- hirdetés -

A múlt hét végi birkózócsarnok átadóval kapcsolatban merült fel a kérdés, hisz a mostani fiatalok közül sokan nem tudják, miért épp dr. Sándor Lászlóról nevezték el az orosházi birkózók új termét.

Sándor László (később dr. Sándor László) Orosházán praktizáló állatorvos volt a háború utáni években. Sokan innen ismerik a nevét. A későbbi NB I-es orosházi csapat vezetőedzője ifjabb korában maga is kitűnő birkózó volt. Többszörös vidék-, és magyar bajnok, sőt főiskolai világbajnoki címet is szerzett. Tagja volt az 1952-es Helsinki olimpiára készülő magyar válogatott keretének. Nem utazhatott a finn fővárosba. Ennek történetét fia, Sándor László mesélte el nekünk:

– Édesapám az egyetemi évei alatt volt csúcsformában, ami a birkózást illeti, főiskolai világbajnokságot is nyert. Ötödéves korában az akkori párt és állami vezetés, mint osztályidegent kirugatta az egyetemről, ahová egy befolyásos ismerős segítségével kerülhetett csak vissza. Nem sokkal később elkapott egy állatok által terjesztett súlyos betegséget, ami véget vetett birkózói pályafutásának, sőt kis híján az életének is. Alapvetően ez akadályozta meg az olimpiai szereplését. Az egyetem befejezése után került haza Orosházára, ahol szép edzői karriert futott be és még egyetlen alkalommal birkózott is – meséli ifj. Sándor László.

Dr. Sándor László, mint bíró az egyik mérkőzésen

Ez az egy alkalom egy főváros-vidék összecsapás volt, ahol nem volt ki a vidéki csapat és dr. Sándor Lászlót kérték, hogy vállaljon egy meccset. Előbb nem akarta vállalni, mondván nincs edzésben, de felesége unszolására mégiscsak szőnyegre állt. 8-1-re győzött Budapest csapata. Az egyetlen vidéki győzelmet dr. Sándor László szerezte. A verseny utáni banketten biztatták az akkori pártvezetők, hogy élessze fel az orosházi birkózást, amit el is vállalt. Mint a Spartacus jelenlegi elnöke, Szél Attila elmondta, nem mindennapi sikersorozat indult el ezzel a döntésével.

– Dr. Sándor László 1954-ben lett Orosházán vezetőedző. Az ő irányítása alatt történt meg az a kisebb csodával felérő esemény, hogy ’57-ben feljutott az NB I-be a kis vidéki csapat. Nem csak feljutott, de 1969-ig ott is ragadt. Egy sor kitűnő birkózót nevelt, egy sor egyéni magyar bajnoki cím, vidék bajnoki cím fűződik a tanítványai nevéhez. Radics József személyében még olimpiai kerettag birkózója is volt. 1978-as Budapestre költözéséig volt a Spartacus vezetőedzője. A keze alatt dolgozott – hogy csak néhány nevet említsünk – Botond Imre, Horváth László, Fekete Bálint, Radics József, Márta István, Márta Mihály. Egykori tanítványai közül Fekete Bálint – aki maga is sikeres edző lett később a Spartacusnál – szép emlékeket őriz Laci bácsiról.

Dr. Sándor László (b) és a csapat

– Egy csendes, de nagyon kemény akaratú, precíz ember volt, nagyon gazdag elméleti és gyakorlati tudással. Érthetően, pontról pontra magyarázott el mindent. Sokszor át is öltözött, és bemutatta azt a bizonyos mozdulatot, hogy például az a csípődobás úgy legyen végrehajtva, ahogy azt kell. Kimondottan szerettem – mondja az egykori tanítvány.

– Sándor Laci bácsi és az orosházi birkózás ezer szállal kapcsolódik egymáshoz. Rengeteget tett azért, hogy ez a sportág sok dicsőséget szerezzen a városnak, hogy megmaradhasson a sikersportágak közt, így, ha áttételesen is, de abban is szerepe van, hogy ez az új csarnok elkészülhetett. Pillanatnyi kétségünk sem volt, hogy a csarnok az ő nevét fogja viselni – hangsúlyozta Szél Attila.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.