- hirdetés -

Az egyesület vezetőedzőjét, Hangya Jánost kértük meg arra, hogy értékelje az elmúlt hónapok eredményeit és a nyári, felkészülési időszakkal kapcsolatos terveiket.

– Nagyon sikeresnek értékelem az idei első félévünket több szempontból is. Mint minden sportágban, a birkózás esetében is a válogatottság a legnagyobb dolog egy versenyző számára. Az egyik legkiemelkedőbb teljesítményt a versenyzőink közül az U15-ös korosztályban birkózó Bódi Csaba nyújtotta, aki a szabadfogású kategóriában megnyerte a magyar bajnokságot és utána a két rangsorversenyt is, úgy hogy szinte pontot sem csináltak rajta. Ennek a teljesítménynek köszönhetően pedig elérte, hogy a júliusi kaposvári Európa-bajnokságon is képviselhesse a magyar színeket – nyilatkozta.

A fiatal versenyző előtt ezért még rengeteg, mintegy háromhétnyi edzőtábor áll a kontinenstornát megelőzően. Csapattársai közül Molnár Tibor is kiváló teljesítményt nyújtott, aki jelenleg az U20-as, junior korosztályban birkózik. Ez a korosztály három évig tart, melyből ő a középsőt tölti jelenleg, de a magyar bajnokságon már most eljutott a második helyig, akárcsak a legutóbbi rangsorversenyeken. Őt is meghívták a junior válogatott edzőtáborába.

Bódi Csaba hamarosan Európa-bajnokságon birkózhat (Fotó: Horváth Bence)

Hangya János kiemelte még annak a csoportnak a teljesítményét, akik az elmúlt 4-5 év munkájának eredményét mutatták meg a diák II. korcsoport magyar bajnokságán, ahol Almási Áron és Hangya Borisz révén két bajnoki címet, Héjja Péter révén pedig egy bronzérmet szereztek. Eredményeiknek köszönhetően az összetett második helyén zárták a versenyt. A diák korosztály a csapatbajnoki küzdelmek során is kitett magáért, hiszen kiváló egyéni teljesítményekkel, a 29 induló közül a 9. helyen végeztek, mindössze egyszer szenvedtek vereséget.

– Összességében azt látjuk, hogy a legkisebb csapatainknál is kezd beérni a létszám. Ott az alapokkal foglalkozunk, leginkább a birkózószőnyeg megismertetésével, az alapfogásokkal. 15-16 fős létszámmal dolgozunk az esetükben, de szoktunk nekik mostanában már összevont foglalkozásokat is tartani a náluk eggyel idősebbekkel, hogy ismerjék meg egymást, szokjanak össze. Bízunk benne, hogy közülük is kikerülhetnek a jövő magyar bajnokai – tette hozzá Hangya János.

A diákok csapata szép teljesítményt nyújtott

A következő időszak az edzőtáborok szempontjából is meghatározó lesz az orosházi csapat számára. Bódi Csabára és Molnár Tiborra, a korosztályuk világversenyéig a válogatott edzőtáboraiban számítanak, de klubtáborokkal is készülnek sportolóiknak. Jelenleg egy csapatépítő tábor van előkészületi fázisban, augusztus utolsó hetében pedig a nyári alapozást követően Dévaványán tartanak edzőtábort. A legkisebb csoportnak napközis jellegű tábort szerveznek majd a nyáron ügyességfejlesztő gyakorlatokkal, a birkózás alapjainak megismerésével és a közösséget összekovácsoló programokkal.

– Most június 16-ig fogunk edzeni, majd az evangélikus iskola udvarán tartunk egy félévzáró vacsorát. Az intézmény ebben végig partner volt, amit ezúton is köszönünk nekik. Ezt követően 5 hét szünetet kapnak a birkózók és utána kezdenénk az alapozást – ismertette a részleteket a vezetőedző.

Kiemelt képen: Molnár Tibor éppen akciót hajt végre ellenfelén, ő a junior korosztályban van túl eredményes féléven (Fotó: Horváth Bence)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.