- hirdetés -

Egy felettébb kedves és szeretni való koncerttel készült erre a hétvégére a művészeti iskola. A Zenél a család program már több mint harminc éves, de bájából és üzenetéből máig sem veszített.

A Művészetek Háza, azaz az egykori zsinagóga épülete adott otthont a június 10-ei rendezvénynek, amelyet a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola azzal a céllal hozott létre, hogy közös zenélésre ösztönözze a családokat.

– Mindig is népszerű volt a Zenél a család programunk, amely most a kényszerű hároméves kiesés után újra lendületet kapott – kezdte Kardosné Bánhidi Éva, a Liszt Ferenc AMI igazgatója. – A jelentkezésnek csupán egy feltétele volt, hogy a közösen színpadra állókat rokoni szálak kössék egymáshoz. Nagy öröm számunkra, hogy idén negyven család jelezte, szívesen muzsikálna együtt, végül kevesebben lettek, de ez a szám is jól mutatta, ma is van igény erre a harminc éve életre kelt kezdeményezésre. Ma anyukák és gyermekeik, nagymamák és unokáik, testvérpárok zenélnek együtt, de volt olyan évünk is, amikor három generáció, nagyszülők, szülők, gyerekek és unokatestvérek játszottak együtt.

– Ez is mutatja, hogy a családok tudatosan íratják be gyermekeiket a zeneiskolába. Aki annak idején tanult valamilyen hangszeren, az megtapasztalta, milyen öröm hangszeren játszani, és hogy milyen sok különböző képességet képes fejleszteni a zenei nevelés – mondta az igazgató.

A szombati fellépőket tehát a rokoni szálak mellett összekötötte a zene szeretete és a hangszeres tudás is. Valódi örömzenélést láthattunk a színpadon, ahol a gyerekek és családtagjaik egymás örömére, egymás kedvéért játszottak hangszereiken.

Poórné Bokor Hajnalka és lánya, Poór Boglárka Csajkovszkij Gyermekkórusával készült erre a napra.

– Én anno, nyolcéves koromban kezdtem el zongorázni, de már huszonöt éve nem játszom, ötödikes lányom, Bogi pedig harmadik évfolyamos zongora tanszakon – mesélte Hajnalka. – A sok-sok éves kihagyás után, miután ő is elkezdett zongorázni, én is vissza-visszaültem a hangszer elé. Ez egy nagyon jó kezdeményezés, hisz itt az egész család meg tudja mutatni, milyen affinitása van a zenéléshez. Közel harminc éve nem játszottam közönség előtt, úgyhogy most nagyon izgulok. Egy olyan négykezessel érkeztünk, amit Bogi már többször is előadott az egyik kis társával, úgyhogy ő ma biztos alapot jelent. Nekem nem volt sok időm gyakorolni, így kottából fogok játszani.

– A jelentkezéskor elgondolkodtunk azon is, hogy hárman, a férjemmel együtt egy rock nótával lépünk fel, ő gitározott, én zongoráztam, Bogi pedig énekelt volna, de végül nem volt időnk gyakorolni. Viszont lehet, otthon megpróbálkozunk majd vele, hisz a közös zenélés összekovácsolja a családot.

Szlaukóné Zsura Gabriella kislányával, Gyöngyvérrel, valamint a kislány keresztanyukája, az ő legjobb barátnőjével, Jankov Gyöngyvérrel állt színpadra. Ők hárman Bach Parasztkantátájából adtak elő egy részletet.

– Anno a nővéremmel is felléptem a Zenél a család programon, ennek már több mint húsz éve, így alig vártam, hogy egyszer majd a kislányommal is közösen zenéljünk.

– Külön öröm, hogy a keresztanyukája is itt tud ma lenni velünk, ő gitáron kísér majd minket, én furulyázok, a kis Gyöngyvér pedig hegedűn játszik. Annak idején tizenkét éven át furulyáztam, de már évek óta nem volt a kezemben a hangszerem. Ez a rendezvény jó alkalmat adott arra, hogy ismét elővegyem, hogy együtt gyakoroljunk, és hogy a kislányomat is tanítsam egy kicsit otthon. Izgulunk, de biztosan vagyunk abban, hogy jó lesz együtt, közönség előtt zenélni – fogalmazott Szlaukóné Zsura Gabriella.

Zenei sokszínűségben nem volt hiány a délután folyamán, a népdaloktól kezdve Koncz Zsuzsán és Alvaro Soleren át az Indiana Jones főcímdaláig mindenféle stílus megjelent a színpadon. A szervezők a műsorszámok között zenei vetélkedővel kedveskedtek a megjelenteknek, apróbb ajándékokért lehetett megválaszolni a zenetörténeti és zeneelméleti kérdéseket. A kellemes közös délutánt megvendégeléssel egybekötött kötetlen beszélgetés zárta.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.