- hirdetés -

Több sportág esetében is előfordul, hogy strandváltozatban is űzhetik az indulók. Ilyen a birkózás is, melynek a homokban vívott verziója az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert. Antal Dániel sikereiről, világversenyeken való részvételéről korábban már többször hírt adtunk, az orosházi születésű fiatalembernek ezúttal a Strand Világjátékokon lesz jelenése, ahol augusztusban szurkolhatunk neki.

Antal Dániel ötéves korában ismerkedett meg a birkózással, majd az orosházi éveket követően az Újpestnél folytatta pályafutását. A szabadfogású kategóriában a korosztályos sikereket követően U23-as és felnőttmezőnyben szerzett eredményeivel kivívta a magyar válogatottságot, több világversenyen is képviselte már az ország színeit. A strandbirkózással tavaly került kapcsolatba, ahol szintén a megszokott súlycsoportjában, a 70 kilogrammosok között szokott indulni.

– Megkerestek, hogy lenne-e kedvem a súlycsoportban versenyezni akár nemzetközi szinten is, az első lehetőség Törökországban lett volna. Én igent mondta, hiszen szerettem volna ebben a szakágban is egy kis rutint szerezni, de az az utazás végül sérülés miatt nem jött össze. Szerencsére jöttek még lehetőségek, így Romániában egy nagyobb világverseny várt rám, ami már egy fontos állomása volt a Strand Világjátékokra való kijutásnak – árulta el.

Többek között Argentínában lépett homokra, augusztusban pedig Balin lesz jelenése Fotó: United World Wrestling)

Mint mondta, ez a selejtezősorozat 5 versenyből állt, a romániai megmérettetésen 4-szeres pontszámot lehetett szerezni az elért eredményekkel. A további helyszínek Görögország, Franciaország, Argentína és Szingapúr voltak, ő Dél-Amerikába utazott még el és szerzett így összesen annyi pontot, mellyel bekerülhetett a legjobb nyolc kvalifikáló versenyző közé. Mivel a még hozzá pontszámban közelebb álló birkózók már nem utaztak el Szingapúrba, így nemrég biztossá vált a részvétele az augusztus 5-12. között rendezett játékokon.

Az esemény helyszíne Bali lesz, neki pedig várhatóan augusztus 10-11. körül lesz jelenése.
– Várom már nagyon. Pontosat még nem tudok, de hallottam olyan mendemondákat is, hogy akár olimpiai sportág is lehet még a strandbirkózásból, legalábbis nagyon elindult a népszerűsítése nemzetközi szinten is. Sok különbség van egyébként a birkózás és a strandbirkózás között, a legjelentősebb persze az, hogy itt nem két menetet kell végigvinni, hanem csak 1×3 perc áll a rendelkezésünkre – ismertette a részleteket.

Gyorsan növekszik a strandbirkózás népszerűsége (Fotó: UWW)

Elmondta azt is, hogy ilyenkor 3 pontig tart egy küzdelem és van a szabályrendszerben 3 pontos akció is, minden olyan szituáció, amikor a hátára érkezik az ellenfél. Ha valaki mondjuk dobást indít, de közben véletlenül kiteszi a lábát a zónából, akkor automatikusan az ellenfél kap 1 pontot, csakúgy, mint amikor valakinek hamarabb leér közben a térde, a könyöke vagy a feje a homokba.

Hozzátette, összesen 10-en indulnak majd a 70 kilogrammos súlycsoportban, 8 kvalifikált és 2 szabadkártyás versenyző.
– Egy éremmel már elégedett lennék. Persze a győzelemért megyek, minden erőmmel erre készülök, de az elsődleges célom a dobogó – mondta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.