás és az osztályfőnöki teendők mellett a közösségi életből is igyekszik kivenni a részét. A karácsonyi szünet előtt minden évben szoktak rendezni egy osztálybulit, de színházba is előszeretettel viszi el diákjait. Idén Budapesten egy musicalt néztek meg, osztálykirándulás terén pedig Pécs és Orfű volt a célpont. Mivel az egyik versenyző csapat nemrég jutalomkirándulást is nyert az osztálynak, a fővárosba is el tudtak utazni.
– Nemcsak a saját karrieremet építgetem, hanem igyekszem élményeket is adni a diákoknak, egyengetni őket az útjukon – foglalta össze.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.