- hirdetés -

Teljesen megújul és új funkciót kap a város egyik legikonikusabb helyszíne, a Mikolay-kert. A nagyszabású beruházásnak köszönhetően a terület a jövőben újra szerves része lehet Orosháza vérkeringésének. Ennek részleteiről számolt be Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Dávid Zoltán polgármester, valamint Kovács Péter önkormányzati képviselő.

Régi és jogos igénye a Szőlő városrészben élőknek, hogy a Mikolay-kert a korábbi fényében ragyogjon – fogalmazták meg egyöntetűen a június 21-ei sajtótájékoztató résztvevői. Komoly tervek megvalósítását tervezi ezen a területen az orosházi önkormányzat, ugyanis ez egy olyan egybefüggő zöldfelület, amely a belvárostól mintegy öt perces sétára helyezkedik el, ennek ellenére évtizedek óta nagy részben kihasználatlanul áll.

Fotó: Horváth Bence

– Jelenleg egy szűkített formában áll rendelkezésre a tér, de szeretnénk, ha az orosháziak a régi nagyságában élvezhetnék a Mikolay-kert által nyújtott lehetőségeket. A tervekben szerepel zöldítési és faültetési program, ahogy a természetes környezet megőrzése, védelme is. Az aktív kikapcsolódást kedvelőkre gondolva sportcélú fejlesztés is megvalósul, ezzel sokak által kedvelt és használt kikapcsolódási, szórakozási pont lehet a terület. Ezen elképzelések megvalósítására 550 millió forintos forrást nyert Orosháza – jelentette be Erdős Norbert.

Végre elindulhat egy projekt, ami ennek a városrésznek a fejlesztéséről szól – vette át a szót Dávid Zoltán polgármester, visszaemlékezve a terület történetére. Elmondta, hogy a Mikolay-kertet valamikori tulajdonosáról, Mikolay Istvánról nevezték el. Ő volt az, aki levelet írva apjának, az akkori evangélikus lelkész Mikolay Istvánnak, először számolt be az itthoniaknak az 1848-as pesti eseményekről. Orosháza község elöljárósága tőle vette meg ezt a területet, amit később 1910-ben nyitottak meg a lakosság előtt és egy igen szép községi népkertet alakítottak ki, ami népszerű volt az orosháziak körében.

Fotó: Horváth Bence

– Sok mindent megért ez a terület, a szebb napokat éppen úgy, mint az értelmetlen rombolást, majd a május elsejei ünnepségeket. Mostanában csendes ez a kis tér, csak a kis óvodások hoznak ide életet. Ezen szeretnénk változtatni. Hiszen az orosháziak jó szívvel emlékeznek erre a kertre, sokakat fűz ide kedves emlék és azt szeretnénk, ha ez a jövőben is így lenne – tette hozzá a polgármester, megköszönve a pályázatot lebonyolító munkatársak, valamint Erdős Norbert képviselő támogatását.

A parkban a sétányok megújítása, új útvonalak, illetve 13 darab parkoló kialakítása mellett, a játszótér bővítésére is sor kerül. Térfigyelő kamerákat is felszerelnek, ahogy lesz ingyenes wifi-hálózat is. A téren megújul a közvilágítás, valamint új padokat, asztalokat helyeznek el, de kialakítanak a DOTTO számára egy állomást is, így összekötve a területet a belvárossal.

– Nagyon fontos elmondani azt, hogy a MÁV felújíttatja a Békéscsaba-Szeged útvonalat. Orosháza időben lépett, még a tervezést megelőzően és így figyelembe tudták venni azt a kérésünket, hogy a felújítás során újra megnyílhasson a településünk régi fő utcája. A gyalogosok és a kerékpárosok számára épül egy liftes aluljáró, amivel a Szőlő városrészt a belvárossal összekötő átjárót újra megnyitjuk, így a pályázatnak köszönhetően felújított Mikolay-kertet, ezt az egész közösségi teret újra bekapcsoljuk a városi vérkeringésbe – egészítette ki Dávid Zoltán polgármester.

Fotó: Horváth Bence

– Orosháza, de különösen a környékiek számára egy rendkívül fontos beruházásról van szó. Remélem, hogy azt az elszakítottság érzést, amelyet az itt élők a vasút átadásával megtapasztaltak, csökkenteni fogja. Ez a projekt harminc év után véglegesen visszakapcsolhatja a Mikolay-kertet a belvároshoz és újra pezsgő, kulturális-, és sportesemények helyszíne lehet ez a városrész is – fogalmazott Kovács Péter, a 7. számú választókerület önkormányzati képviselője.

Ennek érdekében a közelben található Mátrai Stadion területét is bevonják a fejlesztésbe, hiszen ez a létesítmény jelentős szerepet tölt be a város életében. Rendszeresen használták a futópályát a sportolni vágyók, de ennek az állapota mára jelentősen leromlott, ezért a mai kor igényeinek megfelelő rekortán burkolattal látják el. Ugyanitt kialakítanak egy vizesblokkot, férfi és női és akadálymentes mosdóval, pelenkázóval, valamint vendéglátóegység kávézó-büfé-bár funkcióval.

Elhangzott az is, hogy a Mikolay-kerttől délre az extrém kerékpáros park található, amelyet most nem érinti a pályázat, de tervezik ennek a területnek az áthelyezését, kibővítését egyéb pályázati forrásból. További sportfelületeket viszont kialakítanak, mégpedig két kisméretű futballpályát, illetve kézilabdapálya, két teniszpálya, egy kosár-röplabdapálya, illetve rugófal és pingpongasztal is helyet kap. Emellett 18 parkolót és 1 mozgáskorlátozott parkolót is építenek, és kutyafuttató is készül.

A tervek szerint a várhatóan 2024 végére készülhetnek el a feladatokkal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.